用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 25分太子協和 vs 20分基督教/天主教 - 17/18 男仔 ...
go

25分太子協和 vs 20分基督教/天主教 - 17/18 男仔 [複製鏈接]

可搬屋, 地區不是問題。
爸媽1個天主教, 一個基督教. 我地兩個都係信左幾十年既教徒,覺得讀天主教或基督教都無所謂, 因為我地認為都係同一位神.

Thanks....

1    0    0    0

引用:可搬屋,+地區不是問題。爸媽1個天主教,+一

原帖由 siukaipp 於 16-08-30 發表
爸媽1個天主教, 一個基督教. 我地兩個都係信左幾十年既教徒,覺得讀天主教或基督教 ...
20分有那些心水小學呢?

20分就係無咩心水, 有無推介20分好大機會入, 但比協和優勝的?

但本身NET 14, 如果自行唔得,抽獎好難玩, 超級天地網 ....

回覆:25分太子協和 vs 20分基督教/天主教 - 17/18 男仔

男仔,我印象中冇地區一線天主教/基督教學校係20分好大機會入到。熱門學校仲要有宗教,大部分都只叫有機會抽而已。

出生率高,冇理由放咗已經到手嘅銀飯碗(太子協和),去搏一隻可能抽唔到嘅金飯碗。

太子協和讀得好,aim at 九華都唔錯丫,除非你嫌九華都未夠好。

siukaipp 發表於 16-8-30 15:47
20分就係無咩心水, 有無推介20分好大機會入, 但比協和優勝的?

但本身NET 14, 如果自行唔得,抽獎好難玩,  ...

Net 14, 你有冇考慮大抽獎乙一放2線小學?如果甘心,net 14中學網好,又唔使搬

siukaipp 發表於 16-8-30 15:06
爸媽1個天主教, 一個基督教. 我地兩個都係信左幾十年既教徒,覺得讀天主教或基督教 ...
咁小朋友係咩教先?

天主教係小朋友必需洗咗禮先有分, 基督教就一間間
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:25分太子協和 vs 20分基督教/天主教 - 17/18 男仔

我一定㨂25分嗰間

小朋友天主教洗咗禮, 有5分....

Net 14 乙一放太古 (2線), 好似今年都唔係必入...

另外只剩下2間, 一係佛教康山.... 同我地宗教唔同....一係啟基... 唔駛多講... 真係好難玩, 單純 by luck.  

回覆 siden 的帖子

九華收 lur 飯應啦...

引用:Net+14+乙一放太古+(2線),+好似今年都唔係

Net 14 乙一放太古 (2線), 好似今年都唔係必入...

另外只剩下2間, 一係佛教康山.... 同我地宗教唔同....一 ...
5年前朋友放太古乙6,入了

3年前放太古乙2都穩陣

依家咁嘅時勢⋯⋯

楼主,攬住太子協和隻銀飯碗/銀水泡先la

siukaipp 發表於 16-8-30 17:16

另外只剩下2間, 一係佛教康山.... 同我地宗教唔同....一 ...

除非, 你搏14網今年又同16網借位, 然後將愛官放乙1搏日後入QC, 否則, 25分太子協和應係好選擇.

不過就算入咗, 你自己都要諗諗點返學, 睇吓駛唔駛搬
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

最衰借位要係自行之後先公報... 真係搏架喳....

其實協和升中網係咪無 Net 14 咁好呢? 我見協和男仔大概前33%可上B1英中, 但 Net 14 好多學校都有 40 - 50% .. 不過係男女校, 咁女仔小學又標青好多....

有無高人分析一下14同32網, 男仔升B1英中, 邊個網好D?

引用:有無高人分析一下14同32網,+男仔升B1英中,+

原帖由 siukaipp 於 16-08-31 發表
有無高人分析一下14同32網, 男仔升B1英中, 邊個網好D?
高人咪係香港爸爸囉

Felix223    發表於 16-8-31 15:43
siukaipp    發表於 16-8-31 15:05

引用:最衰借位要係自行之後先公報...+真係搏架喳

最衰借位要係自行之後先公報... 真係搏架喳....

其實協和升中網係咪無 Net 14 咁好呢? 我見協和男仔大概 ...
港島區升 坊間計既B1中學率會有優勢,地細人口相對少,仲有2間直資英中,部份又轉去國際,會扯高左升B1中學率~~~

樓主你自行有幾多分唔好係度講,高度機密,你預先周圍同人講,個個知道晒你自行幾多分會報邊間,最後蝕底係你自己,過左自行階段先同人講。

siukaipp 發表於 16-8-31 14:43
自己睇吓, 諗吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2954758

回覆 hkpapa852 的帖子

Thank you very much! I'm studying in another post written by you ...
Heartfelt thanks!
‹ 上一主題|下一主題