用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 帶呀仔過加拿大讀書
go

帶呀仔過加拿大讀書 [複製鏈接]

今個月呀仔過加拿大讀grade 10,我同老公一齊帶呀仔去,但有d擔心,因呀仔過加拿大境攞學生visa唔知會問佢乜野問題,又怕我d文件唔齊,有冇d媽咪有呢d經驗,可唔可以分享吓。
   1    0    0    0

我同先生帶埋呀囝過去加拿大陪讀?

引用:今個月呀仔過加拿大讀grade+10,我同老公一

原帖由 FOC 於 16-08-05 發表
今個月呀仔過加拿大讀grade 10,我同老公一齊帶呀仔去,但有d擔心,因呀仔過加拿大境攞學生visa唔知會問佢 ...
我月尾都會帶亞囝去開學 (我估)移民局應該會要求提供相關文件核對.

回覆 evonng 的帖子

我地都會月尾陪阿女過去開學,你以上的資訊是agent給的嗎?

引用:今個月呀仔過加拿大讀grade+10,我同老公一

今個月呀仔過加拿大讀grade 10,我同老公一齊帶呀仔去,但有d擔心,因呀仔過加拿大境攞學生visa唔知會問佢 ...
我同老公去年9月陪阿仔過去
睇完visa 之後乜都冇問冇睇
今年初放完x'mas 之後返去
只有我同阿仔返
都係問一般問題
e.g. 喺邊讀書、你地住邊、有冇帶食物、你地留幾耐
除左visa 外
我自己就帶左學校信、父母/監護人公證信跟身
我地下星期都返過去喇

~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

引用:我同先生帶埋呀囝過去加拿大陪讀?+

原帖由 angie_ma 於 16-08-05 發表
我同先生帶埋呀囝過去加拿大陪讀?
唔係,只不過帶佢過去之後我同老公返黎捱世界😂

引用:Quote:原帖由+angie_ma+於+16-08-05+發表我

唔係,只不過帶佢過去之後我同老公返黎捱世界😂
離題一問,我都有考慮比亞去讀grade 9,冇加藉護照的你們,是否讀boarding school?我目標溫哥華但見boarding school 不多

引用:Quote:原帖由+FOC+於+16-08-05+發表唔係,

原帖由 cfs 於 16-08-06 發表
離題一問,我都有考慮比亞去讀grade 9,冇加藉護照的你們,是否讀boarding school?我目標溫哥華但見boarding ...
我仔9月grade 9
不過喺多倫多
我/老公輪流陪讀

回覆:yy13 的帖子

我想問點樣輪流倍讀,我想倍對仔女過去讀書,但又怕搵唔到野做!

引用:我想問點樣輪流倍讀,我想倍對仔女過去讀書

原帖由 August07 於 16-09-01 發表
我想問點樣輪流倍讀,我想倍對仔女過去讀書,但又怕搵唔到野做!
我唔係公民
喺加拿大唔可以做野

yy13 發表於 16-9-2 10:38
我唔係公民
喺加拿大唔可以做野

Oh. In that case, such an arrangement for education would be expensive.
May as well consider immigration.

‹ 上一主題|下一主題