用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <終場休息> 考小感恩篇
樓主: retriever
go

<終場休息> 考小感恩篇 [複製鏈接]

引用:Quote:雲牛+發表於+16-8-22+18:09+回覆+ok3

原帖由 ok3 於 16-08-22 發表
話時話, 我嘅問題唔係問你我啱唔啱。係問你我幾時有話過“姐仔被照顧”呢種行為係啱? ...
少安莫躁。。。

提出既兩個例子,只係想講,語言係活既。。。

無論娛報。。。

或者生活上。。。

更甚係詞典上。。。。

都無話過"照顧"只會用於幫助"能力以外"既語境。

娛報入面所講既行為,道德評價唔係重點。。。

retriever 發表於 16-8-19 19:13
唔駛掛。

上左中學大個仔,應該佢自己安排。
大個仔/女當然自己理最好, 但慎防佢理解錯誤.......................

Yanamami 發表於 16-8-19 22:08
我女升中後我再無理过佢,只有每年两次派成績表見班主任先知佢讀成点,連升中四揀科佢都自己決,去大学Info ...
但係升中時小朋友仲係小學生, 家長當然要响選校前睇埋心儀學校既高中課程選課靈唔靈活。大學入學標準可能會變, 咁要了解下各間院校既入學要求同中學個高中課程之間既關係。

咁, 去到中學咁大個, 如果佢堅持話要選純文科, 我都奈佢唔何的。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-21+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-21 發表
記得我小朋友學完游水去更衣室,未夠六歳就全部自己搞掂,我就坐埋一邊,眼見其他比佢大嘅姐姐嘅呀媽呀、工 ...
有沒有聽過最好有個懶媽咪,d細路獨立d.我女未到五歲自己洗頭沖涼自己攞衫著衫。大人理少幾多。去旅行自己pack行李(仲要早兩日)勤力過我(我上機前才執)

lui 發表於 16-9-6 23:27
有沒有聽過最好有個懶媽咪,d細路獨立d.我女未到五歲自己洗頭沖涼自己攞衫著衫。大人理少幾多。去旅行自己p ...

今時今日,懶媽咪唔一定唔夠招呼周到,有MONEY 可以外判。。。

只係懶,唔等於要求有分別。。。

呵呵。。。

MrBeast    發表於 16-9-7 08:28

引用:Quote:lui+發表於+16-9-6+23:27+有沒有聽過

原帖由 retriever 於 16-09-06 發表
今時今日,懶媽咪唔一定唔夠招呼周到,有MONEY 可以外判。。。

雖然我有實力(money),我系少有冇乜外判。

retriever  俾個LIKE 你  發表於 16-9-7 00:20

引用:Quote:lui+發表於+16-9-6+23:27+有沒有聽過

原帖由 retriever 於 16-09-06 發表

如果時間許可,我會自己教,效果更好。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-08-21+發表

原帖由 lui 於 16-09-06 發表
有沒有聽過最好有個懶媽咪,d細路獨立d.我女未到五歲自己洗頭沖涼自己攞衫著衫。大人理少幾多。去旅行自己p ...
其實我一啲都唔懶,我到今日仍然會管接管送(容許的話)

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-09-06+發表有沒有

原帖由 karen55407 於 16-09-07 發表
其實我一啲都唔懶,我到今日仍然會管接管送(容許的話)
懶糸某方面的意思。我都自己跟出跟入呆坐藍球/track field 架。

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-09-07+發表

原帖由 lui 於 16-09-07 發表
懶糸某方面的意思。我都自己跟出跟入呆坐藍球/track field 架。
我發覺我依家嘅生活,大部分時間都處於呆等中

引用:Quote:原帖由+lui+於+16-09-07+發表懶糸某

原帖由 karen55407 於 16-09-07 發表
我發覺我依家嘅生活,大部分時間都處於呆等中
所以我會帶書看,電話都睇唔到咁多架

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+16-08-16+發表恭喜恭

原帖由 retriever 於 16-08-19 發表
分享之二係多d訓練細路既自理能力,儘早!
thanks much for reminding this, so true!!!

retriever 發表於 16-8-19 08:24
分享之二係多d訓練細路既自理能力,儘早!

仲有係, 要盡早係唔同方面去 " 客觀地 " 觀察 小朋友 性格上特質, 譬如 :  觀察力強與弱,  短亦或長記憶力, 推理能力, 語言能力,  大膽 定細膽,  夠唔夠自信需唔需要鼓勵  , 審美色彩 分辯能力 等等等等......其實好多父母就算係 INT 嘅過程都唔能夠了解小朋友強與弱項係邊,  盲目揀選學校去遞表面試,  好多時係唔理會自己小朋友係唔係學校想啤出來果類型,  結果小朋友同父母都辛苦

Yanamami 發表於 16-8-19 08:29
考完小-,刨定升中

太遲了,  有些家長係由揀幼稚園就已經決定方向去讀邊一類或 B幾中學,  小學及幼稚園只係過程 及 步驟 , 當然, 小朋友性格有大改變就要改動一下 , 所以最好就盡早了解小朋友性格及強與弱, 免強讀名校又未必系好事

retriever 發表於 16-8-17 13:08
老細既功課我都係學緊。。。

個人認為理性考量有什麼要準備,要做既都做左,無咩好擔心,成敗交俾老細決定 ...

(emoji)我小朋友仍很細個,收到龍校offer,但天上的老細從不同渠道要我順服不要take這個offer,因為不適合我小朋友。
見到你們考小咁辛苦,我真的好糾結。
順服真的好困難。

babypig2017 發表於 17-5-11 06:34
(emoji)我小朋友仍很細個,收到龍校offer,但天上的老細從不同渠道要我順服不要take這個offer,因為不適合 ...
可唔可以分享下老細用乜野渠道暗示叫你不要take個offer?會唔會你get錯佢意思?

(emoji)我小朋友仍很細個,收到龍校offer,但天上的老細從不同渠道要我順服不要take這個offer,因為不適合 ...

老細唔想你揀,會關起果D 門,留一線門。

有得你揀係你既自由。

放心,當年幾經糾結放棄龍幼,並繼續以細B身份應付考小學,過程係有辛苦,但感恩囡囡終於憑自己實力,考到1間好好的學校。
雖然未必即時見到結果,但過程你同小朋友一齊成長和經歷,是值得的。

真的,龍校真的不是一般人所想那麼好的! 看似有back up, 家長唔洗做太多,但其實家長既壓力從來都無比一d好既直/私少! 龍校,除非100%直升果d, 否則同學在校,家長之間都有競爭,好少家長會分享及提及升小/升中準備,學校亦唔會提供,家長就只有靠自己!好有孤軍作戰既感覺,此外,在龍校你必須肯定你小朋友考50%或以上,否則好好多時會被學校投閒置散,咩機會都無,龍校係唔會理差既小朋友,再差d就勸退或留班,所以你真係要諗清楚,如果間龍校既中學係你既心水,當然要take個offer, 否則,我覺得寧願出去一博,對個小朋友會仲好! 利申:我大女時讀過龍幼,細女已偏向不再揀龍,九龍區一間龍幼都無報考

tobebee 發表於 17-5-11 10:19
真的,龍校真的不是一般人所想那麼好的! 看似有back up, 家長唔洗做太多,但其實家長既壓力從來都無比一d ...
好有道理
‹ 上一主題|下一主題