用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣海濱方方Vs慧中
go

荃灣海濱方方Vs慧中 [複製鏈接]

兩間都有人話好好,但慧中其實唔係好多位而且學費係全海濱最平,點解都收生不足長期有位既?考慮小朋友讀其中一間N班

1    0    0    0

回覆:荃灣海濱方方Vs慧中

其實慧中老師幾有愛心, 教學都不錯,可能之前因為搬校舍風波令好多家長擔心,所以比之前少左人讀...方方就傳統老牌幼稚園,學術程度較深,小朋友紀律同自理能力都培養得好好,阿仔讀左一年方方N班,真係見到佢有好大進步...所以睇你想要乜野~我覺得兩間都係好學校黎~

引用:其實慧中老師幾有愛心,+教學都不錯,可能

原帖由 gillgillmama 於 16-08-10 發表
其實慧中老師幾有愛心, 教學都不錯,可能之前因為搬校舍風波令好多家長擔心,所以比之前少左人讀...方方就 ...
唔該哂你分享!方方多唔多大陸人?慧中係咪冇net同教得好淺?

引用:Quote:原帖由+gillgillmama+於+16-08-10+發

原帖由 cherrybaby21 於 16-08-11 發表
唔該哂你分享!方方多唔多大陸人?慧中係咪冇net同教得好淺?
海濱方方冇乜內地人,open day我見全部都係本地家長。但聯校運動日就見過其他分校有內地家庭,但唔算多,同外藉學生比例差不多。

慧中無收生不足喎, INTERVIEW時勁多人IN呀, 有鬼佬鬼婆家長, 但真係無乜強國人, 無人講國語.

你錯啦, 邊個話慧中學費係全海濱最平呀?

第一方方係出名貴, 但我個仔讀完, 我一定唔會讀, 因為間學校收到係最重要, 居然叫個N班小朋友重讀, 你話間學校幾好先得, N班返去玩下點會好意思叫人重讀呢???

第二, 迦南佢學費唔算平, 但佢N班無什費, K1-K3什費好平呢, 全年加返埋, 其實間間差不多, 佢什費$2520

第三, 慧中N學費$3340, 但係佢要交12個月架, 另外果兩間交11個月咋, 慧中仲要什費每半年係$5050, 咁你計返, 佢點會全海濱最平呀?

剛才講漏左比你知, 因我小朋友讀緊佢N, 可以講比你知現在我見到遇到情洗

慧中N班做緊人地好多學校K1的習作, 每個星期五都有兩三樣親子功課, 我見我小朋友一早巳開始劃線, 但我朋友個仔係迦南同聖公會讀, K1先劃線

回覆 dmwjw 的帖子

你見到慧中, 有什麼情況呀?
請分享!

引用:慧中無收生不足喎,+INTERVIEW時勁多人IN呀,

原帖由 dmwjw 於 16-10-14 發表
慧中無收生不足喎, INTERVIEW時勁多人IN呀, 有鬼佬鬼婆家長, 但真係無乜強國人, 無人講國語.

你錯啦, 邊個 ...
方方點解要你小朋友重讀N?

回覆 cherrybaby21 的帖子

個老師話佢NAUGHTY要佢重讀一年, 我朋友心諗, N班來玩咋嗎, 都要重讀, 覺得間學校主力似賺錢, 從來無見過有學小朋友重讀N班囉

回覆 PigRabbit 的帖子

慧中老師有愛心, 校舍乾淨, 而且如同日有幾個小朋友一齊病, 佢即清洗校舍, 仲每個家長打電話講, 唔會隱瞞, 好似上個月有兩個小朋友有手足口, 佢即停課同通知教育局, 同每個家長打電話親自通知, 相反我朋友個小朋友係同屋苑另一間讀N班, 佢地學校有人流感和手足口, 學校都無通知家長, 又無停課洗校舍, 結果係家長們私下傾開才知有件咁的事

dmwjw 發表於 16-10-15 16:38
回覆 PigRabbit 的帖子

慧中老師有愛心, 校舍乾淨, 而且如同日有幾個小朋友一齊病, 佢即清洗校舍, 仲每個 ...

請問慧中有無普通話上? thx

panda.mw 發表於 16-11-25 09:14
請問慧中有無普通話上? thx

回覆 panda.mw 的帖子

你有offer?

PigRabbit 發表於 16-11-25 17:29

你有offer?

Yes 你都係 ga. 要唔要?

Yes I have offer for 2017.Consider now.

PigRabbit 發表於 16-11-25 17:47

Yes I have offer for 2017.Consider now.

有無其他offer?

請問方方PN 難考嗎?  是否很難入? 因好少聽人在此討論方方.

dmwjw 發表於 16-11-25 16:59

你小朋友宜家讀k1? Thx

panda.mw 發表於 16-11-25 18:08
你小朋友宜家讀k1? Thx

N now, next year K1

dmwjw 發表於 16-11-26 12:50
N now, next year K1

我一月插班。D老師同嬸嬸好?因為小朋友未介片。好擔心。
‹ 上一主題|下一主題