用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 To: Cottontail及其他家長
go

To: Cottontail及其他家長 [複製鏈接]

To: Cottontail及其他家長

Hi cottontail,

之前唔知係邊個TOPIC你問我仔仔近況, 所以我係呢度答你啦, 其他家長也歡迎比D意見我.

我仔仔依家5歲半, 我會比佢2007年先入小一, 讀多一年幼稚園, 事緣佢語言同寫字方面發展都較慢, 我諗慢左有成年, 我同佢係私人做IQ TEST, 屬於LOW AVERAGE, 唯有自己教多D, 另外又揾左私人言語治療. 不過佢最差都係D脾氣, 例如為左屋企個抽氣扇電掣, 昨日就喊左3個鐘頭, 浪費哂D時間!

另外一個令我頭痛的問題:-| , 原本我計劃下學年, 上午比佢番特殊幼兒中心, 下午番普通幼稚園, 因我見他小朋友有好大進步, 點知社署5月份捉我仔間中心話佢地浪費資源, 唔準佢地再咁做, 所以我暫時都未同中心主任講, 又唔知好唔好照報定幼稚園先(可能會浪費比左D學費, 留位費, 校服), 又唔知幾時同主任傾好(因5月我同班主任講, 佢話因為剛剛社署捉, 主任一定唔應承, 同埋我仔個班已經有一個同學即時要決定留定走), 點好?     
Carson's birthday in January 2000.

Re: To: Cottontail及其他家長

Dear chanchanboy,
My son is 5 years and 2 months old.  He has completed the S.T. assessment and he has caught up the language.  He can manage to write simple words and can finish his table task quickly.  Being inattentive, his memory is not so good and does not recognise words quickly.  But teachers comment that his comprehension skill is good.  I have not sent him for private IQ test yet as I am scare of bad results.   :-|  :-|  :-|   I am a 鴕鳥!!! Where did you take the private IQ test?  Regardless of his weakness, I have made up my mind to send him to P.1 in 2006.

For your child's situation, you may apply for a caring and supportive kindergarten which can accept your child.  Some of my child's classmates also plan to repeat K3 and they are looking for K3 in 2006 now.  Their moms plan to find difficult kindergartens so as to have better preparation for P.1 in 2007.  Look for a caring school now.   Good luck.
我們怕孩子的人生路途滿佈荊棘,與其為孩子在路上舖一層地毯,不如在孩子的腳上穿上一雙鞋。

chanchanboy 寫道:

另外一個令我頭痛的問題:-| , 原本我計劃下學年, 上午比佢番特殊幼兒中心, 下午番普通幼稚園, 因我見他小朋友有好大進步, 點知社署5月份捉我仔間中心話佢地浪費資源, 唔準佢地再咁做, 所以我暫時都未同中心主任講, 又唔知好唔好照報定幼稚園先(可能會浪費比左D學費, 留位費, 校服), 又唔知幾時同主任傾好(因5月我同班主任講, 佢話因為剛剛社署捉, 主任一定唔應承, 同埋我仔個班已經有一個同學即時要決定留定走), 點好?    

[size=x-small]剛剛前幾日我都聽聞有呢個問題,所以我都提意那位家長去d家長組織反映,讓d家長組織可否有辨法増取回這個權利呢[size=small]但呢刻,我會建議你仔仔係特殊中心讀多年先,到2006年時再去d幼稚園讀,如你諗住2007才讀p.1的話 :wink:
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

[size=large]我都曾經同S位社工講過,又係比個社工兇我,叫我唔好甘做!我驚會比人取消個S位,所以遲遲未有行動,大家點睇      我都唔知點好     

[size=small]看來不是局部地區性執行[size=small]你地真係唔好亂黎住,而家社署是執行期,應該係嚴緊D,讀住先,唔好放棄S位,應該會有人出聲反映,唯有等下啦     
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

簽名被屏蔽

如果讀下午班,係無午睡個種, 下午開始上堂個種.

另一個令人頭痛問題, 我個仔每日學校功課係一版寫字, 但佢就非常抗拒, 無論我軟硬兼施, 最後都係喊好大聲, 搞成粒鐘, 令到我根本無時間, 有MUG好題議呢?
Carson's birthday in January 2000.

Dear Chanchanboy,

can u pls advise where can i find 私人做IQ TEST? and for which age? tks a lot.

LA

LA 寫道:
Dear Chanchanboy,

can u pls advise where can i find 私人做IQ TEST? and for which age? tks a lot.

LA

搭咀姑娘:找 Dr.T不就可以了嗎?
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

Tks 稚言治語, i will ask Dr T then.

LA

LA 寫道:
Tks 稚言治語, i will ask Dr T then.

唔駛客氣﹗
稅局同ICAC請注意,我冇佣收架﹗
(不過唔知屈唔屈到一餐晏仔呢?      )
稚言治語 = 一個很喜歡治療小朋友語言問題的言語治療師﹗ ;-) 不要怕,只要信﹗希望在人間吖嘛﹗ 你今日微笑了嗎?

may beeeeeeee

稚言治語 寫道:
[quote]
LA 寫道:

唔駛客氣﹗
(不過唔知屈唔屈到一餐晏仔呢?      )[/quote]

答完LA先睇到呢一段...送本親筆簽名新作比你啦

呢排d posting 好散,好難跟

稚言治語 寫道:
(不過唔知屈唔屈到一餐晏仔呢?      )

Dr.T 寫道:
1. 答完LA先睇到呢一段...送本親筆簽名新作比你啦
2. 呢排d posting 好散,好難跟

1. 嘩哈哈﹗發達﹗各位觀眾唔恨得咁多架啦﹗
2. 就放暑假,各位家長要計畫定來年發展嘛﹗咁幾好吖,百花齊放,啱晒我呢啲上咗BK癮,鍾意周圍"貢"嘅無聊人﹗   

另:哎呀呀﹗一個唔覺意畀你"爬咗頭"添﹗乜你一出關就咁勁架﹗唔得,要急起直追先得。

如果讀下午班,係無午睡個種, 下午開始上堂個種.

另一個令人頭痛問題, 我個仔每日學校功課係一版寫字, 但佢就非常抗拒, 無論我軟硬兼施, 最後都係喊好大聲, 搞成粒鐘, 令到我根本無時間, 有MUG好題議呢?

尼d都唔知乜政府尼架, 自己

cottontail,

很高興見番你, 等我試吓你講GE方法啦!
另外我今日睇完書學會, 唔比咁大反應佢, 佢又寫得好D, e.g. 佢頭先又專登寫d鬼畫符, 我無嬲, 好木獨咁淨係講"寫", 佢見無mug回應, 又好似無咁曳.

仲有我個仔雖然講野唔掂, 但佢用佢簡單ge句子, 都識得反抗, 例如叫佢做野, 就話唔做, 再叫, 又話想媽媽做, 叫佢寫口字, 好似四方型, 佢就話要長方型...  :cry:

chanchanboy,
過多兩日, 再睇下佢有冇改善, 再唔得就再唸計~   

[quote]
cottontail 寫道:
尼d都唔知乜政府尼架, 自己

chanchanboy,
識得用句子反抗係好
‹ 上一主題|下一主題