用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想插班ESF
樓主: kaatt
go

想插班ESF   [複製鏈接]

Kittybama 發表於 16-11-1 18:47
我囝囝英文一般對答尚可,但閲讀及書寫還未算正式開始,數學只懂個位加減,請問考ESF Year 1 機會大嗎? ...

我小朋友前兩個月剛完成Y1面試。ESF Y1 係完全唔會考學術,包括數學或任何讀寫。副校或老師只會要求小朋友用英文接收及完成指令。如果英語溝通無問題,個性開朗活潑主動獨立,一般面試不會fail... 但大前提係要有面試嘅機會。

Kittybama 發表於 16-11-1 18:47
我囝囝英文一般對答尚可,但閲讀及書寫還未算正式開始,數學只懂個位加減,請問考ESF Year 1 機會大嗎? ...

Won't ask you to read or maths for year 1 entry.

Kittybama 發表於 16-11-1 19:25
Thanks!
那麼我相信囝囝應該沒有問題,除非當日有病閙情緒而失準,問題是能否有面試機會,囝囝持英國護照, ...

如果無任何priority, 面試機會其實真係by luck.. 聽過有外國護照但無priority嘅小朋友都可以由報Y1等到Y4/Y5先有得面試;亦有小朋友無priority兼持HK passport但Y1已抽中面試。所以真係好難講!但我個人認為俾NR唔值,因為如果有恆心排,四五年都應該點都排到,之後仍可直上中學。呢幾年一路讀住其他IS一路排都可以!

回覆:Kittybama 的帖子

我覺得INR 值得買,因就算等了幾年後有得interview, 考試要求會高了,未必pass.  做插班生要一段時間才適應,不止是英文,社交都要適應,小朋友的心靈不能忽視

所以一定要讀住IS嚟等,keep住英文程度,咁喺嗰幾年當然最好要喺寫作能力方面盡量提升,呢樣係考咩IS插班都一定要具備嘅條件。至於轉校,如果一心諗住一條龍同其他同學一齊升上中學,我認為事前同小朋友做足心理準備,其實只係轉一次都唔係太影響佢哋。一次半次,人生總要學會面對轉變同適應新環境嘅!

Kittybama 發表於 16-11-1 20:50
你說的也有道理,不過,50萬對我來說也不是小數目,夠買部BMW 5 series,所以要認真想清楚。
如果用50萬又 ...

NR個玩法係先俾5萬,fail咗嘅話會退返5萬俾你。如果面試成功又留位就俾埋另外45萬,俾完後如果放棄offer都唔會攞得返50萬。另外如果收咗要留位,係要俾多$38000 (or $50000 for RC/DC) capital levy on top of $500,000

Kittybama 發表於 16-11-1 20:50
你說的也有道理,不過,50萬對我來說也不是小數目,夠買部BMW 5 series,所以要認真想清楚。
如果用50萬又 ...

基本上,ESF已經係好難入,你想搵到一間同ESF一樣嘅仲要易入學,喺香港唔會發生,至於俾ESF更好嘅國際學校,十隻手指數得晒,尼啲學校除了學費係中高產家庭可以負擔到之外,入讀機會更低,唔係有錢就收...ESF 算係平民國際學校,所以多人等,要排幾年真係唔出奇。

Kittybama 發表於 16-11-1 22:19
基本上我是負擔得起國際學校的學費及debenture,只是認為ESF要花50萬但non-refundable好似有點不值,而最 ...

其實IS interview 只係遊戲性質,好似去openday咁,只要大人唔比任何壓力小朋友,我小朋友不但冇反感,仲成日問住仲有冇得in

Kittybama    發表於 16-11-2 06:51

基本上我是負擔得起國際學校的學費及debenture,只是認為ESF要花50萬但non-refundable好似有點不值,而最 ...

如果你有能力,可以試下CIS and GSIS

FYI,GSIS要求native English speaker,如果唔係,我唔建議報,畢竟報名費加assessment fee差唔多要$8K。

applebot 發表於 16-11-1 23:02
如果你有能力,可以試下CIS and GSIS

港島區得依兩間係esf之上?!

Choochootrain 發表於 16-11-1 23:19
港島區得依兩間係esf之上?!

HKIS? VSA?
我唔係住港島,所以唔識港島有幾多好過ESF啲國際學校,請指教。

如果target ESF, 其實大可真的一路讀住其他相對易入一啲嘅IS一路等,現階段小學唔駛太在意學校係唔係最優質,只需keep住英文寫作水平就一定排到面試機會。至於邊間可以考慮我就唔俾意見,免得得罪任何人,咁一定有一啲IS小學係比較易入嘅,可以去爬吓文。而學樓上咁講,再向高望嘅話可以試CIS GSIS HKIS...

bamalamb 發表於 16-11-1 23:28
如果target ESF, 其實大可真的一路讀住其他相對易入一啲嘅IS一路等,現階段小學唔駛太在意學校係唔係最優 ...

不能同意更多
‹ 上一主題|下一主題