用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <終場休息> 考小感恩篇
樓主: retriever
go

<終場休息> 考小感恩篇 [複製鏈接]

多謝你地令我有一個好好的反省..我要做一個懶媽媽..我一路睇你地的討論, 一路唸好多平時生活細節. 我小朋友K1, 但係學校老師要求佢地食完茶點自己斟水, 學校教咗佢地好多日常生活的事..自己掛衫, 洗毛巾..但返到屋企佢地唔係唔識做, 而係我地已經搶先幫佢地做咗... 但我要做一個懶媽媽好似首先要教懂婆婆(因為婆婆是照顧者), 如何做一個懶婆婆才可以...

mayyylai  對,要讓他們獨立,首先就係我哋對住佢哋要學懶惰   發表於 17-5-12 10:49

stz_1001 發表於 17-5-11 11:15
多謝你地令我有一個好好的反省..我要做一個懶媽媽..我一路睇你地的討論, 一路唸好多平時生活細節. 我小朋友 ...

行動上懶, 腦袋其實一點都不懶.

諗下做既事係咪長遠對細路有裨益, 而唔係為左自我感覺良好.

retriever 發表於 16-8-17 08:19
第一個分享係,唔好哂錢上面試班,外補啦。。。

極之認同,上年經歷考小過程,發現以其用錢報面試班取短期成效(而且絕大部分未必有有效,有成效嘅係本身學術底子已高),不如將錢用係長線投資,例如想小朋友大膽啲可參加drama增加自信,操下academic,多閲讀,對小朋友將來有裨益

retriever 發表於 17-5-11 11:53

樓主,請問選了那小學?

retriever 發表於 16-8-21 10:07
呢樣都唔易做到架。

唔理四周圍的人點睇,真係唔易

retriever 發表於 16-8-22 14:21
唔係,豬仔仲要繼續入的。

我一定要比心 機入豬仔
多謝分享

多謝EK熱帖搜查員。

帖文被轉載去親子王國官方FACEBOOK專頁,成為本月熱帖之一。

https://www.facebook.com/EduKing ... ts/1813440212280594

retriever 發表於 17-5-11 11:53

講得好啱,所謂嘅懶係忍住唔出手幫,但點樣啟發小朋友自己完成任務時個腦都唔知諗咗幾多嘢⋯⋯
個腦攰遠比身體上嘅攰需要更多休息

retriever 發表於 17-5-11 07:18
老細唔想你揀,會關起果D 門,留一線門。

‹ 上一主題|下一主題