用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何選擇學校? 兒子性格 VS 父母期望
go

如何選擇學校? 兒子性格 VS 父母期望 [複製鏈接]

我在苦惱應該如何幫小朋友選擇學校, 應該就番小朋友性格定係父母期望?

我小朋友性格慢熱,做功課非常認真慬慎,守規矩,服從老師。但我地希望佢多有自己想法,大膽表達自己,幼稚園既show and tell 兩年間都見到很大進步

如此選校,我應該揀適合佢性格既A校 -  傳統,大班,重學術 (有精英班又有資優)
定係,應該揀針對佢弱點既B校 - 較活動教學,小班,多小組討論,好多課外活動?
   2    0    0    0

回覆:Cowboy100 的帖子

我認為發展強項看好d

每個人都有佢嘅強, 弱項. 有人天生跑得快, 有人游水叻. 佢擺明跑步有天份, 點解夾硬要迫佢去練水? 你想佢學游水冇問題架, 照去囉! 但重點應該擺返喺跑步上. 順勢而行啦!

引用:我在苦惱應該如何幫小朋友選擇學校,+應該

原帖由 Cowboy100 於 16-09-09 發表
我在苦惱應該如何幫小朋友選擇學校, 應該就番小朋友性格定係父母期望?

我小朋友性格慢熱,做功課非常認 ...
以下講既可能俾人鬧。。。

不過老實講句,考官可能比父母更能發現孩子適合既學校。

太多例子,父母以為孩子適合活動,但結果活動衰哂,傳統收哂,反之亦然。

所以,所謂按孩子性格,不如不同類型都報,唔好自己先rule out.

反而父母想要孩子怎樣,呢方面應該清楚,或諗清楚。。。

考小過程亦是更認識孩子的過程。

決定時,多反思。。。

記著 "勿忘初衷"!

Cowboy100 發表於 16-9-9 00:57

我小朋友性格慢熱,做功課非常認 ...
其實唔一定要二選一.

首先, 我一向強調, 小朋友升小學, 因為小朋友仲要家長照顧, 所以所有考量我會以"家庭"為先.

如果要小朋友去讀一間唔係家長自己心水既學校, 恐怕6年之間家長只會不斷對學校累積怨氣, 投訴.

我相信小朋友既可塑性係好高, 唔會話一定要讀某類型學校先得. (當然有學障就另計)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

認真慬慎,守規矩在傳統學校相信會跟得好, 好大機會會出好成績, 小朋友會有自信, 但亦有機會形成小朋友太重分數的心態, 小朋友的成績亦只因掌握考試技巧而非學識高而出.

我一直都相信, 學習是最重熱誠, 就算是非學術類的學習如音體, 小朋友有熱誠才會真正上心, 而太怕低分太怕錯的方式只會形成焗限, 對小朋友長遠的成長不利. 所以我是偏向一些 樓主所形容: 讓小朋友學習多有自己想法,大膽表達自己的學校, 幼稚園如是, 中小學都如是.
‹ 上一主題|下一主題