用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?
樓主: ASBB2012
go

如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 16-10-27 09:46
補充: 啟思最後分DSE and IB, 而IB名額有上限
仲有, 啟思雖然有幼稚園, 小學同中學都有開辦IB, 但三間學校唔係一條龍, 唔會保証所有學生可直升去小學/中學 (其實叻個班都唔會揀佢間中學)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

英基由小學起就ib (if u really want ib),但中文真係好小。如入到,會揀cky, 我個 concern 純粹係中文。

而兩間其實都好難入,我同意樓上所講,報左先再算

cscsmlkyh 發表於 16-10-27 11:13
英基由小學起就ib (if u really want ib),但中文真係好小。如入到,會揀cky, 我個 concern 純粹係中文。

...

英基中學和CKY一樣是GCSE + IBDP, 但英基好似会逐步改為 IBMYP + DP, 幾時開始就唔清楚

Soundervolt  如果改為 IBMYP + DP,學費會超貴。  發表於 16-10-27 12:58

就算唔計中文,淨計品行/傳統美德傳承,都一定去cky。

唔好插我,ESF也有大把乖小朋友,呢樣我知。只是culture分別。

但我真係唔想個女15歳化行妝着短裙去party。我相信讀cky比例會小一些。

siden 發表於 16-10-27 12:44

唔好插我,ESF也有大把乖小朋友,呢樣我知。只是cul ...
"唔想個女15歳化行妝着短裙去party"

哈哈!呢個exactly就係我朋友俾個仔讀讀國際學校,但死都唔俾個女讀國際學校既原因。

Soundervolt 發表於 16-10-27 12:53
"唔想個女15歳化行妝着短裙去party"

哈哈!呢個exactly就係我朋友俾個仔讀讀國際學校,但死都唔俾個女讀國 ...

哈哈,人地要食你個女,你邊有得避。緣分嘅嘢...

siden 發表於 16-10-27 12:44

唔好插我,ESF也有大把乖小朋友,呢樣我知。只是cul ...

我女女14歳,冇化妝,只著好sporty.拖鞋或波鞋。佢d同學都糸,冇人化(emoji)喎。

lui 發表於 16-10-27 13:35
我女女14歳,冇化妝,只著好sporty.拖鞋或波鞋。佢d同學都糸,冇人化(emoji)喎。
...

你講緊ESF 定CKY?

我女國際幼稚園k1, 發現真係成個鬼妹咁完全聽唔明中文 ,k2轉回去普通學校。
之前幼稚園的同學,有的入了esf,但係發現入到去自己唔緊成績都唔好。
反而有幾個轉返去其他學校,成績和各方面發展更勝一籌。

另有一班朋友在esf kinder, 前兩年見有個媽咪話佢班一開始好多人入唔到小學。最後要周圍撲其他國際學校。
另外我女有個同學的家姐,係啟思小學讀完去咗啟思中學,佢成績都叫幾好,原本我有問佢點解唔去shatin college, 佢話打過去問,如果考試前後考內試失手,學校會唔比你上,想重讀也不能。

我自己是喜歡ib 的,當然我覺得學費好貴,但我見大女在啟思讀得很好,又來向小朋友變得現在會表達意見。而且功課也是着重他們分析能力。

所以細女我都有考cky and 啓思。
而esf我就兩個已經冇繼續排隊

retriever 發表於 16-10-27 13:42
你講緊ESF 定CKY?

ESF. 不過如果化我也是open 的。但佢地真糸冇。

kititiiwhite    發表於 16-10-27 15:00

lui 發表於 16-10-27 13:49
ESF. 不過如果化我也是open 的。但佢地真糸冇。

有意見認為, 多本地人既國際學校, 如CKY... 因本地華人文化加富裕環境, 可能攀比會厲害過多外國人既學校.

怎看?!

retriever 發表於 16-10-27 13:55
有意見認為, 多本地人既國際學校, 如CKY... 因本地華人文化加富裕環境, 可能攀比會厲害過多外國人既學校.
...

兩間我也有經驗,小朋友都純撲。有司機的同學也有,但大家也沒有用什麼名牌。我女也只執我舊電話。

retriever  女兒執父母舊電話就真係底讚, 通常聽到都係爸爸做左RECYCLE BIN   發表於 16-10-27 14:46

lui 發表於 16-10-27 13:35
...

據我所知,peer group 好緊要。

我估原因有3:
1. 你囡相熟peers 比較樸素。
2. 你家庭教育做得好。
3. 你小朋友不是Y1已經入ESF嘅土生土長ESF, 在local school 浸咗幾年先去ESF, 做事冇咁鬼妹仔性格。

你想想我對不對

PS: 你囡抵讚

回覆:如果想讀IB課程,英基定蔡繼有好d?

如果啟新書院,入到中文pathway 3 ,其實中文一d都唔淺,可能比local school 慢一年。

回覆 retriever 的帖子

CKY唔系國際學校,99.9%是黃皮膚。

siden 發表於 16-10-27 13:59
據我所知,peer group 好緊要。

我估原因有3:

多謝抬舉
你講的也有可能
至於電話,從沒有想過要給她買新的。她剛接手用我的iPhone 6.買個新殼,幾開心呀

lui 發表於 16-10-27 20:26
多謝抬舉
你講的也有可能
至於電話,從沒有想過要給她買新的。她剛接手用我的iPhone 6.買個新殼, ...

雖然話是二手機,對我來說iphone 6仍然是一件奢侈品,我只会買例如sony, samsung等非最新系列手機给高中的孩子

poonseelai 發表於 16-10-27 20:37
雖然話是二手機,對我來說iphone 6仍然是一件奢侈品,我只会買例如sony, samsung等非最新系列手機给高中的 ...

三年前的產品,我見不用$才給她用咋。我唔換機佢只用5咋

chitchitboy 發表於 16-10-26 18:33
Eat    真的是中文唔夠?如果耀中的中文和esf 比呢?
謝謝!

Yew Chung 我冇朋友在讀,所以冇資料比較。

可以去國際版問一下

siden 發表於 16-10-28 07:34
Yew Chung 我冇朋友在讀,所以冇資料比較。

可以去國際版問一下

Yew Chung中文好過ESF, CKY的中文都好過ESF.
ESF的中文,真的不要有甚麼期望。
至於肯吾肯講中文,一個個小朋友,ESF有些大大下真的不肯説中文,如果你覺得中文很重要,CKY 會好些,但很難入,又要in父母, 我識人入到DGS也入不到CKY
‹ 上一主題|下一主題