用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?
樓主: elbar
go

藥劑「攞到牌」卻未必「搵到工」?   [複製鏈接]

99人畢業, 醫管局即時請咗48個, 月薪近4萬!!

其他人唔係失業喎, 係入職其他機構人工低啲  

除了醫科, 仲有邊個學科可以有咁既就業前景?雞肋?

好正呀 !

其他科畢業後五年都唔易有咁高人工 (月薪4萬喎 !! )

咁多人爭住入, 收咁高分,唔通咁多人都錯咩

如果攞唔好彩個D嚟講, 醫科都有人畢唔到業啦 !

其實醫科每年有幾多學生中途轉科,甚至未能畢業?
前日朝有病睇家庭醫生,佢話醫科"易入難出"...

亞女嘅同學雖然唔係狀元,夠分但最後都報咗藥劑:因為興趣行先!

引用:99人畢業,+醫管局即時請咗48個,+月薪近4萬!

原帖由 MC1128 於 16-08-17 發表

今年99人畢業,即入HA有48個!咁下年再有100個師弟妹畢業時,師兄師姐讓出空缺嗎?入咗HA,正常都做好長時間,每年都有新血畢業,每年都可咁樂觀?起新醫院,開新診所的速度如何,大家有眼見!而且政府醫療開支有限,香港地又無乜大藥廠......

701003 發表於 16-8-17 19:46
今年99人畢業,即入HA有48個!咁下年再有100個師弟妹畢業時,師兄師姐讓出空缺嗎?入咗HA,正常都做好長時間, ...

何以見得明年請得少過今年?

有無資料?

按常理估計, 今年48/99獲聘, 已是較往年少, 學會才出來嘈, 過往的入職數字應比今年佳

如果真係要講新服務, 未來公私營都有新醫院投入服務喎

978212  去年收得45個  發表於 16-8-18 19:06

MC1128 發表於 16-8-17 17:13

其他人不一定是人工低的.例如 :有些畢業生入左私家醫院.起薪都是5萬(另加花紅)有的畢業生就入左藥廠起薪也有3萬.人各有志啦 ?

MC1128  3萬比起好多學科的畢業生入職人工高好多, 讀藥劑仍有市場價值  發表於 16-8-17 21:35

引用:Quote:701003+發表於+16-8-17+19:46+今年99

原帖由 MC1128 於 16-08-17 發表
何以見得明年請得少過今年?

有無資料?
你都話職位今年比往年少咗,何以見得未來的畢業生可保被聘,學以致用?藥劑收生分高,讀得不輕鬆,如果再加上前景不明朗......

701003 發表於 16-8-17 19:46
今年99人畢業,即入HA有48個!咁下年再有100個師弟妹畢業時,師兄師姐讓出空缺嗎?入咗HA,正常都做好長時間, ...

我反而想問點解 HA absorb 唔晒佢地都可以嘈?入唔到公共機構,去私家,或出去做藥房。連中旺角藥房都唔請,都冇辦法。邊有話担保一定有工?

701003 發表於 16-8-17 21:06
你都話職位今年比往年少咗,何以見得未來的畢業生可保被聘,學以致用?藥劑收生分高,讀得不輕鬆, ...
我覺得今年的聘用情況唔算差喎,相對其他學科及行業

其實, 社會情況是會變的, 唔知大家是否記得, 香港亦曾發生醫管局請唔晒畢業醫生的情況, 而家咪仍然是收分最高的學科

短時期的招聘波動, 有時在所難免, 但藥劑師的牌照仍然有很高的市場價值

回覆:701003 的帖子

呢48個药劑師新位一年HA嘅額外支出,未計其他現金津貼,MPF都$23,000,000一年,佢有幾多撥款可以咁年年加人?

其實每年的poly的物理治療.職業治療也有大把畢業生投入私人市場呀 ? 點解不見人吵 ?

2012年太陽報

【本報訊】公立醫院人手不足問題由醫護人員蔓延至藥劑師。香港醫院藥劑師學會副會長崔俊明昨指,近年新畢業藥劑師紛紛入職高薪的連鎖藥房「拿多萬蚊糧」,在北區藥房工作人工再高五成多。近期醫管局招聘公院初級藥劑師一職幾乎無人問津,料今年至明年公院最多有八十個藥劑師空缺。
崔俊明表示,目前香港約有一千七百至二千名註冊藥劑師,當中四百六十人在公立醫院工作,社區藥劑師約有五百名,其餘分別在私家醫院或藥廠等。他表示,近年市面的連鎖藥房對藥劑師人手需求增加,薪酬福利較公院吸引。

畢業生不足填補空缺他舉例,新入職公院初級藥劑師月薪約三萬多元,連鎖藥房可出價四萬多元請新人;若在北區等較多內地人光顧的藥房工作,月薪再加碼達五萬五千元。連鎖藥房高薪搶走新畢業藥劑師,公營醫療缺新血補充,他擔心公院人才青黃不接已蔓延至藥劑師:「今年一月開招聘會,一個人都冇,點算?」

香港中文大學藥劑學院院長李漢良指,該院每年三十五名畢業生中,三分之二到醫院工作。港大藥理及藥劑學系主任黃志基預料,每年將有二十五名畢業生,當中三分之一投身公院。崔俊明認為,單憑兩間大學的畢業生,不足夠填補來年共六十至八十個藥劑師空缺,當局應盡快評估未來人手需求。

醫管局回應表示,共有在職藥劑師約四百二十人。過往三年,該局藥劑師平均流失率約百分之三,每年聘請的新藥劑師足以填補流失及新服務的需求。該局會繼續留意藥劑師的人手情況,定期檢討,維持高質素醫療服務。公院藥劑師入職薪金是三萬五千七百八十五元。
醫管局16/17年度經常性撥款510億

回覆樓主:

Deleted

回覆:MC1128 的帖子

條新聞係2012年。

依家新界北啲藥房,唔知係唔係仲出咁高人工?

引用:+本帖最後由+Cara2006+於+16-8-17+21:14+編

原帖由 Cara2006 於 16-08-17 發表
專業工會組織,職責所在,一定要定期出下聲!正如教院畢業無工做,有教協出聲!幫自己友爭取好正常!我反而係着眼於,dse高分的同學,值唔值得入讀,及能否學以致用!

回覆 701003 的帖子

同意。

大話怕計數, 香港現在接近有2500位药劑師, 每年有本地畢業生100人, 外地大學每年回流畢業生而又考到香港執業試相信有20人, 4年大學課程加1年實習共5年就可注冊成药劑師, 亦代表這5年約有600位師兄師姐較先投入社會, 即5年後药劑師總人數會上升至3100人。假若當時人口為7,500,000, 那麽屆時药劑師與香港人口比例為 1 :  2419, 世衛標準係 1 : 2000, 即係每2000人就需要1位药劑師, 但要留意世衛標準是假設已經醫药分家而計算需要, 我唔同大家爭拗今天药劑師畢業生是否難揾工, 但如果今年開始讀 Yr. 1 就要諗吓5 年後難唔難揾工喇!相信政府稍後會以世衛標準和醫药未分家為理由, 不再擴充大學學額及HA會較以往開少咗新位招聘藥劑畢業生。

schoolrun 發表於 16-8-17 18:42
其實醫科每年有幾多學生中途轉科,甚至未能畢業?
前日朝有病睇家庭醫生,佢話醫科"易入難出"... ...
我只知某些年有個年紀輕輕的HKCEE女狀元讀到轉系

ricetaster 發表於 16-8-18 00:48
回覆 701003 的帖子

同意。
如果你咁計,人口唔增加,每一科都會最終飽和。只是遲早問題。

ricetaster  洗碗, 洗厠所, 藍領工作, 人口唔增加都等人用  發表於 16-8-18 01:13

ricetaster 發表於 16-8-17 21:34
呢48個药劑師新位一年HA嘅額外支出,未計其他現金津貼,MPF都$23,000,000一年,佢有幾多撥款可以咁年年加人 ...
你留意下HA年年加撥款。

ANChan59  Not just for one discipline. Wages in HA around 85% of expenses budget, the increment may just cover   發表於 16-8-18 10:11
ricetaster  經濟周期唔係政府唔係每個時段都增加撥款, 好多時都係杯水車薪。  發表於 16-8-18 01:24
ricetaster  太公分豬肉一定要年年加咁多比你 phramacist 咩 !  護士又加人, 醫生又加人, 一間醫院需要幾多藥劑師?  歴   發表於 16-8-18 01:21
‹ 上一主題|下一主題