用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ucas 選校策略
樓主: yoyo2103
go

ucas 選校策略   [複製鏈接]

ivantissue 發表於 16-12-12 07:10
我仔學校話要提前10個working days通知佢哋去準備reference letter及predicted grades,所以仔仔仍修改緊pe ...

看來UCAS申請可有不同情況,我孩子學校就一定要學生填妥所有資料才交reference letter

poonseelai 發表於 16-12-12 09:12
看來UCAS申請可有不同情況,我孩子學校就一定要學生填妥所有資料才交reference letter
...
仔仔先將CV、想報嘅大學及學科、draft personal statement交俾幫佢寫reference letter嘅老師,而同一時間就另一位老師幫佢修改/潤飾份personal statement,修改過好幾次。
Discuz!

HHHR 發表於 16-12-11 18:34
回覆 wesleypiano 的帖子

冷靜D!!!

咁ABB那一間最好?聽說Liverpool 唔係咁好,是嗎?

似樣D嘅Law Schools都最少要AAB,如果真係無信心攞到係咪應該考慮其他學系/課程?

HHHR 發表於 16-12-12 21:23

似樣D嘅Law Schools都最少要AAB,如果真係無信心攞到係咪應該考慮其他學系/課程 ...

HHHR,

想請教如果阿仔明年UCAS 第一丶二choice aim Cambridge 同Imperial 做firm choice for Natural Science 或 engineering, 第三丶四選擇
UCL 同Manchester 做insurance 正路嗎?第五選擇有乜suggestions? Sorry 咁早問定因為二月mid term break 我哋會去英國陪佢去學校睇下。

另外,想問響香港讀呢兩科好嗎?因為望過下科大丶港大world ranking 拍住甚至高過Manchester 同UCL。雖然阿仔prefer 響英國讀大學,但如果質量差得遠,佢會考慮返香港讀。

Thanks in advance !

回覆 Ruby1219 的帖子

Ruby1219,我想你需要先同囝囝討論一吓以下的問題,有了初步的答案才可以討論選校嘅問題:

1. Natural Science同Engineering係分別好大的兩個不同學科,將來畢業後要走嘅路亦好唔同,請先作出選擇。

2. 選Natural Science嘅話會否投身科研?這個選擇會好影響選校。

3. 選Engineering嘅話會揀Civil、Electrical、Mechanical抑或其他?打算在香港工作或是放眼世界?

如果方便,可否告訴我囝囝IGCSE嘅成績同AL / IB嘅predicted grades?有呢D資料可以建議得精細一點。

HHHR 發表於 16-12-13 01:05

Ruby1219,我想你需要先同囝囝討論一吓以下的問題,有了初步的答案才可以討論選校嘅 ...

HHHR,

先多謝你的仔細考慮!
麻煩處就是阿仔未知想讀乜。sorry 應該是Material Science not Natural Science, 或Engineering (又是未知喜歡哪個stream).

或者我先答你的問題,你應該可以指點多些迷津。

- 阿仔prefer 返香港工作,但如在外國發展更好應不抗拒。不過其實佢好鍾意讀書,所以likely 會繼續讀master 甚至doctor degree.

-之前做過morrisby career test 話佢適合做analysis丶planning and strategy, 不適合落手落腳。佢Math 丶reasoning丶presentation 都好,但不artistic,畫圖丶設計、手工不佳。
- iGCSE results : 9A* (include Math 同三科science), 2A, 1B (drama)

- predicted grades : 未知。佢而家讀緊Math, F math, physics, chemistry, history (Pre U, U6應該會drop). L6第一個term report 嘅grades 很不錯。佢有信心all A*. 如無意外應該起碼有2A*2A 啩。

想再請教如果讀Material Science 有乜出路?Engineering 嘅話邊科好d?佢最近鍾意睇quantum and nano science.

Sorry for having so many questions. Thanks again in advance.

先講工程。

如果屬意在香港或亞太地區工作,應該回港報科大或港大工程學院,世界頭20位,英國大學除咗牛劍同ICL全部低過我地。我認識的工程師全部都覺得科大同港大一D都唔差過英國3大,只係歷史無咁悠久。

如果留英讀工程,首選當然係Cambridge同ICL,反而保險我唔揀UCL同Manchester,因為入學競爭激烈,其實唔太保險。我建議可考慮Sheffield同Nottingham,級數、名氣、質素及排名一D都唔差過前2間,但入學相對容易D。UCAS五間工程我會揀Cambridge、ICL、Manchester、Sheffield、Nottingham。想進取一D可揀Bath取代Nottingham。

Material Science我就覺得應該放洋好過留港,因為涉及科研英美一定比香港強。英國選校除咗上述3大外,我一定揀Manchester,佢嘅Material Science + Physics係美國名牌例如MIT、CALTECH以外最好嘅其中之一,仲有Nobel Prize Winner坐鎮,係英國科研重鎮,連習近平都去探訪同簽埋合作協議。

從你以往嘅帖子我估你囝囝比較鍾情科研方面,所以你地可以考慮Material Science、Material Engineering + Physics之類嘅課程。宜家全世界都缺乏科研人才,香港都要攪STEM,跨國企業大多求科研人材若渴,讀得好兼系出名門應該唔愁出路。

HHHR 發表於 16-12-13 17:20

先講工程。

Wow! Thank you sooooo much for your insightful, specific and detailed advice!! Really really useful! Will share with my son!!

HHHR 發表於 16-12-13 17:20

先講工程。

貪心問多句,咁如果material science, UCAS 5個choices 應該點揀?Oxford 同Cambridge 邊間好d?

英國大學唔係間間都有Material Science and Engineering嘅學士學位課程,以下5間係我有限資料蒐集到有開嘅英國大學:

Cambridge     A*A*A
ICL           A*AA
Oxford        A*AA
Manchester    AAB
Sheffield     AAB
Queen Mary    ABB

頭3間入學打崩頭,傳統來說Cambridge同ICL都係英國數理科最強嘅大學,應該略比Oxford優勝。Manchester同Sheffield嘅工程都很出色,其中尤以Manchester為甚,穩佔第2線龍頭。Queen Mary則可以做保險。

若嫌QM稍弱,想進取一點可考慮先讀基本工程學士學位,再修讀Material Science碩士。可供選擇的大學有Nottingham、Birmingham、Surrey同Southampton。頭2間有國際知名度,國際排名100大;後2間係英國名牌,本地排名20大之內,工程系質素很好。

HHHR 發表於 16-12-14 00:44

英國大學唔係間間都有Material Science and Engineering嘅學士學位課程,以下5間係 ...

真的衷心感謝你!
同意你說讀工程首選Oxbridge 同ICL 後不如返香港讀。不過剛看到UST 的 engineering 都要求A*AA!!  
其實無論engineering or material science, Manchester 似乎是好的 insurance choice? 質素、ranking 高而要求AAB 似乎都幾穩陣?

無論英國或香港名牌大學嘅「神科」(例如法律、環球商業、醫科、工程)A*AA都係基本要求。但作為香港人,自己地方有好野無理由唔放手一搏,反正搏唔到又無損失。

應對入學激烈競爭,「王道」之法係鼓勵囝囝俾心機考好AL,同時多留意時事,特別係有關科研同工程嘅最新發展。如果可以,安排相關嘅internship,認識業界嘅情況。這些都有助準備將來嘅面試同personal statement。

無錯,Manchester係一個好嘅insurance choice。

HHHR 發表於 16-12-14 10:43

無論英國或香港名牌大學嘅「神科」(例如法律、環球商業、醫科、工程)A*AA都係基本要 ...

Thanks again HHHR!!!

...就係防止dse chinese level 2 先報ucas, 點知nottingham 要全部科都有3or above...........

888iphone4s 發表於 16-12-16 07:21
...就係防止dse chinese level 2 先報ucas, 點知nottingham 要全部科都有3or above........... ...

佢咁只係自斷財路

mannewliv 發表於 16-12-16 14:53
佢咁只係自斷財路
會5會因為中文2, 其他科meet 到conditonal, 咁都5收呢。。。。
真係好奇怪,全英文授課,仲要engineering, 都要中文有3...

the offer: 5 5 5 including M2 and Physics, and no less than grade 3 in any modules.

modules = subjects??? 定係每一份分卷?? 但係electives得一個分㗎咋喎.....

888iphone4s 發表於 16-12-16 21:58
the offer: 5 5 5 including M2 and Physics, and no less than grade 3 in any modules.

modules = subj ...
咁Leeds給阿仔讀Mechanical Engineering的呢個CO比較有彈性

"Hong Kong Diploma of Secondary Education in 6 subjects with minimum grades of 3 in each subject.  Grades 5*55 including Extended Maths, the 5* must be in either Mathematics or Physics."

雖然要6科3級,但就冇指明邊科,阿仔讀4C+3E+M2,仲有一兩科走盞位。

回覆 HHHR 的帖子

HHHR & 大家分享下, 選讀 animal science有關學系,

University of Reading
and
Nottingham U

應該可以點揀好D呢?

Thank you

‹ 上一主題|下一主題