用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請教一下上學時間九龍塘交通
go

請教一下上學時間九龍塘交通 [複製鏈接]

小女將於9 月升中一,她要求自己搭車番學。想請問番學時間,25m小巴等候耐嗎?沿途會唔會好塞? 因為想預計一下出門時間,謝謝指教

0    0    0    0

引用:小女將於9+月升中一,她要求自己搭車番學。

原帖由 馬騮仔 於 16-08-18 發表
小女將於9 月升中一,她要求自己搭車番學。想請問番學時間,25m小巴等候耐嗎?沿途會唔會好塞? 因為想預計 ...
親依家仲落雨 請假去試車程有几耐
落雨唔多唔少睇到車程有几麻烦

小苦巴    發表於 16-8-23 23:46
sum-yan    發表於 16-8-19 10:54

回覆 馬騮仔 的帖子

是否彭學高?平日就一時時, 視乎交通, 就算暢順,等車至落車都要預十零分鐘, 如公主道出面有交通意外, 會直頭無車. 另浸大開學頭果幾日, 勁多人, 打晒蛇餅.  如是彭學高, 其實行都可到.  (以前在附近返工)

引用:回覆+馬騮仔+的帖子 是否彭學高?平日就一

原帖由 dssb 於 16-08-18 發表
回覆 馬騮仔 的帖子

是否彭學高?平日就一時時, 視乎交通, 就算暢順,等車至落車都要預十零分鐘, 如公主道出 ...
謝謝回覆,請問彭學高在哪😅😅😅
女兒9月是番牛津道果邊,因為唔係甘熟(幼稚園時代番有校車無留意交通但而家唔知係如何)

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-08-18+發表小女

原帖由 TwinWong 於 16-08-18 發表
親依家仲落雨 請假去試車程有几耐
落雨唔多唔少睇到車程有几麻烦
但而家預計唔到小巴要排幾多架喔

車程好快10分鐘內, 但排小巴就真係唔知要幾耐, 果邊都有好幾間學校.

你有無巴士到呀, 返學搭巴士會比較容易預時間.  九巴個預報都好準.

再唔係就行返學囉, 我囡係牛津道行返去九龍塘地鐵站約25分鐘, 佢試過搭一次25M走, 話要等幾架車先上到, 之後就話寧願同同學仔一齊行返去地鐵站.

dssb 發表於 16-8-18 20:27
回覆 馬騮仔 的帖子

是否彭學高?平日就一時時, 視乎交通, 就算暢順,等車至落車都要預十零分鐘, 如公主道出 ...
好似叩到黃笏南

馬騮仔 發表於 16-8-18 22:53
但而家預計唔到小巴要排幾多架喔
如果係綠頂循環綫就會穩定D

引用:Quote:dssb+發表於+16-8-18+20:27+回覆+馬

原帖由 TwinWong 於 16-08-19 發表
好似叩到黃笏南
😅😅😅係呀

馬騮仔 發表於 16-8-19 10:15
😅😅😅係呀

囡囡返咗學混熟咗就唔想搭小巴, 行返學
九龍塘站行返學1X-2X 分鈡, 傾傾下好快到
等得車泥都到咗

太子道西聖德肋撒醫院行去9分鈡,
唔知你有無車到

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+16-8-19+10:58+編

法國醫院行過去甘近嗎?我地有巴士去九龍城警署,係法國後一條街喔…
而紅van就去到太子道西,但始終紅van時間難預同感覺比較忘命唔想佢番學搭

引用:+本帖最後由+TwinWong+於+16-8-19+10:58+編

如果放學慢慢行都ok,只係比較擔心番學時間既交通😀

馬騮仔 發表於 16-8-19 11:10
法國醫院行過去甘近嗎?我地有巴士去九龍城警署,係法國後一條街喔…
而紅van就去到太子道西,但始終紅van ...

太子道西常常塞車, 我地以前坐巴士, 最后都係搭地鐵行返學

除非你7点上到車, 可能好D

Kowloon Tong MTR areas is nightmare everyday. If you have bus to Prince Edward Road, you can see that on google map that walking from there to the school is very close.
Alternative way would be trying to find a minibus from Lok Fu.

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+16-08-19+發表本

原帖由 馬騮仔 於 16-08-19 發表
其實九龍塘過去,仲可揀另一小巴,2 or 2A (往黃埔)又一城開出,經達之路、界限街,在喇沙小學落,在喇沙小學旁邊的斜路行上去。車費貴D,但少人搭D。

馬騮仔 發表於 16-8-19 11:10
頭一個月返學, 我每朝陪啊囡試搭唔同路綫巴士/小巴/地鐵,
最后都係揀地鐵, 因為時間最準, 如果迟到學校只接受地鐵故障唔計迟到,
其他都會當迟到

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-8-19+11:10+法國醫

頭一個月返學, 我每朝陪啊囡試搭唔同路綫巴士/小巴/地鐵,
最后都係揀地鐵, 因為時間最準, 如果迟到學校只接 ...
我諗主要都係搭地鐵但擔心轉車問題,照甘睇就最好兩手準備,教定阿女無小巴/太多人要點樣行番學吧!

TwinWong  一定要  發表於 16-8-19 15:48

引用:Quote:原帖由+TwinWong+於+16-08-19+發表好

原帖由 馬騮仔 於 16-08-19 發表
😅😅😅係呀
WFN 是我母校,恭喜哂!以前我由九龍城坐車上去都好塞,而家多左人揸車接送,應該會更塞。
如果坐小巴,正如另一位JM 講,可以坐2A或2號,比25m 快,不過要行約5分鐘路程

如行路,以前好多同學仔都會㨂行路,應該冇問題,但視乎天氣以定,落雨打風時行都幾甘。

引用:Quote:原帖由+馬騮仔+於+16-08-19+發表

原帖由 fa_chan 於 16-08-20 發表
WFN 是我母校,恭喜哂!以前我由九龍城坐車上去都好塞,而家多左人揸車接送,應該會更塞。
如果坐小巴,正 ...
多謝你,如果行番去應該邊個地鐵站出口呢?我打算星期一陪她行一次

引用:Quote:原帖由+fa_chan+於+16-08-20+發表WFN

原帖由 馬騮仔 於 16-08-20 發表
多謝你,如果行番去應該邊個地鐵站出口呢?我打算星期一陪她行一次
正路應在A出口、教育局嗰邊出,經過澳洲國際學校出窩打老道,行過去。

‹ 上一主題|下一主題