用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 後備方案:細b重讀小一再考
樓主: jbread
go

後備方案:細b重讀小一再考   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 16-10-27 07:22
重讀k3比重讀小一難攪。因重讀k3應要一早同學校商量,學校未必肯。
...
有心辦學的不會隨便比學生repeat,若覺可能做大較好的就最在自行後做定兩手準備:插其他kg k3。若只是想更上一層樓,小一試下無防,無offer 咪繼續上小二,其他的只是小問題,老師要看咁多份app form,照submit 之前k1 k2 school report 佢都未必notice 到

monkeydiary 發表於 16-10-27 00:52
可否解釋下,因為我都考慮緊呢個後備方案

重讀k3主要係比小朋友準備多大半年,以大b身分再考直私小一,因為吸收左上一年心儀學校既考核模式,第二次考會有信心同感覺冇咁陌生。同時,呢個方案有時間比你睇到自己夠唔夠分入自行派位個間心儀學校,家長下年就可以作出策劃調整,當然你今年既自行唔可以註冊,同寫信比教育處將自行派位同大抽獎既機會留返下年用。
我個人認為,小朋友可以玩多一年既情況下準備,又以較大競爭力上小一,對佢既自信心成長會好d。因為上到小一,喺咁大轉變既學習模式下,又大壓力;如果小朋友係有相對既競爭力,適應上同學習上都會易d。其實對於細b做大b黎講,最少只係大其他小朋友一個月,大則一年;但成熟程度真係會差好遠。當然個個小朋友唔同,接受同學習程度都唔同,不能一概而論。
不喜勿插

hoihoima 發表於 16-10-27 08:29
有一個朋友仔,讀住小一再考男拔,得咗。另一個朋友重讀K3,再考SPCCPS,得咗。
...

其實重讀K3對小朋友都幾大壓力,見住同學仔都畢業了,自己仲未走得,咁畢業禮去還是唔去?以上重考SPCCPS的小朋友家長係舊生,所以想試多次

caca316 發表於 16-10-27 08:16
回覆 Charlotte_mom 的帖子

港同接受幾多月份出生的細仔重考小一?
大部分小學只看適0與否,而直g大多都應跟ebd 指引,看一下application requirement 最清楚

jbread 發表於 16-10-26 22:47
thanks, 不過我吾太想佢重讀K3呀,其他小朋友有得畢業禮但佢又冇好似好慘禁……

...
事實上係行兩次畢業典禮

引用:Quote:hoihoima+發表於+16-10-27+08:29+有

原帖由 hoihoima 於 16-10-27 發表
其實重讀K3對小朋友都幾大壓力,見住同學仔都畢業了,自己仲未走得,咁畢業禮去還是唔去?以上重考SPCCPS的 ...
係,所以我不敢考慮重讀K3, 我小朋友比較sensitive 。所以我如果仍有心有力,下年可以學其他家長講重考小一或試插小二,不過要成績超好先可試插班……

alicewtw 發表於 16-10-27 08:45
重讀k3主要係比小朋友準備多大半年,以大b身分再考直私小一,因為吸收左上一年心儀學校既考核模式,第二次 ...

但今年9月尾,我已入表揀自行的學校,是否仍然可以選擇不註冊,然後寫信給教育署要求將學位留到下年才用?

hppa  but do not suggest repeat k  發表於 16-10-27 11:48
hppa  yes.  發表於 16-10-27 11:45
MrBeast  yes  發表於 16-10-27 09:00

hoihoima 發表於 16-10-27 08:46
其實重讀K3對小朋友都幾大壓力,見住同學仔都畢業了,自己仲未走得,咁畢業禮去還是唔去?以上重考SPCCPS的 ...
唔覺對小朋友有壓力,但家長就會

monkeydiary 發表於 16-10-27 08:57

但今年9月尾,我已入表揀自行的學校,是否仍然可以選擇 ...

係呀,如果未有直資offer,可以睇埋自行派位結果先,但唔註冊,再寫信比教育處留返個派位機會下年用。

hoihoima 發表於 16-10-27 08:46

小朋友冇咩壓力架,同佢講讀多年幼稚園玩多年,等佢做大哥哥/姐姐上小學,佢都不知幾開心。

引用:Quote:monkeydiary+發表於+16-10-27+08:57+

原帖由 alicewtw 於 16-10-27 發表
係呀,如果未有直資offer,可以睇埋自行派位結果先,但唔註冊,再寫信比教育處留返個派位機會下年用。
...
原來可以禁嫁!吾該曬!

回覆:後備方案:細b重讀小一再考

識得有10月仔 讀一缐男校小一,再考到SPCCPS repeat P1

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 16-10-27 08:44
有心辦學的不會隨便比學生repeat,若覺可能做大較好的就最在自行後做定兩手準備:插其他kg k3。若只是想更 ...

超大b超細b可以差成兩年,戰鬥力天生就有分別。學校俾repeat小一,亦唔需要被批評為無心辦學吧!唔通直接篩走細仔就係有心辦學?咁k3容許留班、父母俾仔女遲一年入學又係無心?

而且重讀小一唔一定係為更上一層樓。識個case哥哥讀緊港同,細佬唔入,抽入地區學校,日日喊住話多功課多測默,如果唔轉走未來十二年都係喊住返學。結果考到港同小一考唔到插班,決定轉校都要重讀。
另一case係名校轉過黎,先考到重讀再考到插班,決定插小二放小一。所以唔一定係為更上一層樓、亦唔一定係辛苦小朋友的。

引用:Quote:hoihoima+發表於+16-10-27+08:46+其

原帖由 MrBeast 於 16-10-27 發表
唔覺對小朋友有壓力,但家長就會
都有D㗎,除非高年級果陣無興趣玩學界,若則佢會發覺點解唔可以和同年級一齊玩,永遠企先同學一級~~~

MrBeast  這同意的,所以要看有冇眼前問題可能做大會處理到,又或者只是更上一層樓   發表於 16-10-27 13:25

我有朋友個小孩上年2010 細B乜小一offer 都冇,唯有揀津校。今年再玩面試,幾乎所有2nd in 都有,包括兩間神校second in.  

hppa    發表於 16-10-27 11:48

jbread 發表於 16-10-27 08:56
係,所以我不敢考慮重讀K3, 我小朋友比較sensitive 。所以我如果仍有心有力,下年可以學其他家長講重考小一 ...
到時成績超好又係咪一定要轉呢(津校轉直/私小)??會唔會轉咗對佢既學習有影響呢?呢啲都係要考慮既地方...

回覆 Pigmama1012 的帖子

幾歲人仔,大一歲可以叻好多!記得細女細B考幼稚園,無offer,過一年再考,好輕松。

回覆 Pigmama1012 的帖子

如果今年有直資offer,而現在又讀緊津小可以take直資offer嗎?政府會否查到?

hppa  can take. government will know after dss school submits info  發表於 16-10-27 11:49

jbread 發表於 16-10-27 08:56
係,所以我不敢考慮重讀K3, 我小朋友比較sensitive 。所以我如果仍有心有力,下年可以學其他家長講重考小一 ...
重讀K3萬一都考唔到心目中的學校,就好被動。都係讀小一先,再見一步行一步。進可攻,退可守。除非小一太深,跟唔到,唯有再repeat P1

hppa    發表於 16-10-27 11:50

小兒上年細仔考小一,最後選了一間直資小學就讀,
但我們很心儀港同,亦十分適合小兒個性,
今年只選了港同重考,幸運地走到3rd in,
說真的,小學校規比較嚴,真的很難請事假。
‹ 上一主題|下一主題