用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英皇vs皇仁
樓主: wtma
go

英皇vs皇仁 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 16-11-23 11:51
唉!咁就大鑊了!阿仔只有阿媽細佬表達能力,對住阿媽同細佬就乜都識講,對住其他人就
都係惟有等 ...
唔駛太擔心,大部分男仔只係喺阿爸阿媽面前唔太表達,對住老師反而無問題。

Band5 發表於 16-11-22 01:28
雖然KC乙部位比SJC位多幾倍,但我覺得乙一揀KC嘅會比揀SJC嘅多更多倍,所以我仍然認為乙一揀SJC更著數!

...
謝謝你的分享/分析,乙一會放KC,不想放棄聯係位如果自行入到KC/SJC其中一間一樣滿意

Band5 發表於 16-11-22 23:34
以中西區抽獎嚟講,所有B1男生都得一個機會抽入1A中學,乙一揀任何一間都有機會但冇絕對把握,乙二揀任何 ...
B1生乙三揀聖類斯其實是否已沒有機會入?

aeiou_drm  no, still have chances.  發表於 16-12-6 18:31

Gogojuly 發表於 16-11-25 20:07
聖類斯已係B2成績...亦收到B2生...你自己估吓大唔大機會 ~~~

mcl203 發表於 16-11-25 21:17
聖類斯已係B2成績...亦收到B2生...你自己估吓大唔大機會 ~~~
謝謝回覆

Gogojuly 發表於 16-11-25 20:07
聖類斯係B1生嘅保險,乙三十都唔驚沒有機會入;只怕前面搵唔齊29間。

Band5 發表於 16-11-25 22:07
聖類斯係B1生嘅保險,乙三十都唔驚沒有機會入;只怕前面搵唔齊29間。
請問如果中西區B1生,選前五位的中學,你會如何排呢?

回覆 Gogojuly 的帖子

同問

Gogojuly 發表於 16-11-25 22:14
請問如果中西區B1生,選前五位的中學,你會如何排呢?

可參考#29 ^O^嘅選擇。

稍作修改:
乙一:皇仁/聖若瑟/英皇
乙二:皇仁/聖若瑟(我覺得英皇乙二冇乜機會)
乙三,四,五:高主教,鄧肇堅,金文泰(隨心所選或不選)
乙六:皇仁/聖若瑟/英皇(執死雞)
乙七:聖類斯(保險)

Band5 發表於 16-11-26 00:01
可參考#29 ^O^嘅選擇。

稍作修改:
請問你認為乙二聖若瑟(中西區12個位)仍有機會嗎?

聖公會鄧肇堅(中西區4個位)比聖類斯(中西區39個位)為佳?

聖類斯排咁後是否沒有機會入呢? 金文泰中中不想揀,小朋友英好過中

第一次升中選校,特別緊張,謝謝你!

王家爸爸  如果係B1,聖類斯無論排第幾都一定入到(除非你係佢前面排咗間寶校)。  發表於 16-12-1 14:06
王家爸爸  乙二無機會  發表於 16-12-1 14:03

Gogojuly 發表於 16-11-26 01:23

聖公會鄧肇堅(中西區4個位)比聖類斯(中西區39個位)為佳?

中西區太小B1位俾男生了...亦唔多B1中學俾男生選擇
要計劃好自行中學選擇...務求最好可以係自行果2個位離場
去到統一...我估估吓咁諗係要好小心...就算有联繫位(得10個)...仍唔係有絕對優勢

若深信St. Louis係收到B2生...理論上係B1生條保險線...咁可以行個B1中學全選(自己評估風險)
反正除KC外...最多SJC都係得12個位...放先放後都影响不大...去到乙2入到都算係偷雞成功
有联繫位...估你都係乙1 KC啦...亦係正路咁揀....但亦係多數本區B1生咁揀

FYI....高主教2016 DSE已係B2頭成績....St. Louis  和 金文泰已係B2中學

點排位 及 放幾多間中學入表....都要睇自己心思...始終位少好易入B2中學
區內B1生根本選校变化唔大....大家都係近乎一樣
或請教老師如何排位 ~~~

Gogojuly 發表於 16-11-26 01:23

**** 中西區選校簡單,學生banding則好神秘,所以極少有用嘅數據可參考(吹水嘅就多)。EK有收集選校派位嘅數據,中西區竟然一個可用嘅結論都出唔到(可睇置頂2015,2016升中數據嘅第一帖)!

我唔知有冇機會!不過正如mcl203所講,有冇機會都會試架啦!

我聽過有人乙一入唔到英皇,乙二入咗聖約瑟,不過已十一年前,個男仔已大學畢業,因住我樓上,消息可靠!****

**** 我當年鍾意鄧肇堅多啲,但近來較多人鍾意高主教!當年高主教B2都仲有位,所以點排位冇乜所謂!

聖類斯排咁後是否沒有機會入呢?
*** B2都仲有位,B1唔使擔心!

mcl203 發表於 16-11-26 01:47
要計劃好自行中學選擇...務求最好可以係自行果2個位離 ...
高主教2015 dse都有50%有U,係今年差d,計番band 1c定意係35%甘佢都有37%,洗唔洗甘甘快變band 2?高主教3年前變小班教學,點都好過St Louis近10年得2x%卦

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-26+01:47+中西

原帖由 RoseRose1980 於 16-11-26 發表
高主教2015 dse都有50%有U,係今年差d,計番band 1c定意係35%甘佢都有37%,洗唔洗甘甘快變band 2?高主教3年前 ...
我希望你睇清楚我寫左D乜,唔使咁快答我住

RoseRose1980 發表於 16-11-26 11:16
高主教2015 dse都有50%有U,係今年差d,計番band 1c定意係35%甘佢都有37%,洗唔洗甘甘快變band 2?高主教3年前 ...
[quote]mcl203   高主教2016 DSE已係B2頭成績....

mcl203 發表於 16-11-26 01:47
要計劃好自行中學選擇...務求最好可以係自行果2個位離場
去到統一...我估估吓咁諗係要好小心...就算有联繫位(得10個)...仍唔係有絕對優勢

若深信St. Louis係收到B2生...理論上係B1生條保險線...咁可以行個B1中學全選(自己評估風險)
反正除KC外...最多SJC都係得12個位...放先放後都影响不大...去到乙2入到都算係偷雞成功
有联繫位...估你都係乙1 KC啦...亦係正路咁揀....但亦係多數本區B1生咁揀

FYI....高主教2016 DSE已係B2頭成績....St. Louis  和 金文泰已係B2中學

點排位 及 放幾多間中學入表....都要睇自己心思...始終位少好易入B2中學
區內B1生根本選校变化唔大....大家都係近乎一樣
或請教老師如何排位 ~~~
謝謝你,曾聽過聯係中學在自行階段傾向不收聯係學校的學生,故此如未能入到SJC,唯有靠統一了......

雖則有聯係位,仍擔心隨機號碼太大入唔到KC乙二SJC是執死雞的話,希望入到頭三志願,保險的是否應該放高主教/鄧肇堅/聖類斯在乙三?

聖類斯基本上我是接受的

Band5 發表於 16-11-26 11:02
**** 中西區選校簡單,學生banding則好神秘,所以極少有 ...
謝謝你的分析,感激

Gogojuly 發表於 16-11-26 14:43
[quote]mcl203   高主教2016 DSE已係B2頭成績....

我意思係佢中文4係差d,其他英数都唔差,未至band 2頭,計番band 1c定意係35%入U甘佢都有37%,洗唔洗甘甘快變band 2呢?band 2頭定意用什麽做標準?華仁近年唔公開dse成績,甘你話佢band幾?
‹ 上一主題|下一主題