用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分有機會入協恩嗎?
go

20分有機會入協恩嗎? [複製鏈接]

如題。

hppa  Need to draw, not all in  發表於 16-9-8 01:17
   0    0    0    0

謝謝回覆。有得抽都是機會,以為25分都收唔曬,白白跌落海者

忘記了有協恩幼稚園學生,是直上嗎?那便沒機會了?

引用:忘記了有協恩幼稚園學生,是直上嗎?那便沒

原帖由 kennies18 於 16-09-08 發表
忘記了有協恩幼稚園學生,是直上嗎?那便沒機會了?
爬下文啦.....

回覆:kennies18 的帖子

都好多入,有機會的

噢! 無行了! 原來只有聖公會洗禮紙才有宗教5分。我不是聖公會的。咁15分有冇機會?

引用:噢!+無行了!+原來只有聖公會洗禮紙才有宗教

噢! 無行了! 原來只有聖公會洗禮紙才有宗教5分。我不是聖公會的。咁15分有冇機會? ...
咁真係冇乜機了

回覆:20分有機會入協恩嗎?

就係因為佢只計5分俾聖公會,先至仲有20分入到。如果所有基督教會都計,20分一早冇行

聖公會旗下既小學,天主教都可以加5分

引用:+本帖最後由+siusiufun2010+於+16-9-8+09:4

原帖由 siusiufun2010 於 16-09-08 發表

聖公會旗下既小學,天主教都可以加5分 ...
唔係間間係咁,要逐間逐間問

明白晒!! 有少少失望咁啦
都好多謝大家在這重要時刻積極回應
家住大埔,現想搵間跨區值得搬家的基督教小學。活動教學較適合囡囡。因已有一私校收了,認為可搏D囉... 請明有無好推介?? 老實說,我對大埔區外學校不太熟悉。謝謝!

kennies18 發表於 16-9-8 09:52
明白晒!! 有少少失望咁啦
都好多謝大家在這重要時刻積極回應
家住大埔,現想搵間跨區值得 ...
想活動教學仲走去諗協恩? 你諗得協恩, 證明你都係有要求嘅家長. 要成績好又要活動教學, 唔係話兩者有沖突, 但咁嘅官津小真係唔易搵. 直私就應該會易搵D.

因為小女喜愛運動,我和老公認識的協恩朋友舊同學都學識好,運動強,不是書呆子....所以喜歡..

引用:因為小女喜愛運動,我和老公認識的協恩朋友

因為小女喜愛運動,我和老公認識的協恩朋友舊同學都學識好,運動強,不是書呆子....所以喜歡..  ...
15分協恩冇機會。

你唯一機會係搬出生34區等大抽獎,不過亦會隨時去咗黃大仙

kennies18 發表於 16-9-8 10:33
因為小女喜愛運動,我和老公認識的協恩朋友舊同學都學識好,運動強,不是書呆子....所以喜歡..  ...
學生運動強同活動教學原全冇關係架喎.

引用:因為小女喜愛運動,我和老公認識的協恩朋友

喜愛運動同活動教學係兩回事,不如你花D時間了解下先。

引用:Quote:原帖由+kennies18+於+16-09-08+發表

原帖由 yubaba 於 16-09-08 發表
喜愛運動同活動教學係兩回事,不如你花D時間了解下先。
真係睇完R晒頭,到底知唔知自己想要乜!再者,唔會個個運動叻又讀得書,呢啲冇幾多個!真係了解吓先啦!

活動教學??

協恩肯定唔係啦.....

ipadress 發表於 16-9-8 09:49
咁聖公會xxx小學,天主教洗禮紙都包? 協恩都計個5分???
2006年9月23日【明報專訊】官立、津貼小學自行分配學位階段下周一展開,聖公會向轄下小學發出通告,指若有天主教徒學生申請入學,可獲得「相同宗教信仰」的額外分數,提高入讀機會。有天主教學校大表不滿,認為「河水不犯井水」,質疑基督教學校搶收學生。天主教教區學校則表明不會為申請入學的基督教學生加分,並期望教統局澄清何謂相同宗教信仰。
在小一入學統籌辦法下,父母或兄姊與學校有關係、學生信仰與學校相同等,申請入學時均可獲加分,分數愈高被取錄機會愈大,「相同宗教信仰」佔5分。
聖公會柴灣聖米迦勒小學校長馮家正表示,天主教與基督教因歷史原因分裂,但屬同一信仰,過往聖公會未有清晰指示,小學不敢視天主教學生申請人為同一宗教,今年辦學團體釐清準則,聖公會小學可為天主教申請人加分
‹ 上一主題|下一主題