用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一默書我就激到喊
go

一默書我就激到喊   [複製鏈接]

假期想佢快快做完功課温默書。 拖拖下拖到星期先做完,我已經急 . 默書温極都記唔到我就好忟。忟佢唔早啲開始温, 忟用了好多方法教佢記都記唔到。。。。

24    0    0    0

回覆 little_kid 的帖子

回覆:一默書我就激到喊

我仔好鍾意睇書, 木棉樹圖畫好靚, 字唔算多。之前買咗「屁屁超人」, 佢睇咗少少, 幾好笑

little_kid 發表於 16-10-3 21:07
我也想知依家仲有邊啲公園有氹氹轉 同千秋。 我哋兒時玩既高高的鋼架依家都無, 可能怕危險, 但係好玩玩。 ...

黃金海岸酒店入面個playground 有swing 同單人氹氹轉,仲有個幾有挑戰性的爬架,一到冬天我幾乎個個月都入去一次玩同食野。舊式多人氹氹轉我只在沙田運動場旁的公園見過

波蘿包1 發表於 16-9-19 20:19
好感激見到呢個post ,仔仔先反小一 ,功課好大困難
佢唔係唔識做 成日做做下功課分心,寫手冊寫錯字,中文字全 ...

我女小二,明天考試,今日都仲唔肯溫,上星期數學測驗55分,仲話自己考尾三又唔係考第尾,佢專注力勁差,日日掛住玩,我日日激到頭暈直情想打死佢算!嫲嫲爺爺爸爸都勁中佢,我教女奶奶又加把口,話我唔識教女唔好教(我真係好憎奶奶),爸爸話全班實有人第一和包尾,考第尾有乜問題,係我自己過唔到自己嗰關,屋企得我心急女學業,其他人係咁護住佢,我激到想返阿媽度住,話之佢!

miujoey 發表於 16-10-24 22:33
回覆 sarahdad 的帖子

請問屁屁超人在一般書局有得賣嗎。
我在圖書館借的,不過台灣博客來網上書店應該有售,可寄香港的。

引用:我仔小一我最常講的就是睇你做功課我會短命

原帖由 juicelau 於 16-10-24 發表
我仔小一我最常講的就是睇你做功課我會短命好多年!
我見佢做功課個樣-- 發呆,玩頭髮,踢踢腳, 跌筆跌擦膠,我好想dup佢

回覆 sarahdad 的帖子

請問屁屁超人在一般書局有得賣嗎。

回覆:一默書我就激到喊

我仔小一我最常講的就是睇你做功課我會短命好多年!

引用:Quote:LuckyFish+發表於+16-10-14+13:31+請

原帖由 little_yolky 於 16-10-14 發表
拆字囉, 因為有好多字都係唔同部首組合, 有D係聲, 有D係意, 所以, 記住D基本字, 其他就好易記了。 ...
唔該晒:)

引用:Quote:little_kid+發表於+16-10-14+21:09+

原帖由 LGC 於 16-10-14 發表

因為自細自己俾漫畫薰陶,
我以前都好似你咁諗, 覺得俾小朋友睇開漫畫書,佢哋唔鍾意睇文字書,會覺得好多字字好悶。 但試過很多短句文字書,很快佢無興趣睇。
反而漫畫可以引起我小朋友閱讀中文書的興趣, 有了興趣,慢慢就喜歡睇故事性多啲嘢書。
現在佢也喜歡睇紅樓夢, 金銀島, 中國四大美人呢啲短篇故事書。

little_kid 發表於 16-10-14 21:09
我亦有買迪迪尼電影漫畫書, 佢都鍾意睇。

因為自細自己俾漫畫薰陶,
發覺長大後無其它鐘意睇文字書啲同學咁多詞彙,而且執筆忘字,文章組織力亦唔好 。
所以唔係好敢係孩子養成文字書閲讀習慣前俾漫畫佢睇。
暫時英文閲讀習慣已成,欠中文還雖努力

引用:Quote:little_kid+發表於+16-10-14+20:23+

我果個都係主力睇木棉樹本笑話合集
我亦有買迪迪尼電影漫畫書, 佢都鍾意睇。

little_kid 發表於 16-10-14 20:23
我小朋友小一唔多識字時,係睇老夫子呢啲好笑的漫畫,慢慢佢就會試睇西遊記,紅樓夢漫畫。

...

我果個都係主力睇木棉樹本笑話合集

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-10-14+13:15

好想知有無中文橋樑書推介
孩子主力睇英文書,唔鐘意睇中文書
我小朋友小一唔多識字時,係睇老夫子呢啲好笑的漫畫,慢慢佢就會試睇西遊記,紅樓夢漫畫。

回覆樓主:

感謝各位前輩
托賴暫時孩子利用拼音還可以應付英默
中默就傷腦筋啲
如果中文都可以好似英文咁學就好啦
各位加油

LGC 發表於 16-10-14 19:26
感謝,
神奇樹屋是指
13-Storey Treehouse 系列 定
通常係指magic tree house
13-storey treehouse中文好似係瘋狂樹屋
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

LGC 發表於 16-10-14 14:37
好想知有無中文橋樑書推介
孩子主力睇英文書,唔鐘意睇中文書

天下出版社的<<閱讀123>>系列很好,文章優美而有趣,書又不會太厚,如<<屁屁超人>>,當年女兒看這本書時,經常笑個不停。<<閱讀123>>系列有幾十本,適合小一至小三年級閱讀。
‹ 上一主題|下一主題