用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區女仔揀學校真係唔容易
樓主: patpat234
go

東區女仔揀學校真係唔容易 [複製鏈接]

patpat234 發表於 16-9-27 16:42
MMS無open day但去過門口望,阿女當然見到都喜歡啦,但佢屬於他區,如果自行入唔到,到大抽獎又真係好渺茫 ...

又話唔|i k e女校既?o r bps only?
Try spss, mms

ma記 發表於 16-9-27 10:39
我囡情況跟樓主差不多,不想囡選張祝,但又喜歡灣仔區學校。
而囡學校東區,家住灣仔區,心儀MSS, 但本區得 ...
其實可以自行報MSS,唔一定要轉區。

chocolatebean 發表於 16-9-27 16:45
又話唔|i k e女校既?o r bps only?
Try spss, mms

因為佢睇時唔知MMS係女校

引用:Quote:ma記+發表於+16-9-27+10:39+ 我囡情

原帖由 patpat234 於 16-09-27 發表
MMS無open day但去過門口望,阿女當然見到都喜歡啦,但佢屬於他區,如果自行入唔到,到大抽獎又真係好渺茫 ...
其實MSS每年7月初都有個Fun Fair Day籌款日, 係咪公開就唔知喇,但都係有非學生/家長去既

patpat234 發表於 16-9-26 00:36
女校又唔想,張祝珊又覺得太死讀
全級頭3名,唔通要揀中婦,聖馬可?
跨區灣仔有邊間多活動?

好多要求喎,女校唔得,死讀唔得,咁揀間b2啦

mannewliv 發表於 16-9-27 19:53
好多要求喎,女校唔得,死讀唔得,咁揀間b2啦

講真 真係諗過,想俾佢去培中寄宿

mcl203 發表於 16-9-27 18:41
其實MSS每年7月初都有個Fun Fair Day籌款日, 係咪公開就唔知喇,但都係有非學生/家長去既

...

thx

港島區band 1男女校又唔想選張祝珊,聖馬可同中婦已經係最好囉喎。其實點解唔想女校?女校唔一定悶同多是非的。九龍那邊的伊利沙伯、華英、迦密、旅港,是否交通對你來說唔方便?如阿女熱愛運動你又唔介意寄宿,體藝又覺得如何?

醒目開學勳章

樓主,可唔可講下港島民生 情況?
你小朋友 讀得開心嗎?

conniecheung 發表於 16-9-28 22:55
樓主,可唔可講下港島民生 情況?
你小朋友 讀得開心嗎?

做功課時咪唔開心囉,基本上都無話唔中意返學,日日都6點幾起身準備返學。
學校7:55 打鐘,但7:45要返到課室交功課,試過7:55返到都記左名。
老師都算有愛心,感覺同小學時分別不大,因為仔有自閉傾向,學校都有跟進有社交小組。
低年級有小老師計劃,係由高年級1對1 教返佢地唔識嘅野,1星期1次。
最中意學校體育堂可以直接著運動服返學,唔洗換來換去又攞得多野。不過學校無家政木工電腦呢啲實用堂。
1年2次考試,大測2次但每科隔得好疏,校曆無測驗時間資料。
中一開學時都密密有小測有默書,今年中二反而小左,功課我見我仔唔多,唔係日日有功課。
佢除左中史唔合格,其他科都合格,最高7x, 最低合格多幾分,但屬全級中下游位置。
學校唔俾帶電子產品,要帶就要寫信申請,課外活動要請假都要寫請假信。
你仲想知啲乜?

WinnieCatCat 發表於 16-9-28 14:46
港島區band 1男女校又唔想選張祝珊,聖馬可同中婦已經係最好囉喎。其實點解唔想女校?女校唔一定悶同多是非 ...

佢自己中意同男仔玩多過女仔,不過可能佢遲下諗法唔同。
中婦未來幾年好似會加建一座課室,會沙塵滾滾,所以未必考慮。
聖馬可未深入了解過,今年會去睇下。
過海唔諗啦,其實屋企去到bps都唔近。

patpat234 發表於 16-9-29 10:47
佢自己中意同男仔玩多過女仔,不過可能佢遲下諗法唔同。
中婦未來幾年好似會加建一座課室,會沙塵滾滾,所 ...

高主教會考慮嗎?好多女生唔想做男校女生,但你女兒可能唔介意。高主教的science programmes做得幾好的

睇咗今日蘋果,你會覺得更加難揀。

王家爸爸,你都係見慣風雨嘅人,經驗豐富,邊個講人話,邊個講鬼話,應該較一般人清楚。今次事件,乜嘢人會得益?

王家爸爸 發表於 16-9-29 16:02
睇咗今日蘋果,你會覺得更加難揀。

守校規就唔洗驚,昨晚bk果邊已經有討論,其實我女學校呢幾年都有同學仔去左呢間,而且又識嘅,阿女入左去會好多照應

WinnieCatCat 發表於 16-9-29 13:14
高主教會考慮嗎?好多女生唔想做男校女生,但你女兒可能唔介意。高主教的science programmes做得幾好的
...

因為我地住最東東,灣仔區已經算最遠,唔想花太多時間係交通,最好一程車
上星期話同佢遊車河,實察同佢兜左幾間學校,係外邊望過,去到大坑佢已經覺得荒山野嶺。
行程未去晒,揾日繼續下半part, 唔揀都俾佢睇下 .
今日同佢講過下體藝,遲下open day都要去走轉

醒目開學勳章

patpat234 發表於 16-9-29 10:43
做功課時咪唔開心囉,基本上都無話唔中意返學,日日都6點幾起身準備返學。
學校7:55 打鐘,但7:45要返到課 ...

由中文小學 升上英中,亞仔用左幾耐時間適應?
現在適應得 好唔好?
民生數學科 是否比其他中學深少少? 或者多paper要做?
因為我女 鍾意呢間,成績都是1C咁上下,所以我想了解多啲 取下經!謝謝你!

醒目開學勳章

patpat234 發表於 16-9-29 21:18
因為我地住最東東,灣仔區已經算最遠,唔想花太多時間係交通,最好一程車
上星期話同佢遊車河,實察同佢兜 ...

有冇考慮過筲官?
因為搭車落黎,係柴灣道落車,都方便!

patpat234 發表於 16-9-29 21:11
守校規就唔洗驚,昨晚bk果邊已經有討論,其實我女學校呢幾年都有同學仔去左呢間,而且又識嘅,阿女入左去 ...
其實之前都聽過(更離譜),今次見報,可能只係學生自我保護意識高咗,未必係壞事。

如果過度自我設限,將選擇空間大幅減少,是否明智,要一家人坐下來詳細商討。

看妳的回覆,大部分是妳轉述她的看法,你是否同意她的想法,抑或是妳的想法影響她的想法,導致 group think.....!

我初步感覺是退一步,海闊天空!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題