用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?
樓主: 明天更好!
go

為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

其實公平與否,真係好難界定,好像遺產,係咪應該再分配。

hkpapa852 發表於 16-9-7 13:17
坦白講, 什麼世襲分, 只不過係小菜一碟, 個人認為真正唔公平既係升中只能睇師兄姊成績既頭.

只懂著眼小問 ...

"個人認為真正唔公平既係升中只能睇師兄姊成績既頭"

公平/壓力呢D 議題多年來炒來去....

9 年免費教育前, 昇中試年代, 係自己為自己前途負責, 可以考獲5年, 3年免費中學, 甚至無中學讀都得...

而家昇小, 可以純靠運抽, 又同時可以靠食力去考小...

但係D 人都話...

靠運殘忍, 靠食力壓力大..

靠分又話唔公平...

睇泥都係在家學習最好喎....

點攪?!

wonglily 發表於 16-9-7 13:25
回覆 hkpapa852 的帖子

其實公平與否,真係好難界定,好像遺產,係咪應該再分配。 ...

差好遠喎!

遺產係親人既種既果, 但Pre-S1成績唔係親人種出嚟既果

wonglily  我"隨口噏當秘笈"唔駛認真。  發表於 16-9-7 17:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題