用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關羅定邦中學問題 望各家長正視
樓主: Fanny_ma
go

有關羅定邦中學問題 望各家長正視 [複製鏈接]

Fanny_ma 發表於 16-8-30 13:57
聖類斯咸豐年代名校來
傳統名校,四字,簡直遙不可及,完全吾敢諗!
胡忠我梗係知啦!我識人係入面做,學生今年無咩人入大學。
校長係老胡塗來的。

理科教師垃圾到不堪。

好好一間學校!唉

小皮優 發表於 16-8-30 14:31
胡忠我梗係知啦!我識人係入面做,學生今年無咩人入大學。
校長係老胡塗來的。

馬錦明呢幾年都麻麻
前幾年分分鐘一樣3322 less than 40%

有時學校year plan都可以間接反映學校實況

保良局堆前列中中 吾知搞咩

題外話 呂郭碧鳳自己覺DSE好離譜

小皮優 發表於 16-8-30 13:37
因為依家中文係用黎拖低英中學生入大學率以証明母語教學有成效。好多名校都有人因中文炒而入唔到大學。 ...
以前個年代, 唔考中文都得, 名校緊係無問題啦, 佢哋英文叻丫嘛。依家DSE中文合格率低過會考, 係合理喎, DSE係大學入學試, 會考係俾中五生, 踢走一大批至入中六。

little_yolky 發表於 16-8-30 14:48
以前個年代, 唔考中文都得, 名校緊係無問題啦, 佢哋英文叻丫嘛。依家DSE中文合格率低過會考, 係合理喎, DSE ...
論中文,而家課程還不夠我地以前踏實

little_yolky  呢句真。  發表於 16-8-30 14:52

呂郭碧鳳自己覺DSE好離譜<<<<呢間野!唉.....

論中文,而家課程還不夠我地以前踏實<<<<中文科係用來整蠱英中學生的

保良局堆前列中中 吾知搞咩 <<<<<保良局的管理我肯定係香港眾多辦學團體中最差的

DSE係大學入學試, 會考係俾中五生<<<<話不能這樣說,其實以前會考難過依家DSE。

小皮優 發表於 16-8-30 15:03
DSE係大學入學試, 會考係俾中五生
而家DSE其實吾太難搞
其實係整體學校教與學差左

先搞到話好似很艱深 所以我先提倡羅定邦搞好教與學

我今年為囡選了羅,就是因為英文資源好,希望將來成績不好,但能說流利英語。我想很多家長選這間學校就是因為學好英文及活動教學,不想自己孩子做考試機器,全家為子女功課、考試活在壓力下。有些孩子書不離手,當然多功課,測驗對他們來說,只是遊戲一種; 沒書緣的,我們做家長應為他們選擇適合學校。說有老師在Facebook寫Open day搞得像歡樂滿東華……對我來說,就是openday吸引了我,比較其他學校,羅充滿活力,不是呆呆的坐着,給我深刻印象。我就喜歡校長說要學生開心上學。
學生有禮貌及開心…

回覆 chingfoon 的帖子

但問題 英語做得好 是否等於校方可以任由教師流失率高企
行政如此混亂 學科教室存在安全隱患 課室基本設置欠奉 英語通識教師吃力

甚至校內負面情緒爆煲 若然因為活動教學 搞成甘 有意思嘛?

變回以前的band 1,亦不是我的茶

chingfoon 發表於 16-8-30 19:29
變回以前的band 1,亦不是我的茶

坦白說 基本行政 師資 教與學 都未搞掂 ......難道學校如此混亂 就是所謂活動教學的成效?而家像未學行 先學走 基本穩定發展都未得
如果搞成甘 我情願打回原形 變回普通羅定邦算 總好過亂

坦白講 ,對引文中的觀點與評價不敢苟同。

作為家長,擇校時宜清楚了解學校的辦學理念,真的認同才好揀。

結結巴巴 發表於 16-8-30 20:33
坦白講 ,對引文中的觀點與評價不敢苟同。

作為家長,擇校時宜清楚了解學校的辦學理念,真的認同才好揀。 ...

作為家長,我明白辦學理念。
但面對如斯教師流失率,連基本學生亦對學校反感,教師跳樓等問題,

我們不是更應該向校方反映嗎?這是負面現象,我們不可以一味認同學校,錯就要改。

所謂入學前理解辦學理念,難道就指家長需要做足心理準備會有多於二十位教師離職,公開試表現欠佳,即使入讀出現問題亦不容許反映,不盡力改善現況?

這算是縱容,還是理解?若一天,學校繼續保持如斯管理質素,變得3322比率跌至20%,英文保不住,
大家仍會忍讓嗎?至少在愉快學習,基本成績是必需的。

我同意學校辦學理念,但對學校部分管理成效、行政安排,則仍有保留!

年年換老師,何來愉快? 既然愉快,為何年年走多於十人?

我仔讀咗兩年,就中文科有以下見解︰

為節省資源,學校近年把原定每級五班初中,強行分拆成四大組別(每組接近四十人),授教中文課,節省人手,騰空金錢作聘請外籍教師之用。
兩年都未試過分拆,每堂原班同學一齊上堂,中一中文科老師教得太好,(小兒中文底比較差)所以連帶成班同學中文科都比較標青,同時,以我所知,今年中一一級大約100人,而中二一級108人,就算分四大組別,都係27人一組,無可能40人,而且都唔係事實!

此外,校方更把大部分課室的電腦拆除,要求老師自行攜帶手提電腦授課,結果教師每節課亦需手持教材、手提電腦由七樓教員室步行至課室,非常狼狽。
學校係HOMEROOM,老師只係在HOMEROOM等學生入課室,唔需要老師走嚟走去!

其他唔清楚,只知今年中一中二數學科比較差,每級大約三十幾人合格,好多人要重考!都知老師好慘,聖誕節同新年都要回校幫高年級學生補課,當知道中一中文科老師和副校長都離職,現在還有這麼多人離職,真令人擔心!

loklokma47 發表於 16-8-31 01:44

為節省資源,學校近年把原定每級五班初中,強行分拆成四大組別(每組 ...

HOMEROOM SYSTEM , 其實由於老師眾多,基本無可能每個老師分配一個HOMEROOM.
老師要改薄,備課,試問怎可以長留守HOMEROOM.加上,兩個老師共用HOMEROOM

大家負責不同班別學生,變相另一持有Homeroom的老師亦要手持電腦回教員室。

等轉堂時,自己堂才落嚟,有時上手遲落堂更要門口等。

所以出現文中轉堂情況,不足為奇。從來Homeroom 是兩個老師共用!

為節省資源,學校近年把原定每級五班初中,強行分拆成四大組別(每組 ...

中二 112人開五班,中三亦差不多,可能未必平均分配。
中二,中三,一定是拆組上,精英班就未必。但普通班會拆,可能一個老師班上夾雜幾班同學,班別亦會以老師簡稱為名,如:中三 LSL組 ,你可以自己向去年中文老師,校方查問,而且某初中幾班的確秩序出問題,仔仔都有提過。

你看看課室設置,就明白三十人足以好嘈。早前見家長,老師都坦言課室設置難教,尤其默書派簿時更煩,

小朋友一齊坐又嘈等。至於中文部,自己都有留意開,的確吾知咩事,2015年以前教耐嗰班人的確集體走左,

新個班入嚟教無耐,今年又話走,應該吾多吾少關壓力事。

至於副校,他是退休,年長了,他經已服務學校二十年

只知2016放榜,羅記好差。
數學得74%lv2 or above.

中文 通識 差左好多,基本合格率亦守不住。英文 雖然還好,但亦退步了15%
校長有向學生在高中結業禮提過,老師都認考得好差,身邊有好心人摘下了成績,但可能有1-2%差異,始終以校方九月再公佈作準,但已經好差。

回覆 Fanny_ma 的帖子

小兒不是精英班,F1果年精英班係S、T班,F2係S、R班,但都無分組,F3就唔清楚狀況!學校現在還未出分班結果通告

Fanny_ma 發表於 16-8-30 21:16
作為家長,我明白辦學理念。
但面對如斯教師流失率,連基本學生亦對學校反感,教師跳樓等問題,
沒有家長會之類的會議可以向校方反映嗎? 只有個別家長意見, 沒有用的, 要有一定數量既家長都覺得有問題先push到學校做嘢。再者, 校長都要同辦學團體交數, DSE成績持續太差唔可能的。都係果句, 大部份收B2/3生, 如果3322率可以一直維持到4X%, 响本區都叫做可以, 救恩都仲差過佢少少, 唔可能有太高期望, 想3322率有6X-7X%, 我認為唔太可能。
‹ 上一主題|下一主題