用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 ...
樓主: Catkung
go

好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊   [複製鏈接]

AnnieSammy 發表於 16-11-18 13:50
咁梗有啲唔想又報嘅,當水泡求生又好,當平價實地熱身也好,我明喎
但做得水泡救生, 都會有『收左都讀』既感覺咖...真係咁雞肋?!

AnnieSammy 發表於 16-11-18 13:58
又係呢个故事,有个比賽,叫豬,牛,馬騮,大象……鬥快爬上樹,誰会最快?
只是你的孩子唔啱玩呢个遊戲, ...

唔係太認同呢個講法....其實間間考既野都幾唔同,有d專考學術,有d考自理,有d考合作性!如咁多間學校都食白果,小朋友肯定係不足,比下去。雖然唔想承認,但真係no excuse .

meowloo 發表於 16-11-18 13:53
我好明白你感受,因我小朋友考幼稚園時戰況慘烈,甚至在面試時曾有老師當面說踩我小朋友,話佢係特別差﹗我 ...

可以開個幼稚園名嗎?? 我要blacklist 間幼稚園, 太過份!!!!

我其實會同自己講.佢哋唔收自己小朋友係佢哋走寶...hahaha...honestly, 我自己以前考小學咪又係考唔到, 讀埋而家d寶校級數的小學,...咪又係讀到大學

各位家長, cheer up!!!!!

吾好咁大祈望自己無咁大失望

回覆 大白兔糖 的帖子

這兩間waiting好大機會,唔需要太緊張!為人父母有時真係冇得退路揀,但係相信一定會有最適合小朋友的學校在前方等著他們。繼續加油!

msyoyolam 發表於 16-11-18 14:49
唔係太認同呢個講法....其實間間考既野都幾唔同,有d專考學術,有d考自理,有d考合作性!如咁多間學校都食 ...

咁細個小朋友俾人in,好難次次都發揮得好,咁唔代表佢一定差過別人。

shui_sum 發表於 16-11-18 14:56
可以開個幼稚園名嗎?? 我要blacklist 間幼稚園, 太過份!!!!

我其實會同自己講.佢哋唔收自己小朋友係佢哋 ...
係一間開名與否都多人追捧的學校,相信是個別操守問題。
只係想叫樓主CHEER UP,繼續俾心機教小朋友,父母才是子女最好的老師;也許小朋友要有今天的經歷,他日才能結出豐碩的果實;我相信每個小朋友自有其獨特的潛能,我們只要盡心栽培,教曉他如何抵禦風雨,耐心等待小幼苗茁壯成長就足夠。

thousandtwinkle    發表於 16-11-19 10:53
Chirley    發表於 16-11-18 15:54
自強不息 厚德載物

Catkung 發表於 16-11-17 19:41
暫時全軍覆沒,只有一間有後備
Same here.

小一面試, 不單止折磨大人, 仲折磨小朋友.  最慘的是, 小朋友較內向慢熱, 最初面試又遇上老師的態度不大友善, 之後每次去面試, 都會喊, 唔肯入課室, 話會唔識答, 老師會鬧佢.....我都唔知點同佢講......搞到我自己都想喊呀...

msyoyolam 發表於 16-11-18 12:07
唉,明既,要知足....但當你努力耕耘,最後收成唔理想,真係好失望。

Same here! Same feeling! You are not alone!

其實我都報佐好幾間小學,一線二線都有,自知一線神校無行,現在有二線學校收,已經好感恩!如果不是心頭高,遲些會有好多人放位,如想入二缐私小,大把機會,不用灰心!

回覆 msyoyolam 的帖子

Don't worry. Kids are like popcorn, some pop earlier, some pop later, but they always pop.  

irismamabbkwok    發表於 17-7-14 23:01
venisian    發表於 16-12-27 15:37
cattz288    發表於 16-11-19 11:44
annakit    發表於 16-11-19 01:00
gwenmother  Good!  發表於 16-11-18 18:59

PhoenixHugo 發表於 16-11-18 18:41

Don't worry. Kids are like popcorn, some pop earlier, some pop later, but the ...

這個比喻好正好可愛

非常同感,仲要眼見d明顯相比自己小朋友差一點的同學都有offer,內心更難受。我已經喊過好多次,壓力爆煲

AnnieSammy 發表於 16-11-18 22:48
你要咁唸冇人幫到你, 因你太用自己方法去唸,亦可能你对自己及兒女有太高要求。
但如果你從呢个角度唸,我 ...

講得好,睇住佢一個人自己應付咁多場面試,其實真的好心痛,因為佢哋自己真係知道發生緊咩事,做阿媽當然好希望自己小朋友有大眾應為好的學校收,但好多時只係家長的面子吧了,我好同意,根本沒有最好的,只有最適合的,我想信只要小朋友入到一間合適的學校,他朝必能成大器。

回覆 Hillkymama 的帖子

獲益良多! Thx!

越男越愛 發表於 16-11-18 22:58
講得好,睇住佢一個人自己應付咁多場面試,其實真的好心痛,因為佢哋自己真係知道發生緊咩事,做阿媽當然 ...

我諗每個小朋友性格也不同,我見過一d真係會怕面試,害怕自己答得不好的,甚至之前會緊張失眠!但我嗰個呢,態度唔認真,唔聽人講,簡單如叫佢唔好寒背都做唔到,我冇教嗎?日教夜教,軟硬兼施都冇用。叫佢唔識都試下,死都唔開金口,根本唔在乎學校收唔收,只希望快快in 完可以玩....如果佢有認真有盡力我唔會咁down。可能係我教導無方,恨鐵不成鋼!

msyoyolam 發表於 16-11-18 23:25
我諗每個小朋友性格也不同,我見過一d真係會怕面試,害怕自己答得不好的,甚至之前會緊張失眠!但我嗰個呢 ...

完全同情。

以前後生未有小朋友,見到頑劣小孩會心諗咁「冇家教」。

依家我絕對唔會再用呢個字眼。

因為,發現有啲小朋友係大人點教都唔聽。

跟本唔關父母唔教事。

小朋友受教的父母,係唔會明白箇中苦況的。

keep-calm  深感應同  發表於 16-11-18 23:41

meowloo 發表於 16-11-18 15:34
係一間開名與否都多人追捧的學校,相信是個別操守問題。
只係想叫樓主CHEER UP,繼續俾心機教小朋友,父母 ...

"那含淚播種的人,必含笑獲享收成"

retriever 發表於 16-11-18 23:40

唉,見到你呢句,忍唔住喊左出黎
‹ 上一主題|下一主題