用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗中學
go

元朗中學 [複製鏈接]

今年小五, 開始擇中學, 學校係南元朗官立小學, 成績中上, 學校有聯繫中學, - 鄉議局, 趙聿修都係比較好的學校, 入呢兩間應該有八九成, 但最近聽D朋友講呢兩間學校很多學生要外出再補習, 補習不是重點問題, 聽聞係老師教的HEA, 因為D學生一定外出再補, 係老師無心教. 而我本人鍾意另一間天主教學校, 第一志願應該點填好呢?
1. 鄉議局 2. 天主教學校 OR 1天主教學校 2。鄉議局

elbar  應該係小六才開始選中學   發表於 16-8-31 15:21
   8    0    0    0

回覆 的帖子

HEA 唔 HEA 係好主觀的, 可能學校出發點係想學生自由學習, 自由發展, 但往往都給人描述成教書好HEA.  所以, 最好都係問一問學兄, 學姐, 前幾年派入刻校既師兄姐, 看看他們的看法, 再等開放日, 親自到學校了解, 就更加清楚了

扁 發表於 16-8-31 11:21
今年小五, 開始擇中學, 學校係南元朗官立小學, 成績中上, 學校有聯繫中學, - 鄉議局, 趙聿修都係比較好的學 ...
邊間天主教學校?如果係講緊元天,咁兩間差好遠。

妹妹頭  可能佢講祟德喎  發表於 16-8-31 11:40

回覆 王家爸爸 的帖子

如果係講緊元天,咁兩間差好遠
我講洪水橋果間, 你意思係好定吾好?

扁 發表於 16-8-31 11:42
回覆 王家爸爸 的帖子

如果係講緊元天,咁兩間差好遠
如果係祟德,當然好啦,但係同鄉議局比較差異唔大。

元朗天主教學校既校址其實就係當年既祟德舊址。祟德搬咗之後,舊址就變成元天。

引用:今年小五,+開始擇中學,+學校係南元朗官立小

原帖由 於 16-08-31 發表
今年小五, 開始擇中學, 學校係南元朗官立小學, 成績中上, 學校有聯繫中學, - 鄉議局, 趙聿修都係比較好的學 ...
如果想去洪水橋崇德,睇下有幾多派到入去?一個起两個止,更有可能冇。你小孩子全級考咩位置?小五可以去各中学开始參觀,睇下那間適合。

崇德同天天有聯繫,反之你唔要自己個聯繫又好似蝕底左D。

但我會VOTE FOR崇德

王家爸爸  大家都係教區學校   發表於 16-8-31 15:07

回覆 silvia_ng 的帖子

今年天天都好似有40個入祟德

王家爸爸    發表於 16-8-31 15:08

回覆 silvia_ng 的帖子

It is also my dream school

2015-16年度南元小冇人入崇德,而鄉中就有33人,趙中12人,天官13人。

引用:2015-16年度南元小冇人入崇德,而鄉中就有3

原帖由 bobo98 於 16-08-31 發表
2015-16年度南元小冇人入崇德,而鄉中就有33人,趙中12人,天官13人。
因為大多數会選聯系中學,机会大好多!可以自行intervirw 去崇德。崇德系個個都有得見,只要你入表。

鄉議局, 趙聿修<<<<官校,公務員,梗係懶到出汁。

之前朋友細路讀過元朗公立,個生物科老師仲教錯野

回覆 JJDBB 的帖子

但祟德會睇成績, 最好成績表可以靚DD, 咁機會會大好多

其實在自行階段只收三十幾四十人左右,崇德都只係會收band1頭的學生,除非個別學生有其他特別出色,早兩年我都有幫囡囡揀崇德,不過放自行二,當年小學老師話級十五名內都大機會入(囡囡間小學係區內一線小學)。

bobo98 發表於 16-9-1 09:27
其實在自行階段只收三十幾四十人左右,崇德都只係會收band1頭的學生,除非個別學生有其他特別出色,早兩年 ...
咁請問你囡囡是否派崇德?

自行二放崇德, 咁大抽獎怎放?

引用:回覆+JJDBB+的帖子 但祟德會睇成績,+最好

原帖由 妹妹頭 於 16-09-01 發表
回覆 JJDBB 的帖子

但祟德會睇成績, 最好成績表可以靚DD, 咁機會會大好多
成績表靚固然要,但是,中学拎到成績次第,得三,四十人(第一輪),個成績次第一定要好好。不過,可以去interview ,因為試左有個機會,唔試連機會都無。

妹妹頭  同意, 但先要裝備好自己  發表於 16-9-1 11:27

回覆 RalphYuki 的帖子

我幫囡囡自行一和大抽獎都係揀信義,大抽獎冇揀崇德,最後我囡囡入了信義。

RalphYuki  IC, THANKS.  發表於 16-9-1 17:30

引用:Quote:原帖由+妹妹頭+於+16-09-01+發表回覆

原帖由 JJDBB 於 16-09-01 發表
成績表靚固然要,但是,中学拎到成績次第,得三,四十人(第一輪),個成績次第一定要好好。不過,可以去inte ...
樓主,你可以在黎緊這兩三个月去參觀学校。帶小朋友一起去。小五參觀完,可能未有決定,到考完第一个呈分,小朋友之間会互相講,想去边間等等,到時再睇下成績,小朋友意願(畢竟小朋友讀,也要尊重了解下),大人意願(大人分析小朋友適合边間),察略(每間学校派位的联系啦,小朋友会否被学校推薦啦…………)。所有這些必須要考慮同清析嘅。不過,說什麼都是其次,考到次第成績好,那怕無校收,到時就你話事機會大了。

引用:+本帖最後由+bobo98+於+16-9-1+16:50+編輯+

原帖由 bobo98 於 16-09-01 發表

回覆 RalphYuki 的帖子
請問可唔可以分享下當時點解決定揀信義一,崇德二?

我兒子今年揀學校了,撇開未決定揀唔揀跨區,如本區,都應該係信義和崇德,想知道多一點兩間應該點排位。

‹ 上一主題|下一主題