用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家姐讀津校,細佬讀名津
go

家姐讀津校,細佬讀名津   [複製鏈接]

irisw 發表於 16-11-22 14:25
家姐如無意外應該會讀屋企附近既津校,而細佬因為爸爸係某男名津既舊生,有20分.你地會博一博俾細佬去讀名津 ...
咁要睇吓家姐讀邊間, 同細佬搏邊間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

irisw 發表於 16-11-22 14:25
家姐如無意外應該會讀屋企附近既津校,而細佬因為爸爸係某男名津既舊生,有20分.你地會博一博俾細佬去讀名津 ...
如果大女係派到35網果幾間教會津校, 唯一值得搏係25分去抽LS, St Joe或者華仁.

否則, 如果只得20分去搏呢3間而唔讀番家姐個間, 我會認為係一個"戇居"既行為.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 16-11-22 16:38
梗係攞埋果5分入SJPS啦!
依家都嚟唔切洗禮啦, 除非有門路

monodad 發表於 16-11-22 16:56
上特急慕道班........
如果家長未洗禮, 恐怕......

唔駛驚, 去外國洗完禮馬上回港搵間教會"認祖歸宗".

applewatch 發表於 16-11-23 09:58
樓主細仔冇首名5分,計埋爸爸舊生同宗教咪攞盡20分囉
好明顯你又係唔識計分, 舊生+宗教, 無論第N果小朋友, 都係25分

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 12:22
前幾天跟一名小學在st.joseph畢業的小朋友傾計(現已中四了~未能在原校升讀中學)....佢話校內競爭很大.. ...
如果係St Joseph小學未能升上書院, 極大機會係B2尾或B3學生.

佢地睇嘢既角度, 可以反映事實既多少呢?

hppa    發表於 16-12-7 17:21
retriever  知你會咁講. 其實我識的成績好既都係咁講, 唔係一個半個..  發表於 16-12-7 15:38

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 14:11
係Band 3生...我想講呢d咪就係錯配囉!可能其實有更多適合佢既學校~令佢係小學生涯可以有更多得著!而唔 ...
每間學校都有B3學生, 係小學階段根本無話是否錯配. 如果勉強比B3學生入到B1水平既中學, 呢個先係錯配.

我諗無乜家長會係子女未讀小學, 就認正子女一定做唔到B1學生吧?

B3生係升中機制上入唔番中學部, 但只要家長肯面對現實, 出路還是有很多.

Soundervolt  所以EK升中派位版比小一選校版理性得多  發表於 16-12-8 11:44
hppa    發表於 16-12-7 15:39

Felix223 發表於 16-12-7 15:39
咁請教大家現時在小學就讀的學生, 見大家所提及, 一般成績分數都非常相近, 咁如何界定是B1 生?? 當高小時差 ...
如何分B1/B2/B3學生, 可參考呢個帖同相關既帖:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3214646

hppa    發表於 16-12-7 17:21
Felix223  Thanks!!  發表於 16-12-7 16:00

Yeahly_ly 發表於 16-12-7 17:16
當然每間學校都有band 3生....但都係睇家長意願...係一線學校做band 3生直上band 3中學...定去下二線學校 ...
其實問題咪就係, 家長有冇Plan B, 同願唔願意執行Plan B囉!

如果明知小朋友繼續讀上去一定變B3學生, 早D轉去另一間小學, 可能有機會升Lv做B2, 甚至B1.

不過, 如果家長放唔底名校光環, 或者長遠到要諗住為子孫保留番名校世襲分, 咁只好叫小朋友犠牲小我, 完成大我, 等後代都歌頌佢啦!

Felix223    發表於 16-12-7 18:06

mcl203 發表於 16-12-7 18:30
直覺=估....只係我估吓乍
B3生應唔多關心前面衝鋒果班死傷如何...亦未必有咁公開分享名次上落
若連後面B3都 ...
可能佢講緊標準分呢?如果0.5分係標準分既分差,咁就差好遠了

mcl203  識計標準分...勁呀  發表於 16-12-7 18:44

大家咁認真去研究差0.5分差幾十名既?

其實差0.5分, 差幾十名, 無乜好出奇吧! 只係睇吓學校係點排名啫.

如果一級100人, 最高分100分有3人, 之後95分有20人, 再之後係94分, 咁攞94分個位, 雖然分數係第3高, 但按照國際慣例(比賽中用既)既標準排名係: 24

所以, 如個有30個人91名, 90.5分個位, 排名其實已經低咗30名, 而唔係1名.

而且, 係學校無官方資料公佈既情況下, 一個學生, 又真係可以好清楚知道前例學生既分數同排名? 聽吓就算吧!

hppa    發表於 16-12-8 09:51

mcl203 發表於 16-12-8 10:00
分別可能最大既係,有D傳統小學既評分制,雖則話2測2考,但基本上係2測2考前各有1測,再加平時分,去到呈分 ...
有D學校, 好多平時分要計, 隨時測考高分但平時分低都救唔番

MrBeast 發表於 16-12-8 10:25
平均分接近之前在popular的直C有聽聞過(從用家口中),官津內出現也有可能,尤其是精英班,我估 ...
平均分係精英班較接近好正常, 但叫得精英班, 通常一級多數得一班, 最多兩班.

0.5分差50名..... 差別足有2班人數, 是否合理呢?

雖然我認識今年某直資係小學, 係上學期測試後, 平均分低過90既學生已經排咗係尾個1/3, 但係官津小學, 無乜可能囉

subb 發表於 16-12-8 10:36
我小朋友間小學小一真係平均差3分可以差60名, 而且都是9字頭平均分 !
無分精英班的
0.5分同3分, 係差6倍喎!

subb  其實咁樣, 我已經覺得好跨張  發表於 16-12-8 11:16
‹ 上一主題|下一主題