用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關愛基金 學習訓練津貼
go

關愛基金 學習訓練津貼 [複製鏈接]

想請問各位媽媽 ,有冇人申請緊這項津貼, 因我今日收到這封信, 想請問 申請輪候時間耐
? 因我原先都係想揀這幾間, 做密集式訓練。
   1    0    0    0

回覆:WANYEN 的帖子

我上個月申請左,巨話9月份應該有位,跨區的話就有位,但當然係睇妳選的中心

回覆:Yukiruirui888 的帖子

唔係密集訓練

回覆 Yukiruirui888 的帖子

咁我想請問係補助D乜架,係一個月上三或者四堂?同我地排政府果D有乜吾同?謝謝

剛申請了,係專業自療,係一星期一堂,每堂50分鐘,單對單果D,起初我都以為係密集訓練

回覆:關愛基金 學習訓練津貼

我當時仔仔有言語治療及幼兒訓練, 全部係1對1上堂, 家長陪上堂, 好似係一個月有4堂言語4堂幼兒訓練

回覆 TimTimLiu 的帖子

咁我想請問得吾得,1對1係咪0K

一對一ok,之前係出面做過,會做口肌訓練,比手,做D互動訓練,

回覆 TimTimLiu 的帖子

吾該妳,甘我交咗申請表格先

引用:回覆+Yukiruirui888+的帖子 咁我想請問係

原帖由 WANYEN 於 16-08-09 發表
回覆 Yukiruirui888 的帖子

咁我想請問係補助D乜架,係一個月上三或者四堂?同我地排政府果D有乜吾同?謝 ...
你早d申請,因如果妳排到E I S位或有到校服務,就唔可以用巨的服務

請問點申請呀?唔該幫幫我,謝謝

引用:請問點申請呀?唔該幫幫我,謝謝

原帖由 wongmarkmark 於 16-08-10 發表
請問點申請呀?唔該幫幫我,謝謝
妳評估左嗎?如未係無得申請的,因巨要有輪候的號碼先可以申請,同都要資產審查

明白,排緊評估咋,謝謝   :(

我不足一個月,已申請在炮台山樂苗做訓練,每月4堂,每堂45mins

回覆:wongmarkmark 的帖子

需要先做評估,評估後醫生判斷仔女排E/I/S位,當社署收到通知申請排位後,社會会寄信通知你,已收到輪候编号,之後你直接打去揾社署申請
關愛基金津貼,填妥表格,好快有消息。

回覆:關愛基金 學習訓練津貼

我仔仔係關愛基金津貼既學校做左2年訓練 佢1個月4堂45min幼兒導師訓練 1對1的 之後就1季1次治療師跟進 我覺得不錯 老師會因應小朋友既弱項重點訓練 到1定時間就變60分鐘1對2訓練 60分鐘入面有30分鐘會2個小朋友一齊 另外30分鐘就變番1對1 目的就可以比小朋友學習與其他小朋友相處

引用:我仔仔係關愛基金津貼既學校做左2年訓練+佢

原帖由 Sarahroman 於 16-08-31 發表
我仔仔係關愛基金津貼既學校做左2年訓練 佢1個月4堂45min幼兒導師訓練 1對1的 之後就1季1次治療師跟進 我覺 ...
哇!有兩年咁多,妳無排E位?

回覆 vyvycollection 的帖子

謝謝您

回覆:Yukiruirui888 的帖子

我仔仔2歲開始接受訓練 個時排緊i位2歲半即4月時通知我排到i位 但因個時面試完有間心儀既幼稚園收左我仔k1 所以轉番排E位 但就等要再等下一年派位先有 所以再係關愛繼續訓練多1年

‹ 上一主題|下一主題