用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔想仔女讀直私,想留錢退休
樓主: mama01
go

唔想仔女讀直私,想留錢退休   [複製鏈接]

回覆 retriever 的帖子

是的,读津校都有它的驶费,我觉得宣小跟其他官津学校相比,额外的费用包括学费4千,乐器(购置费加小组学费,迟些可能还要额外私补,乐团费; 但只是一件乐器,不是两件),要去看音乐会,运动校队训练要付费。除了钱,时间的付出也是蛮多的,例如阅读计划,不同科目的报告等等,要跟得足跟得贴,加上学业上要跟得上,真的最好有个全职妈妈帮手,若不,找一个好的补习老师是少不了。还好的是功课量真的不算多,很多时候可以在学校里完成。

其实花费在儿女的学业上,到底值不值得,只是看不同父母自己的价值观而已,没有对错之分。

我自己把儿子们看成自己的延伸,但同时是独立个体。花费在他们的学业上,也好像花在自己身上,绝对是值得,不是浪费。

当然,如果看成是投资,这个项目的投资风险极高,时间线太长,一点不划算。但教育这回事,从来就是生命影响生命的事,若用数字/投资的概念来看,只会看到矛盾。若从爱和生命出发,才会看到希望。

共勉之。

Chirley    發表於 16-10-3 11:07

引用:Quote:retriever+發表於+16-10-3+07:44+ 宣

原帖由 karllambb 於 16-10-03 發表
顧掂自己,老來唔洗靠仔女養(包括unexpected嘅醫療費)同埋結婚時幫到下手就係我對佢地嘅責任。

情況就 ...
讀書是要開闊眼界,擴闊視野,並非以賺幾多錢、買幾多層樓來衡量。

siden 發表於 16-10-3 10:16
完全同意你觀點。

不過好快就會有人跳出來控訴你用錢去栽培仔女係無價,係一生受用。買層樓結婚收租呢啲 ...

哈,多謝。已經被控訴緊

我覺得養育子女同考敬父母一樣, 係一種天生嘅責任. 當然, 點為之盡責, 條線去到邊度, 每個人嘅標準都唔同. 但最起碼要過到自己囉! 如果將養育子女當作投資, 希望將來有回報. 我覺得一開始就唔應該生小孩, 留返d錢做其它投資, 回報肯定更有保證.

Chirley    發表於 16-10-3 11:16

回覆 karllambb 的帖子

TSL 和宣道競爭大係因為要應付升中,我小朋友係讀一條龍學校,所以小學階段係比較輕鬆既。我小朋友現在有補數學,合唱團,鋼琴,都唔係想像中咁大開支。所以除左學校要選合適自己既,課外活動都一樣。我女學校一樣有樂團,每人都要學樂器(不是鋼琴),已在學費包埋。另外學校十分重視英/普語境,基本上都唔駛外補(其實係冇得補)。

宮二 發表於 16-9-27 17:54
我有諗過,不過原因是留錢俾佢地出國讀,並非留比自己。
完全讚同

apple1990 發表於 16-9-27 11:44
三十萬咁少?! 一定未計加學費!
請問樓主計到系比政府學校多幾多?

回覆:唔想仔女讀直私,想留錢退休

其實有諗過,作外國既錢不如比佢第日買樓首期仲好

‹ 上一主題|下一主題