用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城B2B3女
樓主: water13
go

九龍城B2B3女 [複製鏈接]

回覆 憫父 的帖子

謝謝憫父回覆
學校安排面試訓練,阿囡一般評分唔錯,但有寫英文唔夠準確。
但星期六去information day得知面試好著重語文:英文及中文。
宜家個心十五十六,有點兒擔心。

憫母  點會, 我朋友個女B2C入九真  發表於 6 小時前

我估計佢係大抽獎入。B2C自行入到九真, 可能係極強校既B2C, 小朋友面試好, 所以九真見到都自動加分。

BTW, 唔好意思唐突問一句, 你同憫父係咪有親戚關係?

憫母  佢自行只報九真,大抽獎甲一同乙一又係九真, 佢d同學同佢ge成績差唔多都考到九真la. 2線小學   發表於 16-12-16 03:15

little_yolky 發表於 16-12-15 09:03
BTW, 唔好意思唐突問一句, 你同憫父係咪有親戚關係?
完全無任何關係!

little_yolky  個名讓人有錯誤聯想。  發表於 16-12-15 12:45

憫母  佢自行只報九真,大抽獎甲一同乙一又係九真, 佢d同學同佢ge成績差唔多都考到九真la. 2線小學   發表於 5 小時前

係, 九真响KLN3算二線, 但佢開EMI, 交通又方便, 校風又好, 好多B1邊緣人或B2A會報, 所以自行唔應該會收到B2C學生, B2C既學生好大機會係大抽獎入。如果大抽獎入就唔出奇了, 因為即使你係最差果個B2生, 反正運氣好就得。

憫母  佢緊係唔係全英教學(EMI) la  發表於 16-12-16 13:05
alungma  想請教咩係EMI?  發表於 16-12-16 11:13

alungma  想請教咩係EMI?  發表於 1 小時前

以英語為主要教學語言, 即英中。

http://www.ktlms.edu.hk/eng/abou ... dium-of-instruction

大家會員响EK攞料之餘, 記得都要上各校網址努力刨一刨。九真中四以上係EMI。

little_yolky 發表於 16-12-16 13:11
http://www.ktlms.edu.hk/eng/about/class-structure.html#medium-of-instruction

大家會員响EK攞料之餘,  ...

唔駛啦, 學校網頁話:

S4-S6:  EMI  (Except Chinese History, Chinese Literature, Chinese  Language and Liberal Studies)

中學概覽又話:

2017/2018 學年擬開設科目

以中文為教學語言:

中國語文、中國文學、中史、歷史視覺藝術、宗教、體育、音樂

資料由學校提供及核實。如欲進一步了解學校發展,可直接向有關學校查詢」

到底邊句係真?  

二科中文為教學語言即係唔係EMI  la

憫母 發表於 16-12-16 13:18
唔駛啦, 學校網頁話:

S4-S6:  EMI  (Except Chinese History, Chinese Literature, Chinese  Language a ...
chsc.hk 呢個網站既資料經常有錯, 千祈唔好盡信
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-16 13:23

學校自己更新資料個噃.....  
https://ssp2016.chsc.hk/nimda/sch_nigol.php?lang_id=2   

咁緊要GE 嘢點錯得?

憫母 發表於 16-12-16 13:26
學校自己更新資料個噃.....  https://ssp2016.chsc.hk/nimda/sch_nigol.php?lang_id=2

你真係信?

如果.... 真係每間學校主動提供資料佢又準確更新, 我諗應該唔會出現以下既資料:

- 協恩小學"仲有"直屬中學?
- 男拔小學既"school head"原來變咗由書院既校長兼任 (呢點某程度上又唔可以話佢錯晒)?
- 東區間培僑小學有聯繫位可升上北角派位直資培僑中學同沙田培僑書院?
- 東區滬江小學有聯繫位可升去VSA?
仲有......... (下刪幾千字)

呢D資料, 出現咗起碼4-5年都無變過....

憫母  咁我真係唔知道la, 學校gum 唔小心真係唔多好  發表於 16-12-16 13:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-12-16 13:23

其實,"學校概覽"->"首頁"下方->"更新學校資料"
https://ssp2016.chsc.hk/nimda/sch_nigol.php?lang_id=2

讓中學自行修改資料,由於大部份中學"好懶"唔多做,所以造成資料有誤差呢!故,這裡的資料只可以用作好(基本)的參考,學校網頁才可當真呢!

憫母  妳點知, 呢個真係學校最清楚  發表於 16-12-16 15:40

原來已經有人post咗個網址...

憫母  咁緊要ge 嘢緊係la  發表於 16-12-16 15:44

YmOra 發表於 16-12-16 15:38
其實,"學校概覽"->"首頁"下方->"更新學校資料"
其實我由小一版到呢度一直都話呢個網既資料唔準, 不過無乜人信啫! 仲成日以為係好"權威"既"官方"網站

老實講, 學校為乜要花時間走嚟呢個網Update佢既資料? 真係對間學校有興趣就唔好懶, 去學校官網睇資料, 參觀吓學校開放日.

YmOra  同意,好基本好基本嘅參考資料好了,始終上學校官網睇update啲!  發表於 16-12-16 17:17
‹ 上一主題|下一主題