用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於考小一,是否大部份人都有在外進補? ...
go

關於考小一,是否大部份人都有在外進補? [複製鏈接]

0    0    0    0

回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

好多人有外上學術班,是事實。但上了又不代表一定考到直私。父母自己教也是很好的也見過。

回覆:關於考小一,是否大部份人都有在外進補?

一樣米養百樣人

你在Ek問,有extra學習班的人應該比冇上多

hppa    發表於 16-8-29 17:44
Bobo1210  Agree  發表於 16-8-27 18:35

回覆:phoebewong123 的帖子

有學同無學,分別係睇下所學面試期間用唔用得著,到小朋友在只有waiting時,寫求位信時都可以將小朋友所學最新資料交俾學校,增加一些機會!

引用:一樣米養百樣人 你在Ek問,有extra學習班

明天更好! 發表於 16-8-27 18:32
多謝。我想問是否個個好多個盾,好似二十滿分?所以佢地咁講呢?
進補呢樣野你跟得晒咩,天外有天....

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表一樣

原帖由 明天更好! 於 16-08-27 發表
多謝。我想問是否個個好多個盾,好似二十滿分?所以佢地咁講呢?
我估講緊Cambridge starters/movers/flyers 呢3個英文試,滿分15盾

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-27+發表

原帖由 Ocean419 於 16-08-27 發表
我估講緊Cambridge starters/movers/flyers 呢3個英文試,滿分15盾
真心請教:讀咗Cambridge 英文好啲?舊年呀仔响童軍總會上summer course 時我都見到有這個課程,心思思都想試吓,不過後來不了了知。

天助自助者,  別再怨天尤人

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-08-27+發表一樣

咁講la。

張cert對考直私唔係太大幫助。

但你prepare呢個syllabus嘅過程係對小朋友handle小一面試的英文學術部份甚至小一涵接真係有幫助。

hppa  agree  發表於 16-8-29 17:45

其實15盾滿分,都唔代表英文真係好叻,因為starter 試卷好死板,份份形式一樣,可以靠操卷攞高分

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-08-27+發表

原帖由 AgapePa 於 16-08-27 發表
其實15盾滿分,都唔代表英文真係好叻,因為starter 試卷好死板,份份形式一樣,可以靠操卷攞高分

...
係呀,依家仲可以ipad考,其實考到15盾都未必有實力

所以而家D人話要movers/flyers 去考小學.....

hppa    發表於 16-8-29 17:46

我仔仔今年小一, 冇上堂, 有用cambridge d 試題當exercise平時做.
好同意, 個result 對考小一唔大幫助, 不過過程對小朋友有用.
至於用starters/movers/flyers 就好睇小朋友本身程度.

明天更好! 發表於 16-8-27 18:17
剛在小巴上,聽到二個媽媽對話,佢地好大聲,我不是偷聽。

內容是考小一大部分人都有外補,又話咩「冇12個 ...

同人進補一樣, 有人天天補品, 唔見得健康好...

要健康好主要係運動... 但運動要恆心同時間...

所以更多人傾向信補養品

回覆:punlik 的帖子

咁多人讀私幼都外補,佢地無語境?

原帖由 siden 於 16-08-27 發表
咁講la。

張cert對考直私唔係太大幫助。
Agree

原帖由 AgapePa 於 16-08-27 發表

...
如果功力已有12、13盾,就可以用操來攞滿盾。所以有15盾的小朋友英文差極有限

引用:Quote:原帖由+AgapePa+於+16-08-27+發表其

原帖由 hha 於 16-08-29 發表
如果功力已有12、13盾,就可以用操來攞滿盾。所以有15盾的小朋友英文差極有限

...
Agree。

要full shield, 估計每份卷只可最多錯兩三題。

以Writing份卷為例,要啱咁多,果2百幾個生字真係要串得熟。

英文冇咁上下底子,淨操past paper拿不到full shields的。

‹ 上一主題|下一主題