用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔想仔女讀直私,想留錢退休
樓主: mama01
go

唔想仔女讀直私,想留錢退休   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 16-9-27 18:37
我兩件讀真道,每年兩件學費加埋5萬幾,十一年加通脹當佢70萬,呢70萬,旨意嚟退休,真係高不成、低不就。
...
70萬計落又真係唔算多...你講要官津要跟政府政策呢様嘢,一言驚醒!多謝分享,令我睇到另一角度!

Binlojai 發表於 16-9-29 14:23
70萬計落又真係唔算多...你講要官津要跟政府政策呢様嘢,一言驚醒!多謝分享,令我睇到另一角度!
...
直資學校即使教學政策有彈性, 但去到高中, 大部份學生必須修讀EDB提供既課程(即係考DSE), 呢點都係無得變
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-9-29 14:59
直資學校即使教學政策有彈性, 但去到高中, 大部份學生必須修讀EDB提供既課程(即係考DSE), 呢點都係無得變
...

所以有唔少直資會引入其他公開試如IB、GCSE給學生有多個選擇,話哂只係可以獨估一味考DSE,對不同屬性的學生不是一件好事。

hkpapa852 發表於 16-9-29 08:58
其實係香港讀非學券幼稚園既駛費, 仲貴過讀本地資助既大學課程

完全同意!自從我孩子入幼稚園後,我都發覺在香港讀大學好抵,咁大的校舍,咁多教授,咁多課程內容!不過話說回來,PN、幼稚園等係教一張白紙(小朋友),從零開始培育佢地,大量增值,可能咁就係價值所在

其實值唔值得比錢讀直/私,都係要睇吓手上揸嘅係邊間啫!冇乜人會話比錢讀SPCC/DGS係多餘,又或者冇乜人手揸LS/MCS都會去揀次一級嘅直/私,原因係因為學校有揀過學生。

回覆樓主:

EK真係多有錢人!
假設讀宣小,你見佢學費寫就寫四萬幾,但仲要學兩樣樂器,中午食飯錢,校車,一個月差不多8000-10000,一年你預要10萬啦。唔計通賬,你當6年60萬。

俾60萬都ok, 但讀慣私立有要求,可能中學都要私立至滿意,又唔計通賬啦,預多60萬。

仲有,讀到私小可能係讀私幼,以學之園為例(5300x12x4)四年已洗左25萬。

仲有大學,俾左咁多錢都讀唔到大學,唔係唔供佢外國呀嘛?又一球。讀到本地大學呀,恭喜你,25萬搞掂(又唔計通賬)。

總數170萬。

我仲要兩件,340萬。

假設只讀私幼同真係30萬讀到私小,total 25萬+ 30萬=55萬。55萬係退唔到休,但我可以加多45萬買層細細地嘅樓,遲下再租出去,廿年後就供完,咁我咪可以靠層樓收租退休?

仲有,讀私小最重要嘅係啲同學生活水平都有返咁上下,我最怕失去嘅就係千金難買少年窮

dereklg  千金難買少年窮<------大智慧  發表於 16-10-6 13:11

mlau216 發表於 16-9-28 14:57
我父母完全冇plan過退休,結果我大學畢業第一份工已經要養家包括交租,屋企開支,家用,最終我到三十幾歲人 ...

➕1赞成

引用:我知個個都話考到先諗喇! 但當一拎起計數

原帖由 mama01 於 16-09-27 發表
我知個個都話考到先諗喇!

但當一拎起計數機計,就想留d錢比自己退休,我覺得政府學校都唔差,連考都唔想 ...
諗甘多做咩,經济能力許可咪考虑直私,相反,吾許可咪度好條數先去讀直私 。

回覆:mc_pigpig 的帖子

完全同意

回覆 karllambb 的帖子

但事實往往係冇錢既人,唔讀私也淨唔到錢,而有錢既人,讀私校也住大屋。所以都係睇餸食飯。

florapooh    發表於 16-10-10 23:31

teambuilder 發表於 16-10-2 16:27

但事實往往係冇錢既人,唔讀私也淨唔到錢,而有錢既人,讀私校也住大屋。所以都係 ...

我係中間,儲左舊錢準備低市買收租樓。
我諗樓主同我差不多,都係諗緊買收租樓定俾仔女讀私小

要動用到老本來交學費又太誇張吧,好多直資都係under三千幾一個月,貴又非讀不可既可能係女拔同spcc,但邊有咁易考到。我女讀一條龍直資二千幾一個月,老實講,我覺得非常值。即係咁,如果考到平靚正既咪讀囉,覺得太貴可以直頭唔考,大部份家長都係咁架喎。

teambuilder 發表於 16-10-2 20:25

要動用到老本來交學費又太誇張吧,好多直資都係under三千幾一個月,貴又非讀不可既 ...

你女有無外補?

我同事仔讀陳守仁,佢話學費+補習+課外活動一個月要萬幾文...我話唔補得唔得?佢話個個都補,唔補好驚個小朋友唔夠競爭力!

So far我見無論讀宣小又好,陳守仁又好,都係要一萬一個月。

你可以話讀津小都要外補架?我會覺得少啲囉,津小乜人都有,少啲緊張媽咪嘅。

karllambb 發表於 16-10-2 13:15
EK真係多有錢人!
假設讀宣小,你見佢學費寫就寫四萬幾,但仲要學兩樣樂器,中午食飯錢,校車,一個月差不 ...

Thanks for your calculation. That's a good example. Although your calculation misses the inflation and annual increase in tuitions and accessory fees such as extracurricular activities in schools, it is a rather important to remind us before we choose the path of direct subsided or private schooling in next 12 years.

EK真係多有錢人!
假設讀宣小,你見佢學費寫就寫四萬幾,但仲要學兩樣樂器,中午食飯錢,校車,一個月差不 ...

我識兩個家庭,放棄女拔offer,就係因為以上原因。

mama01 發表於 16-9-27 10:30
我知個個都話考到先諗喇!

但當一拎起計數機計,就想留d錢比自己退休,我覺得政府學校都唔差,連考都唔想 ...
你終於過檔, 有樓市版過黎

我響度好耐. 我當初同你想法差不多, 只考慮官津... 但我慳黎, 係打算畀佢地將來出國用. 現在也是時候去洗這筆錢.

每人打算不同. 我不會一直慳下去. 係時間畀番佢地.

EK真係多有錢人!

宣小係唔平,但應唔需要學兩種樂器。因為要入樂團,鋼琴係唔算數。

之前都有計下,但幾肯定個比較唔係 0 vs $$$, 即津官校駛費唔係零。

版友有提到兩個例子,宣小,陳守仁駛費偏高,另版友讀龍校話駛費唔多。簡單講,無中學既直私,昇中要爭凳仔,安全感要同錢去彌補。

就算有直屬中學既小學,如果環境競爭大,無人想做band 2 等抽爭凳仔,結果都係外補體藝齊全,就算昇中蝦碌,都有體藝去求下位。駛費近萬例子唔少。

你講到讀私直定買樓,根本係唔同概念。

供養仔女係責任,唔係投資。用投資回報去比較,根本無意義。 即係有唔少人用投資回報去睇保險,當然覺得保險唔底。

責任要盡到點,睇個人價值觀。有唔少話要"給子女最好", 有人話就算讀直私一條龍,都係體藝唔少得,精益求精,發展潛能補埋私鐘。呢d 真係人見人殊。

有人以結果論,昇中率入U 率,但幾肯定係直私學習過程跟官津唔同,睇你buy 唔buy,  甚至feel 唔 feel 到。

retriever 發表於 16-10-3 07:44
宣小係唔平,但應唔需要學兩種樂器。因為要入樂團,鋼琴係唔算數。

之前都有計下,但幾肯定個比較唔係 0  ...

顧掂自己,老來唔洗靠仔女養(包括unexpected嘅醫療費)同埋結婚時幫到下手就係我對佢地嘅責任。

情況就如我老公細佬,父母2008年俾兩球去外國讀學士碩士,返黎點?仲係搵緊萬幾文一個月。而家仲有時笑話早知當年金融海嘯攞兩球去買樓俾佢結婚/收租好過

我寧願留點錢讀海外大學或master好過。最經濟是本地讀4年大學,海外1年master.又開眼界又平。而且我不希望孩子在小的時候周圍一群有錢人學同人比較。我以前同事個女讀woodenland,同學仔個個都超有錢,同事住太古三房都不好意思請人來家開生日party,年年在外面包場。由低到高易,由高到低難。但是如果我個女考到女拔,德望之類超難考的,我都會比她讀。普通個的,只是語境好,如玫瑰崗之類,如果有好或一般的津校,除非入寶校,我選津校。

karllambb 發表於 16-10-3 09:37
顧掂自己,老來唔洗靠仔女養(包括unexpected嘅醫療費)同埋結婚時幫到下手就係我對佢地嘅責任。

情況就 ...

完全同意你觀點。

不過好快就會有人跳出來控訴你用錢去栽培仔女係無價,係一生受用。買層樓結婚收租呢啲市儈嘢如何能比。

‹ 上一主題|下一主題