用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣小 vs 新油天
go

宣小 vs 新油天   [複製鏈接]

回覆:lovebb2 的帖子

如果諗住中學讀津校,又有細佬在高出生率年代,讀油天好過,宣小扣除要俾錢的中學,升band1津中方面,分分鐘係要俾足6年學費,被強制學樂器,6年學校環境差新油一截,帶唔到細佬入學,但最終又升津中仲差過新油天。在Ek問,你預在大量人囗支持SFA,KTS,APS㗎啦。

引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-1+10:38+如

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
EK 絕大部份都係以昇學條件考慮, 財務負擔方面當然係樓主考慮啦...

不過油天谷得來未必值.
點様谷?點樣谷得唔值呢?唔洗錢㗎喎。我姨甥讀緊,年年都攞學業獎,讀得好開心,小一至小六連精英班都無分,佢連補習班都無上。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-01+發表

原帖由 Tata2016 於 16-08-01 發表
請問小朋友去左B1中學?
佢出年才升中,佢自己鐘意九華,但佢成績優異,佢父母想同佢試更高。

引用:Quote:beagoodman+發表於+16-8-1+12:43+佢

原帖由 retriever 於 16-08-01 發表
邊間係更高?!
平均成績比九華更高的中學。

引用:Quote:章太郎+發表於+16-8-1+10:00+考到宣

原帖由 mcl203 於 16-08-01 發表
點解考到宣小....就會係新油做頭4成的band 1應該唔難??
太多家長當津小排頭位唔使出力...易C執??...:joyous ...
得罪講句,呢d真係井底之見,報讀宣小同全港入讀小一的人佔多少,有好多小朋友無讀名幼,無考直私,只因家庭負擔,而唔係佢地質素差d,事實上大把臥虎藏龍。

回覆:miffyumiffy 的帖子

宣小有得揀學生又收幾千學費,升中純數據根本就要比新油天好,就算差唔多,已代表教學性價比低,唔抵讀。

無得揀學生,又來自五湖四海,新油天的升中表現其實算難得。如果target 去津中,扣除宣小的高比率升去直資中學,大家其實唔係相差咁遠。掉反轉來講,如果除去家庭經濟負擔能力(呢方面平均宣小應明顯優越)的因素,新油天的學生好似宣小咁多人去考直資中學,可能成就出另一張截然不同升中成績表,樓主有細仔跟尾又心儀九華,換了是我,我prefer新油天。

引用:私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生+int

原帖由 CSSMF 於 16-08-02 發表
私小同津小嘅派位點可以一齊比呀?學生 intake 完全唔同。絕對唔同意新油低一線過宣小。而且升中好過九華嘅 ...
Agree! 有d人一味話谷,但係具體點谷又講唔出,又盲踩一通話谷得唔值,又唔去睇下係唔係有咁多津校在無直屬中學情況下有如此升中成績,到有第一身家長現身發言又唔服.....

hppa    發表於 16-8-3 00:34

引用:關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。

原帖由 奥脫福 於 16-08-02 發表
關鍵字?睇完都笑到口都合唔埋。。。
唔明什麼是關鍵字,可賜教?

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+00:01+編輯+

原帖由 punlik 於 16-08-02 發表

spcc和鮮魚行兩間都是好學校,考慮到生源,不可以直接比較.但 ...
如果有人同時有SPCC同鮮魚行offer,應可上A1橫掂都係,就用埋MIT, Oxford , Cambridge 來講,入到咪入去讀囉,真心恭喜晒,但何須亂踩其他?(我唔話你,你唔係)

引用:不過有點真的想不通,二個朋友分別入同一間

原帖由 peggyhklam 於 16-08-03 發表
不過有點真的想不通,二個朋友分別入同一間band 1A中學,讀一缐私小那位(小學時考全級5X)在band 1A中學考 ...
好難一概而論,又唔清楚邊間同邊間,不過來自邊間都好,入左同間中學,基本上係同一地點重新出發,唔認為小學的老本可以食好耐。

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-08-03+發表

原帖由 peggyhklam 於 16-08-03 發表
唔係指剛升上,係keep到中三也是排頭呀
正如我所認為,小學老本不能食太久,上到中三都係咁,只能說那個學生在同一間中學的成績比另一個好,讀到中三同小學的correlation仲有幾多?不過如果覺得私小好d同埋可以影響咁深遠,咪只報小私小,有心儀的,連大抽獎都可以唔參與。

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+14:39+編輯+

原帖由 punlik 於 16-08-03 發表
唔好意思,其實唔太明。
其實你概念中的band 1A是哪間?BAND 1a/b/c其實係無官方定義,只是坊間有d人define. DGS, SPCC, LS, ST MARY, MCS都唔係你的概念band 1A皆因佢地有收Band 2 學生上中學。

你所講的learn ahead是什麼意思?以我band 5C的英文估計,你意思是學生處於leading position?另一位的意思似乎是預學。

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+15:57+編輯+

小學程度深,就可以leading到中六DSE? 什麼邏輯?似乎是深層迷拜贏在起跑線甚至乎贏在XX前。

港大丶中大等大可以提前在小學呈分後招暫取生,提供conditional offer.

引用:+本帖最後由+punlik+於+16-8-3+18:47+編輯+

Band 1率只要是準確,就是客觀事實,唔存在認唔認同,是重要參考。但唔認同什麼小學程度深,就可leading 到中六DSE;神化所謂band 1A中學就沒有BAND 2學生;以為小6Band 1b/c.丶Band2學生就往後一直係lagging 等等概念。補習天王的廣告,我孤陋寡聞,一個都無睇過,但深信他們是教育市場的成功者。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-08-03+發表明知

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-08-04 發表
我女兒就係六年前最後的10%。不過,報普通直資係無困難,到今年入大學也沒危機。對這陣亡的10%來說,最大的 ...
👍相信六年前在令千金之前的90%生存到宜家的戰士都唔會百分百入到大學。

‹ 上一主題|下一主題