用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?
樓主: 明天更好!
go

為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?   [複製鏈接]

回覆:ok3 的帖子

其實班人都幾煩,成日開口埋口講公平!

問題等於點解人地出世有得坐Benz, 而我就坐bus⋯⋯答案咪問前人囉,係度怨有咩好怨,聽到都覺得煩厭

世襲公唔公平我不敢說,但我卻認為是很合理啊 !

其中一個非常重要的原因,是文化的傳承。一所學校經營了一段日子,會出現了某些獨特的文化,未讀過該校的人根本不會明白的,而舊生會很了解這類特質文化,他的子女入讀後要適應,相對會容易得多的。

interesting logics? it is a subvented school and should be responsible to the hong kong taxpayers that 70% seems to be a great percentage indeed.

If the logics is established, should all the old schools have 70% reserved for their old boys or old girls??

tiggeryyw    發表於 16-8-31 21:17

MMVV 發表於 16-8-30 13:34
私校或直資都叫合理因有收生自主權,其實官校就不應該有世襲,因全是政府錢,應該大家公平。

...
其實官校"世襲"代表了什麼? 舊生小朋友多了少許分抽, 有機會優先係自行成功吧! 但最後, 至少有40%學位仲係留俾街外人.

而且, 學校辦得好, 多了"世襲"分都未必入到.

至於津校"世襲"公平嗎? 咁宗教分/辦學團體分又公平嗎? 永遠沒有百份百公平, 你眼中的公平亦只可能係別人眼中既不公平

係咪要好似美國咁, 如果諗住讀政府資助學校, 大家唔需要諗, 亦無得諗, 一切由政府會決定, 總之派間最近屋企既資肋學校俾你就OK?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得啲名唔好亂用...

世襲 - 應該是指父母是學校員工,或有兄/弟於同一學校就讀,細仔/女才"必然"有學位

父/母舊生 - 只是於自行階段有多分數,但子女並不是"必要"有學位.而其他還可以憑抽獎入學吧.

papa71 發表於 16-8-30 17:07
我覺得啲名唔好亂用...

世襲 - 應該是指父母是學校員工,或有兄/弟於同一學校就讀,細仔/女才"必然"有學位
其實, 如果以中文字詞解釋, "世襲"係指世代相傳, 應該係代表由父/母傳俾子女. 咁係制度上"世襲"即係舊生留落嚟既茌生分. 坦白講, 個人認為作用唔算好大.

不過, 依家D人亂用"世襲"呢個名詞, 舊生又話係世襲, 兄姊在校就讀又話叫世襲, 但又唔講清楚舊生只係加分, 兄姊在校就讀既係必收, 唔知係咪有心想混淆視聽, 定係根本係無知

Chirley    發表於 16-9-1 17:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:為什麼廿一世紀了,還有世襲這些事?

其實如果小朋友不合適學校,就算100%都入唔到,如果小朋友適合學校,即是30%也可以進入學校,家長應該著眼培養小朋友,而不是這30%。

引用:Quote:MMVV+發表於+16-8-30+13:34+私校或直

原帖由 hkpapa852 於 16-08-30 發表
其實官校"世襲"代表了什麼? 舊生小朋友多了少許分抽, 有機會優先係自行成功吧! 但最後, 至少有40%學位仲係 ...

派一間最近住所嘅学校,又会有人話住名校区嘅人著数哂……不過我都認為世襲[舊生子女加分]制應該有改善嘅空間。另外直資同津貼学校一樣收公幣營運,但直資又可以楝学生,亦都可以話对有納税嘅人(尤其低收入家庭)唔多公平。

回覆:ensy 的帖子

朋友説有無兄姊的算是最薄弱的有關係人仕,所以如果有實力,街隊仲容易...

luilui007 發表於 16-8-30 16:28
其實班人都幾煩,成日開口埋口講公平!

問題等於點解人地出世有得坐Benz, 而我就坐bus⋯⋯答案咪問前人囉 ...
同啲不知公平為何物嘅人講公平, 難免令對方覺得厭煩㗎啦!BTW, 你講嗰啲問題, 同納稅人有乜關係?同公帑又有乜關係?

引用:Quote:原帖由+Forgetmenot999+於+16-08-30+

原帖由 4eyesDad 於 16-08-30 發表
「世襲制度」是21世紀不應該存在的東西,請求各位教育界的朋友及家長們將正確的觀念,傳給下一代,不要將這 ...
舊生供獻學校,為學校建立聲譽,學校行到今日都是他們共同努力成果。沒有他們就沒有聲名,家長們亦未必考慮該所學校。所以我某程度亦同意世襲制

ckcleung  咁應該百份之百收晒舊生吧  發表於 16-8-30 19:17

我嘅小學自動安息,小朋友由村校轉戰殺入地區名小,再入名中校,自己努力最重要。

Chirley    發表於 16-9-1 17:38
Soundervolt    發表於 16-8-30 22:27

引用:Spcc+早前有個校長推薦計劃,低收入又有kg+

原帖由 MrBeast 於 16-08-30 發表
Spcc 早前有個校長推薦計劃,低收入又有kg 校長推薦入另一條q,就是百冇中產冇特別照顧,真不公平啊! ...
我朋友兒子是被推薦的那個,不過他reject了。

睇完你其他post, 放鬆d啦,公唔公平永遠係睇下你企邊個位置睇。普通家庭俾咁大壓力期望俾自己(和小朋友)唔太健康。

其實係不少於30%呀...先做好自己,機會係你就係你,不屬於你的話,收100%街外人都無用。

見到你响BK同EK的POST,真心勸你諗清楚邊類型學校最切合家庭和小朋友實際需要,每人背景不同,不需要勉強同辛苦自己去供小朋友讀書;學業只佔人生的一小部分,正確的價值觀和人生態度對小朋友的影响才是最深遠。

明白你望子成龍,試下考慮投放多啲時間在家庭教育上,你的付出和努力小朋友會明白和回報的,加油﹗

hppa  well said   發表於 16-8-31 16:15
自強不息 厚德載物

回覆 dereklg 的帖子

我認同。雖知道今時今日好多家長已經唔同以前,作為學校,當然希望家長能夠多D支持學校各方面嘅理念同發展方向,辦教育難,應付現今家長同小朋友更難,學生有教無類當然好,小朋友仲可以教,遇著某D怪獸家長真係好難應付,世襲呢個system 我雖則享受唔到,不過我又覺得有佢嘅優勝之處。

回覆 isa_ty 的帖子

why not?
自己推掉, 好似對唔住自己校長喎....

首先,有關係不等於世襲,第二,講明70%總好過暗地裡70%

引用:Quote:luilui007+發表於+16-8-30+16:28+其

原帖由 ok3 於 16-08-30 發表
同啲不知公平為何物嘅人講公平, 難免令對方覺得厭煩㗎啦!BTW, 你講嗰啲問題, 同納稅人有乜關係?同公帑又 ...
咪繼續去尋找每人口中定義不一的公平標準吧!
想問下大家,難道唔符合自己心意的就叫唔公平?公平的定義只是以自己為中心點的標準去轉?
稅就好大部分對香港有貢獻的人都會納,不是下下以為自己有納稅就可以想點就點

luilui007 發表於 16-9-1 08:24
咪繼續去尋找每人口中定義不一的公平標準吧!
想問下大家,難道唔符合自己心意的就叫唔公平?公平的定義只 ...

"世襲" 應係指有兄姊父母在同一地址上學/上班,個人覺得在"方便照顧"原則底下,其實幾合理。但媒體渲染成不公制度,即人有我無視為不公。
較具爭議性,係父母為畢業生加分。

個人覺得官校爭議性最大,因為無論辦學團體或者理念價值觀承傳方面,都睇唔到有加分既較大理據。
‹ 上一主題|下一主題