用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請指教:哥哥在11網讀緊寶校,點同細佬揀? ...
樓主: rainbowyung1
go

請指教:哥哥在11網讀緊寶校,點同細佬揀? [複製鏈接]

rainbowyung1 發表於 16-9-25 20:13
哥哥在11網派到寶校,輪到細佬,現在得10分,點樣在自行收生階段揀學校,因為冇乜機會。
在大抽獎可以點排 ...

請問而家哥哥讀緊邊間,有咩令你覺得好差?分享下,謝謝!

回覆 jimmyveron 的帖子

寶校間間差唔多,無謂開名。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

你係啊係以前有過我類似的經歷?
最後你點揀?
指點下我迷律,謝謝。

rainbowyung1 發表於 16-9-26 17:34

咁有咩野令你覺得不滿?

你小朋友讀幾年級?

rainbowyung1 發表於 16-9-26 19:13

你小朋友讀幾年級?

k3

引用:回覆+jimmyveron+的帖子 寶校間間差唔多,

原帖由 rainbowyung1 於 16-09-26 發表

11區新會商會我幾欣賞,在校有父母分享大既因學校包容&程度不錯自行入了,細既本想試抽一線,但最終都覺得學校不差而跟住入讀&讀得唔錯。

回覆 methy 的帖子

請教,你大的是抽到入新會,後來覺得不錯,在自行時替細的揀埋,與大的一齊讀嗎?其實心裡有沒有爭扎?家人也支持嗎?

坦白說,到現在對學校並不是有所不滿,只是擔心程度唔夠,唔想細佬又行同一條路,因為細佬較哥哥淡定斯文些,希望他能派到較好的學校。

呂小依家校長係以前st.peter既校長,聽說校長轉左去聖呂之後都改革左好多,雖然我唔知改左之後係好定唔好,但如果你一直都係放st.peter為首選,認同校長教學理念,咁無疑可以將乙二放聖呂都不實為一個選擇

回覆 rainbowyung1 的帖子

我舊年都係抽聖彼得衰左呀..... 其實真係好難抽.....好采就係, 後來我叩到門, 逃離到寶校....
我覺得中西區其實男仔都幾慘, 因為大家來來去去都集中將第一志願放0係某幾間學校裡面
舊年連薄尼乙一都俾人抽晒, 份表真係好難填....
話雖如此, 我做你, 我都會搏一鋪
反正最壞情況, 你都遇過咯.....

不過提下大家, 個人經驗覺得, 中西區叩門係咁多區黎講, 比較難叩0既一區
好多南區人又會過黎競爭, 然後好多學校, 即使你交左叩門表格, 都未必有得IN
大家加油啦.....

其實我想知你小朋友讀邊間寶校,我見有啲人又話佢地覺得潮商幾好,老師成日打俾佢跟進小朋友情況。。佢小朋友又係今年升小一,令我唔知點揀學校

rainbowyung1 發表於 16-9-26 17:34

寶校唔覺得間間差唔多,除左聖馬太去年冇得參觀,我間間都去曬,真係各有特色!我覺得11網保險線算易㨂,但如果係非君不嫁型,就壓力一定大d!

回覆 heihei417 的帖子

你講得無錯,唔少家長現在都鍾意呂小,所以都有d競爭。

回覆 jadenhayden 的帖子

唔知什麼原因,上次都係交了不少表格,到頭來連面試機會都冇,只有聖彼得,你交得表都肯做下野in埋你.上次叩門真係好困難。

回覆 encina 的帖子

唔好意思,阿仔讀緊,費事開名啦…

rainbowyung1 發表於 16-9-27 08:07
回覆 heihei417 的帖子

你講得無錯,唔少家長現在都鍾意呂小,所以都有d競爭。 ...

幾日前和某些家長閒談,他說他好彩冇選呂小,最後入了聖尼,他說聖尼小d功課,呂小有其他同學仔入了話做功課做到吾停手,所以我相信每間學校都會有吾同策略,看看你的小孩最後適吾適應。

rainbowyung1 發表於 16-9-26 22:36

坦白說,到現在對學校並不是有所不滿,只是擔心程度唔夠,唔想細佬又行同一條路, ...
如果,哥哥讀緊嗰學校,你見到佢有潛質升level, 例如校長老師做好多功夫去提升學校,畀個好學習環境畀學生,最近升中派位成績有進步,你可以當係潛力股,唔使太擔心,最怕學校咩都唔做,住過日子。乙一揀你心儀既學校,乙二以後填咩都無大分別,乙一唔中,最終都係派嗰幾間學校。

你講得冇錯。

rainbowyung1 發表於 16-9-27 08:11
回覆 jadenhayden 的帖子

唔知什麼原因,上次都係交了不少表格,到頭來連面試機會都冇,只有聖彼得,你交 ...

我除左四寶同李陞冇交表外,其他都叩晒!但英二只俾111人士interview! 英一,英二有人話只可以叩其中一間,如果叩晒兩間就會抽起你份表,唔俾你叩!
聖彼得同呂小似乎有協定,每年叩門日子時間都會撞,所以兩者只能叩一間!般小,薄尼唔係人人見!最後我都係in 左薄尼,中尼同呂小!當時見情況太惡劣,完全冇學校俾in! 所以叩左其他區!
‹ 上一主題|下一主題