用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 亞囡中一要留班,我心情仲未平復到
go

亞囡中一要留班,我心情仲未平復到 [複製鏈接]

亞囡小學五年級已試過留班轉校,無想到中一會留班,我心情真係仲未平復到,她將來的日子如何? 好耽心佢出年再留...
   1    0    1    0

回覆 wcms 的帖子

中一留班, 會唔會係升中揀錯學校, 即B2生選B1中學

yiuyiu88  贊成  發表於 16-8-19 21:07

之前小學成績係點?  

學樓上話齋, 是否錯配banding 學校?

我諗佢个基礎不穩,語文能力遜,所以跟唔上?佢学习态度如何?

wcms 發表於 16-8-18 12:09
亞囡小學五年級已試過留班轉校,無想到中一會留班,我心情真係仲未平復到,她將來的日子如何? 好耽心佢出年 ...

係唔係學習和玩嘅時間比例分配得唔太好呀?!還是未適應中一繁重的科目和功課量呀?!

另外,想問問為何小五還可以留班呀?即是她考過兩次"呈1"嗎?

thx.thx.

Yanamami  小五APS都有留班㗎~  發表於 16-8-18 14:27

引用:Quote:wcms+發表於+16-8-18+12:09+亞囡小學

原帖由 YmOra 於 16-08-18 發表
係唔係學習和玩嘅時間比例分配得唔太好呀?!還是未適應中一繁重的科目和功課量呀?!

另外,想問問為何小五還 ...
P5是可以留班,早點跟學校說,想repeat,不呈分,學校有位又同意,就可以留。

YmOra  明白晒,只要不呈分便可以了.  發表於 16-8-18 17:54

引用:亞囡小學五年級已試過留班轉校,無想到中一

原帖由 wcms 於 16-08-18 發表
亞囡小學五年級已試過留班轉校,無想到中一會留班,我心情真係仲未平復到,她將來的日子如何? 好耽心佢出年 ...
還有兩星期就開學啦!收拾心情,你囡囡需要你的支持,最重要是了解成績不好的原因,如果學習上有困難,是時候請私補,在學習態度有問題,媽媽就要多點督促,提點,這個時候,囡囡很需要樓主你。加油!

‹ 上一主題|下一主題