用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?
樓主: 明天更好!
go

為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?   [複製鏈接]

一個社會, 應存在情與理. 特權, 有時是社會"情"的一面, 你會知佢存在但又無必要深究, 是一個 hidden rule of game. 只講絕對公平, 很容易走進共產思維. 歷史已告訴我們這個思維的嚴重後果. 只要社會仍然是有法治, 提供上流機會, 有得受教育, 我信讀不讀貴族學校都可以成功.

hppa    發表於 16-9-2 16:28
Chirley    發表於 16-9-2 16:04

雲牛 發表於 16-9-2 12:39
一個社會, 應存在情與理. 特權, 有時是社會"情"的一面, 你會知佢存在但又無必要深究, 是一個 hidden rule o ...
說得對,很難做到絕對公平,能有向上游的渠道最重要,我就有個兒時朋友,由天台屋住到半山豪宅。佢嘅努力,就值得學習。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 仲有人會嘈話私校

原帖由 Lindytiger 於 16-09-02 發表
回覆 hkpapa852 的帖子

仲有人會嘈話私校學費咁貴, 我負擔唔起冇得讀好唔公平! D 傳統名校大部份係港島區 ...
好正,中point .

引用:一個社會,+應存在情與理.+特權,+有時是社會

回覆:ok3 的帖子

覺得世襲公平的,我估多是受益者。最公平應該講實力,既是名校,中英數體藝考深,有能者入選。這才是公平。如此高質的醒目仔,將來也能為學校打出名聲,相反,靠世襲入選的資質不一定出眾。

向平機會投訴啦

我又無話走後門和貪污得呢,我地仲有廉記、有商業罪案調查科、有平機會、有申訴專員 ...這就是法治 ( ha, 講得夠似寒戰的警務處長)

回覆:為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?

到今時今日我都唔明白點解父母係舊生, 小學派位有得加分 ,其實兩件事有乜嘢關連?如果係要答謝上一代對學校的貢獻,咁點解中學派位 冇得加分? 難道中學校友對母校嘅貢獻少啲, 小學校友對母校嘅貢獻多啲?

諗到呢個加分制嘅官員 ,思維模式究竟係點樣?

有兄弟姊妹同校就讀 ,或父母工作,係為咗方便照顧; 有共同宗教,理念相同…… 呢幾方面加分我覺得合理, 但父母係舊生有得加分,我就真係諗左好多年都唔明白背後嘅邏輯係點, 多謝樓主提出呢個題目, 讓我哋一齊討論下

回覆:dadidadida 的帖子

Totally agree. 但估唔到咁多人認同喎。所謂承傳是把利益承傳下一代吧.名校,津校亦一樣。講到貢獻,大學生貢獻應更大吧,那在DSE 成績外要多一欄父母舊生優惠嗎?

SnowlyL 發表於 16-9-3 00:31
Totally agree. 但估唔到咁多人認同喎。所謂承傳是把利益承傳下一代吧.名校,津校亦一樣。講到貢獻,大學生 ...

我又唔相信會得到大多數人認同。只係證明好多既得利益者會上ek啫

在眾多利益者情況下, 點會咁易改制度丫

ok3 發表於 16-9-3 06:53
我又唔相信會得到大多數人認同。只係證明好多既得利益者會上ek啫
其實...你都講左重點了...坊間多人想入既....咪係大多數人認同...而又有少數利益者囉
你會甚少見有網友反對九線小學出現承傳....好讓子子孫孫世代相傳...有就唔會出現殺校
咁亦證明某D學校以往既成績係得到認同/成功....從而先產生利益者...承傳概念

你講既EK....都係想做熟客生意啦....莫非目標係果D開完帳户3兩日就走左去既客咩

引用:到今時今日我都唔明白點解父母係舊生,+小

原帖由 dadidadida 於 16-09-02 發表
到今時今日我都唔明白點解父母係舊生, 小學派位有得加分 ,其實兩件事有乜嘢關連?如果係要答謝上一代對學 ...
對,中學都仲有情講,老師都仲有機會變校長,如果是小學,起馬已經轉幾批人,校董都會唔同晒,攪竟有甚麼關連? 因此流全笑話簡男女朋友除了家底外,仲要起埋對方讀邊間小學,是否很方誕?

引用:在眾多利益者情況下,+點會咁易改制度丫 +

原帖由 cattz288 於 16-09-03 發表
在眾多利益者情況下, 點會咁易改制度丫
就係因為咁 ,啲咁荒謬嘅計分制度, 竟然可以用咁多年

根本世上無名校;每人都有父母兩間「世襲」學校,但如果好多人無小學畢業,難怪怨氣咁大;希望政府正視呢個問題。

引用:Quote:原帖由+cattz288+於+16-09-03+發表在

原帖由 dadidadida 於 16-09-03 發表
就係因為咁 ,啲咁荒謬嘅計分制度, 竟然可以用咁多年
21世紀喎!

gk678 發表於 16-9-3 14:38
根本世上無名校;每人都有父母兩間「世襲」學校,但如果好多人無小學畢業,難怪怨氣咁大;希望政府正視呢個 ...
我諗你要攪清楚一件事, 大家針對嘅係個制度, 而唔係學校。去高級餐廳食飯要排隊等枱,唔通去麥記買飽就可以打尖? 仲有, 如果有人小學未畢業, 係咪就因為佢嘅低學歷, 佢嘅小朋友就唔配同一啲已經小學畢業嘅“高學歷”家長嘅小朋友公平競爭?就要排隊尾? 最後想同你講, 唔一定每個人都有父母兩間世襲(正確確嚟講其實係加分)學校。

mcl203 發表於 16-9-3 12:15
其實...你都講左重點了...坊間多人想入既....咪係大多數人認同...而又有少數利益者囉
你會甚少見有網友反對 ...
世事都被你看透了

引用:根本世上無名校;每人都有父母兩間「世襲」

原帖由 gk678 於 16-09-03 發表
根本世上無名校;每人都有父母兩間「世襲」學校,但如果好多人無小學畢業,難怪怨氣咁大;希望政府正視呢個 ...
不是小學未畢業,是好多以前小學已經被拆卸。

‹ 上一主題|下一主題