用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長送利是餅糭討好 幼園貪污投訴增 廉署推行為守則提醒 ...
go

家長送利是餅糭討好 幼園貪污投訴增 廉署推行為守則提醒 [複製鏈接]

【本報訊】提供蛇齋餅糭着數予校長老師,有助子女贏在起跑線?廉署透露,有家長為討好幼稚園,會送禮或為學校做義工,博取好感增加印象分。不當風氣令幼園隨時成貪污溫床。廉署今年上半年接獲5宗涉幼園貪污投訴,已超過去年全年3宗的六成多,因應明年推行免費幼園教育,廉署制訂《幼稚園校董及職員行為守則範本》,提醒學校不可收取利益,減低貪腐風險。
記者:謝明明

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160919/19775003
大陸「文化」入侵
   0    0    0    0

回覆:家長送利是餅糭討好 幼園貪污投訴增 廉署推行為守則提醒

so what?人家維記有內部指引,收禮回禮冇問題,所以人哋校長和家長都脫罪。況且同英基d學校比~濕濕碎啦

引用:so+what?人家維記有內部指引,收禮回禮冇

原帖由 zmw1031 於 16-09-23 發表
so what?人家維記有內部指引,收禮回禮冇問題,所以人哋校長和家長都脫罪。況且同英基d學校比~濕濕碎啦

...
內部指引容許收,那怕只是500元或以下,都留了尾巴讓人質疑有沒有因此往後偏坦該子女。一係唔比收,一係應該要求上報上繳。這是防止貪腐最好做法。不知它的指引細節,所以不是批評維記,只是「因為有內部指引」就斷定這種做法沒有壞後果、壞風氣,壞腦了嗎?

回覆:enkevin 的帖子

沒證據下,還要拖其他學校落水,我係admin我會ban呢個post囉

引用:Quote:原帖由+zmw1031+於+16-09-23+發表so+

原帖由 enkevin 於 16-09-23 發表
內部指引容許收,那怕只是500元或以下,都留了尾巴讓人質疑有沒有因此往後偏坦該子女。一係唔比收,一係應 ...
貪曾貪湯都未死,ICAC又咁廢,幾時先輪到d校長家長啊?理得咁多不如先做好自己,係EK打幾句文字有咩意義?不如你上街抗爭下實際d咯

回覆:zmw1031 的帖子

Yeah 乜都唔好理,一齊當咩都睇唔到,因為A問題未處理,所以B問題唔係問題,一齊習非成是,智者呀你

‹ 上一主題|下一主題