用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一的心路歷程
樓主: 明天更好!
go

考小一的心路歷程   [複製鏈接]

淘寶 發表於 16-10-6 12:02
絕對認同, 我姨甥間學校比併都唔少

以家啲小學生真係唔可以睇少, 我聽過問以下問題:
幼稚園同學知道你個小朋友去考小學, 都會問吓佢考唔考到
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

淘寶 發表於 16-10-6 12:02
絕對認同, 我姨甥間學校比併都唔少

以家啲小學生真係唔可以睇少, 我聽過問以下問題:
根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?!』 唔講錢先, 但原來果時小朋友都知道有同學仔既i-phone係被人偷左...讀得呢d所謂既大熱學校, 除非家景或小朋友本身係有野outstanding既, 最少應該講係無咩太大壓力先, 如果唔係做咩要大人同小朋友都辛苦?! 仲要係辛苦都未必得先慘...

雲牛 發表於 16-10-5 22:00
點解唔報一線津學?
樓主有BACK UP 都唔報1線津小...真係奇..

karen55407 發表於 16-10-6 12:06
係囉!我對細路次次都話識晒,原來係自己做錯晒都唔知。

所以D 人係網路上講野信佢一成就夠, 好似我個小朋友咁, 佢自己答錯都覺得自己岩架, 總之佢覺得答左就一定岩, 但好多時候好明顯D 答案係唔經大腦答出來

回覆 karen55407 的帖子

我個女宜家小二,每次默完書都話識,不過我一定會打定折扣

淘寶 發表於 16-10-6 01:58
我係由BK追到來 EK

個42版真係大開眼界
我係BK見你有comment, 估不到你都來看看

可能有某些人覺得樓主overact,但都係為左仔女啫,支持!

Chirley 發表於 16-10-6 12:12
根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?! ...

絕對係,好彩我家姐叫做有back up

起碼讀到大學都冇問題先

Chirley   係咖  發表於 16-10-6 13:15

chrischo2002 發表於 16-10-6 12:33
我係BK見你有comment, 估不到你都來看看

我認我係超8, 見到留言咁, 我好有興趣睇下

嘩,真係網上嘅嘢,唔好睇表面

freshrose 發表於 16-10-6 12:17
所以D 人係網路上講野信佢一成就夠, 好似我個小朋友咁, 佢自己答錯都覺得自己岩架, 總之佢覺得答左就一定 ...

我姨甥都係話, 話識晒,最後都係有錯

淘寶 發表於 16-10-6 12:55
我姨甥都係話, 話識晒,最後都係有錯
我迫唔到, 我都有報私小, 連男拔都有報, 是今日in, 但唔去, 因為我仔已喊著唔去, 我亦想這間是陪步, 算吧, 唔想搞到早上返的學都唔開心, 我只想大家開心!

chrischo2002 發表於 16-10-6 13:01
我迫唔到, 我都有報私小, 連男拔都有報, 是今日in, 但唔去, 因為我仔已喊著唔去, 我亦想這間是陪步, 算吧,  ...

如果一去到間學校小朋友已唔鐘意, 我唔會逼佢

雖然佢仲係細, 但亦要尊重小朋友意願,咁小朋友先會識尊重其他人

淘寶 發表於 16-10-6 13:05
如果一去到間學校小朋友已唔鐘意, 我唔會逼佢

雖然佢仲係細, 但亦要尊重小朋友意願,咁小朋友先會識尊重 ...
認同, 如果小朋友唔鍾意, 去到都唔會有好表現, 只會令佢更抗拒面試, 得不償失

而且我認為小朋友都正選擇自己喜歡學校, 並非只由家長揀選

楼主加油,记住上來報料

回覆:考小一的心路歷程

明天更好! 發表於 16-10-6 13:30
老實講,極希望入DGJS

幾錢個月?

ok3 發表於 16-10-6 11:51
學校唔會標籤你. 不過其他同學仔同家長會囉!
真的嗎?
我以為神校學生不一定需要神級背景,只是家長普遍重視子女的教育,因我認識的家長大都是很溫和謙遜的,當然不排除有個別家長有其他想法,令到他們的孩子也有類似想法,但實在不值得因為這小撮人而對某些學校卻步呀。

雖然 XXXX! 樓主的想法有點特別,但都祝福佢囡囡考到入心儀學校,盡展所長

自強不息 厚德載物

Chirley 發表於 16-10-6 12:12
根本就係社會縮影, 例子: 初出i-phone時小朋友(果陣係讀小學)問『點解我唔可以買i-phone用而要用samsung?! ...

兩睇... 細路面對呢D 比大人易, 亦可有正面影響. 個人驚大人多過驚細路.

舊帖都有人提, 入左SPCC 呀仔有日叫呀媽唔好去接佢, 話不如搵個 "戴手套既叔叔". 後來呀媽解釋過, 呀仔會知道屋企供佢讀好學校其實好唔容易, 會加倍努力!

明天更好! 發表於 16-10-6 13:30
老實講,極希望入DGJS
個個去考都想入啦, 收到幾多人?平常心啦

meowloo 發表於 16-10-6 11:06
估計學校不會因此標籤小朋友的;不過不確定這樣的家長是否有機會令小朋友一併被標籤...
...
細路唔乖可能被LABEL... 其他野其實階層唔同, 大家唔會有咩交集
‹ 上一主題|下一主題