用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 <終場休息> 考小感恩篇
樓主: retriever
go

<終場休息> 考小感恩篇 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-21+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-21 發表
記得我小朋友學完游水去更衣室,未夠六歳就全部自己搞掂,我就坐埋一邊,眼見其他比佢大嘅姐姐嘅呀媽呀、工 ...

karen55407 發表於 16-8-21 10:28
記得我小朋友學完游水去更衣室,未夠六歳就全部自己搞掂,我就坐埋一邊,眼見其他比佢大嘅姐姐嘅呀媽呀、工 ...

Exactly.

我帶細路去學游水,又係丟個衫袋俾細路: 你自己攪掂啦。

去既時候除衫換衫,自己放好。游完沖涼自己洗衫换衫,攪掂哂。我都係坐係旁邊睇書。

試過旁邊有個哥哥近9,10 歲,游水好叻,但係換衫就。。。 舉手就有人自然幫佢除衫啦。 佢家長仲係旁邊笑笑口串,話:睇下人地細過你幾叻?

Btw,  我帶細路去游水,係要佢自己執野帶齊野。 去到發現帶漏左,時間遲左無得游,轉頭就走,喊都無用!!

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-20+15:03+8+

原帖由 Yanamami 於 16-08-20 發表
仲有買魔術貼波鞋会唔会俾人笑、買乜書包……
第一次由小學雞變中學生,係咁架啦。關左學就無事。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-08-20+發表仲

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-21 發表
我女升中仍選擇魔術貼鞋

Charlotte_mom 發表於 16-8-21 11:17

呢d 係習慣,唔早放手只會有條癮一直跟落去。

上左癮,點只昇中?

報大學咩科係呀媽去聽seminar...

親友教大學,話唔少讀左一年要選科,家長敲門或打電話,問老師各科長短處就業優勢等等。

老板級亦感嘆話而家請人,竟然呀媽話:問我得架啦,因為我最清楚個仔/女; 又有家長打電話向佢投訴點解唔請佢個仔呀?❓

所以,如果家長準備長憂99, 咁夠長命真係999都有得憂啦!

vinvin901    發表於 17-8-28 17:22

回覆:karen55407 的帖子

"我咪話因為我唔趕時間囉!"

完全同意呢句。。。

無論培養咩野項目既自理,最緊要係時間夠多同佢地磨!!!

所以工人姐姐或者長老帶養,培養自理困難d,  因身份問題,又唔襟時間磨,又唔襟扭,又怕人喊。。。

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-21+10:18+

原帖由 retriever 於 16-08-21 發表
定會謹記教誨!

男仔大過5歲不可入女更衣室, 所以都好, 全年游水沖涼5歲後大仔佢一定要自己來, 唔會有人幫到.

引用:男仔大過5歲不可入女更衣室,+所以都好,+全

原帖由 HaYi 於 16-08-21 發表
男仔大過5歲不可入女更衣室, 所以都好, 全年游水沖涼5歲後大仔佢一定要自己來, 唔會有人幫到.  ...
此言差矣!如果咁細,最好由同性帶男孩子入男更衣室,或選擇家庭更衣室,避免受性侵犯。

回覆:karen55407 的帖子

同意

上左癮,點只昇中?報大學咩科係呀媽去聽seminar...

很多人讀甚麼都是父母安排。父母去聽seminar,安排易行之路;考不到時,怎樣尋找另一門徑......

然後,然後是售後服務,不斷為阿仔阿女學校站崗.....

男仔大過5歲不可入女更衣室, 所以都好, 全年游水沖涼5歲後大仔佢一定要自己來, 唔會有人幫到.

好怕啲高頭大馬嘅小朋友入異性更衣室。

karen55407 發表於 16-8-21 21:12
此言差矣!如果咁細,最好由同性帶男孩子入男更衣室,或選擇家庭更衣室,避免受性侵犯。

...
培養小朋友自立同安全之間要取得平衡。

回覆 retriever 的帖子

樓主, 請問你有無幫小朋友考CERT呀? 如無任何CERT, 到叩門時又唔係111, 係咪有得IN既機會好細呀?

GB 發表於 16-8-22 12:00
回覆 retriever 的帖子

樓主, 請問你有無幫小朋友考CERT呀? 如無任何CERT, 到叩門時又唔係111, 係咪有得IN ...

記著叩門唔係搏可憐...

111 如果有用, 只會係校方認同你食力之後!

點樣証明有食力各自發揮啦...

去年最經典公開例子(希望唔好話我抽水啦), 係有版攞著旺角男校OFFER 去叩門...

引用:Quote:GB+發表於+16-8-22+12:00+回覆+retri

原帖由 retriever 於 16-08-22 發表
記著叩門唔係搏可憐...

111 如果有用, 只會係校方認同你食力之後!
去年最經典公開例子(希望唔好話我抽水啦), 係有版攞著旺角男校OFFER 去叩門

miss左添,叩邊間?結果叩到嗎?

回覆 pekovian 的帖子

希望有人答到你個問題...

我QUOTE 呢個公開例子, 只係想講有人點樣實力叩門!

retriever 發表於 16-8-22 12:29
回覆 pekovian 的帖子

希望有人答到你個問題...
網上分享既例子....我估....大家只會收到部份有分享到既資訊
究竟....實力叩門 內裏係包含甚麽元素....係唔昜知道 ~~~

引用:Quote:karen55407+發表於+16-8-21+21:12+此

原帖由 ok3 於 16-08-22 發表
培養小朋友自立同安全之間要取得平衡。
所以做父母要識得分清楚[服侍]同[照顧]嘅分別。

karen55407    發表於 16-8-22 20:15

retriever 發表於 16-8-19 19:13
唔駛掛。

上左中學大個仔,應該佢自己安排。
睇中學版唔係只睇學業,係睇青春期問題,睇成長問題,有d野小學已經要鋪路要準備,否則,上到中學子女突變已經錯過左準備既黃金機會
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題