用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce? ...
go

SPCCPS 大家見左幾耐? sec-in result 幾時會announce?   [複製鏈接]

WINDYNam 發表於 16-9-24 18:46
有啲小朋友in左兩個鐘,咁其實in得越耐係咪有越大機會收?
no no.

回覆 five555 的帖子

"回憶起上年面試同一組學生入去考,全組相同時間出來。"

sansquare 發表於 16-9-25 22:37
我覺得咁多小朋友in 學校應該唔會分批出 因為會好亂
可能係小朋友中途去咗洗手間 先會同下一批小朋友出黎  ...

基本上係同一批出。
個人覺得同批有小朋友有事,所以才一起遲出。

Alange 發表於 16-9-25 15:11
錯錯錯!
interview 時間短代表通常有2nd ! 你估佢哋要pickup 這些candidate 很難嗎?。
Intervie ...
你是指一小時內嗎?
知道有IN 45MIN,亦有IN 2HR 都有 2ND IN。

所以IN 既長短唔係咁有參考價值。

Dolphinmom 發表於 16-9-25 23:48
好奇一問,最後in 45 mins 同 in 2 hours 的有沒有收到offer?

45 min果位有, 2hr果位無。
不過參考意義不大,因仲有2nd in分。

yourmobile 發表於 16-9-26 08:11
Sure, it has been repeated many times; the duration is not an influential factor. Parents just love ...

係。媽媽們喜歡估下有無貼紙,咩顏色貼紙,係咩校長見,點解人地有問呢d, 自己又無,係咪蝕底左?

呢個亦係家長面試後"盤" 細路既主因,無謂!

rambojai 發表於 16-9-26 22:52
可能頭一兩曰收夠籌,之後快快處理未見既

入面遊戲可以重覆玩,所以時間有長有短。

可能最後兩天,時間管理關係,所以短左唔代表物。

sansquare 發表於 16-9-26 23:22
我地係頭2日in 答中哂的問題 咁就睇下會唔會成你貴言入到2nd in

呢d學校重態度多過程度。。。

esther.cy 發表於 16-9-26 23:59
我小朋友是今天第一組 interview, 早上八點,佢地全個 batch 都 in 咗1小時左右。佢話只是玩了兩個遊戲, ...

不少人講過,考小唔係睇學術有幾深。

呢d學校重態度多過程度。

譬如:而家隨便去一個遊戲日,會見到唔少家長幫排隊,細路係旁邊hea,有d家長緊張到先到隊頭望下點玩,再brief個細路。。

慣左類似咁環境,如果細路入到無家長從旁幫助,佢地又會點玩遊戲?

有d小朋友,會唔知做物,有d 會八卦去幫人,有d會恥笑人, 有d會用下腦點玩好佢。

考所謂學術,可能要逐個問,睇眾生相易好多。

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 08:59
回覆 retriever 的帖子

對。女兒昨天面見,出黎話老師不斷要解決小朋友問題。

"老師不斷要解決小朋友問題"

FOR EXAMPLES?

daisylhn 發表於 16-9-27 00:03
不如咁諗, 事先已作一些安排, 某些組重點考, 有些就只簡單考下睇下有冇啲突別出眾、執漏人咁囉。

...

個人較相信係, 除左特別幾個預留位 (亂估: e.g. 一位校董推薦一位, 呢D 有限數) 個D 你根本無得同佢爭外, 其他果70% 關係人士, 同30% 非關係人士, 1ST IN 都係同一標準下考入2ND IN, 以確保學生有一定水平.

到了2ND IN, 因有70% 預留位給 關係人士, 所以入左2ND IN 既 關係人士 係非常高機會收.

可能亦因為校友壓力, 早幾年由200人昇到300人可入2 ND IN, 這樣某程度可以低消一D 校友壓力, 起碼多D校友入到2ND IN 跑下, 亦更大機會用盡70% 關係人士位.

成個制度就係陪太子讀書, 當然要搵D 叻既小朋友, 正向影響自己D 子弟.

同理, 如果收哂關係人士, 塘水滾塘魚, 對學校長遠亦唔係好事.

據講.... 學校上星期五, 今星期一**全校** 放假, 因全校老師要參與考核未來小一生.

當然大家可以唔認同佢地既考核方式, 但攪咁大陣仗, 做台假戲?

唔係掛?!

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:30

12個人玩遊戲,要4個一組,有5個一齊無人肯走。睇完電視要叫幾次先去下一間房。

"有5個一齊無人肯走"

唔明..

有無人幫, 先玩到遊戲?!

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 09:54

4個一組,5個人企埋左一齊,甘當然有一個要去其他組。但無人自動走,老師走過去, ...

"但無人自動走,老師走過去,問果5個,你們覺得可以點解決。"

哈哈, 聽到呢句好開心!!!

開PARTY 時細路同其他小朋友有矛盾, 我會問: 你唔好淨係投訢, 你覺得可以點解決先?!

父母事事預先舖排妥當, 有事為佢地排難解紛, 唔一定係好事...

abby0624 發表於 16-9-27 10:20
我諗自動走嗰個會有分加囉

唔係喎。

我覺得,如果老師問點解決,有細路主動提出方案,那怕係好傻既,好普通既。譬如: 猜包剪揼。

呢個應該加分。

自己走點解加分?❓

abby0624 發表於 16-9-27 10:38
咁表示個小朋友都有心儘快解決件事,明白多咗一個出嚟就唔可以繼續進行。 ...

你講既當然係其中一個可能,禮讓亦係美德。

但更正面係提出一個大家都參與到既方案。

如果我係個老師,見到有細路走,一定問佢點解走。

老實講,如果真禮讓,都唔駛等到老師插手先話走。

cecilia.wilson 發表於 16-9-27 10:53
回覆 chopin999 的帖子

寫名,睇書,中文字,英文字,中文對答,英文對答,砌野,另加2個遊戲,同埋電視。 ...

其實幾間知名學校,年年都係講差唔多野,話傾向細路喜歡閱讀,能與人合作,有禮貌唔霸道,遇難唔好放棄。可以話講明考物都唔怕,因為係考態度,主要唔係識d物。

但ek呢度問得最多,係面試班同外補中心。。。

bigheadchiu 發表於 16-9-27 11:22
網上好多好人,又好多壞了人。有貼士,有山埃。有好多嘢睇完就可以了,不用太緊張。。。冇絶對的對錯,自己 ...

係呢度叫人唔好外補,唔知算唔算山埃或靠害!

hohoho~ 發表於 16-9-27 12:35
外補唔係問題,問題係外補後點同小朋友温習
如果跟住面試班幫小朋友温習,特別係禮儀,態度, 一定有幫助
...

唔好意思,不敢苟同。

上咩班都有著數,亦係點解上班咁成行成市。

先唔講佢地揾咩人教,點教,駛費等,淨係上班travel既時間都唔少。此消彼長,其他時間減少。

而家細路就係上班時間太多,生活經歷太少。

一d生活簡單認知,父母反而以上興趣班方式去學。

chopin999 發表於 16-9-29 11:26
First in完結,大概幾時知有無2nd in?
舊年10月底

five555 發表於 16-10-2 11:08
見新手媽媽都會入來問某校面試考什麼,有沒有問卷,有多少次面試,各種各樣的問題也有,但來來去去也是問差 ...

插句咀。而家好多人考完,將發帖既題目改哂,當左個帖係私產咁。結果後來者好難搜野。

希望大家唔好咁做!
‹ 上一主題|下一主題