用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校? ...
go

請教前輩:唔上面試班,N 無,有無可能考入神校?   [複製鏈接]

千語mami 發表於 16-10-9 02:12
神校等如SPCC,DGJS,DBS, 唔係資優,但德育自理好好,學術唔強,N無 ( 無宗教,唔識人,無cert),  如果堅持 ...

如果你只針對那幾間「神級」學校,你覺得面試班可以train到他們想要的學生嗎?
天助自助者,  別再怨天尤人

apple1990 發表於 16-10-9 08:06
重點唔係有冇面試班打底,而係後者 (提及嘅百無)!話明係神校,一定需要一班神級小朋友支持神級地位。您 ...

神級小孩背後,總有神級父母的支持。
小兒的學校每年都邀請現任小一家長分享考小過程,有傳統名校including 神校、有新貴直資、亦有一線津校。望著那些神校家長,我第一個考慮,不是自己小朋友叻唔叻,而是我自己是否那類型的家長。

Jayann  Exactly  發表於 16-10-9 18:07
Chirley    發表於 16-10-9 17:46
apple1990    發表於 16-10-9 08:19

siden 發表於 16-10-9 11:26
得。
我意思係,自理能力強德育強的人也有大把,有唔少更有其他方面長處。
咁,除非你自理德育強到鶴立雞 ...

其實,我一直對這個「自理能力」感到很困惑。考小一,已是五歲孩子了,應有的基本自理能力總該有吧,我又不覺學校要求自理能力「很強」的小孩。因此,自理能力強,應該不是賣點。

JoyceNgYY 發表於 16-10-9 16:50
我認識啲神校家長既特質:

1. 由2歲左右(或更早)開始,已經開始要小朋友認中,英文字。。。3歲左右開始睇ox ...

同意。
一個字:aggressive 。

Chirley    發表於 16-10-9 17:51

junyina 發表於 16-10-10 00:53
請問考講故事其實係咩意思? 係指俾一張圖小朋友睇,然後自己作故事? 還是?

我小朋友仲好細,不過成日睇大 ...

圖書館有些為幼兒而設的圖書,裡面只有圖畫沒有文字,鼓勵孩子多想,用自己的意思表達出來,父母亦可一齊參予,順便指導一吓正確的詞彙。
另大形書局或專賣幼兒教材的公司亦有故事排卡。
‹ 上一主題|下一主題