用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小VS陳守仁
go

福小VS陳守仁 [複製鏈接]

引用:陳守仁未有offer,幻想一下先!兩間都中意!

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
陳守仁未有offer,幻想一下先!兩間都中意!
vote for tsl

引用:陳守仁未有offer,幻想一下先!兩間都中意!

原帖由 sandychan0707 於 16-07-27 發表
陳守仁未有offer,幻想一下先!兩間都中意!
vote for tsl

引用:Quote:原帖由+francis_chan+於+16-07-27+發

原帖由 francis_chan 於 16-07-27 發表
講升中校網!
福小一條龍昇中應該唔關事。

引用:兩間都好鐘意 +

兩間都好鐘意
請教鍾意褔小物野?

引用:Quote:原帖由+abebilo+於+16-07-28+發表唔

原帖由 LITTLESPICY 於 16-07-28 發表
我當時有直資一條龍vs TSL, 最後揀左TSL.
知道幾年後再要玩多次個game,覺得唔可以因為間中學back up 而去 ...
好似朋友所言:你入左tsl呢種學校,你仲會驚無中學收⁉

除非媽媽們都只target某些關鍵字學校,如果唔係真係無必要為backup而去backup

引用:我並非兩間學校家長,如果我只係睇學校呢刻

原帖由 teambuilder 於 16-07-29 發表
我並非兩間學校家長,如果我只係睇學校呢刻名望,我會選TSL。不過可以幾肯定既係六年後升中果關會比今年升 ...

老老實實,如果有follow 下d post... 睇下d人去年底直到開學,幾年下來。。。

會發現最早個批收新型直資, 最後係叩返入傳統學校, 最早叫哂救命既, 最後係入新型直資或者地區津校。。。

氣氛問題,感覺係競爭激烈。

過程可能很起伏刺激,但最後各安天命,各取所需。

引用:請問TSL升中派位得5成幾入到band1中學是否

原帖由 luv2015 於 16-07-30 發表
請問TSL升中派位得5成幾入到band1中學是否事實?
建議你自己做統計,唔好靠人。 因為好多人做統計為方便,會drop左某d數,或者將d數 lump埋一齊。 最後未睇到你要睇既野。

tsl既昇中幾清楚,亦有連續幾年既數字。 記著計多幾年,避免偏頗"佳釀年",分埋男女校。。。

我計過tsl在2015 年, 女仔昇"關鍵字"學校,在幾間無中學既小學中係最好既。

引用:Quote:ok3+發表於+16-7-30+12:59+正如樓上

原帖由 hkpapa852 於 16-07-31 發表
大家似乎大睇少NCS了,自己去睇吓NPL歷年JUPAS結果,NCS取得degree既學位,唔係同香港學生差好遠咋! ...
無睇。不過照你講同hk benchmark差唔多,咁家長可能疑問點解要俾錢讀喎。

引用:幸運之神降臨,真係收陳守仁call,要決福附

原帖由 sandychan0707 於 16-08-19 發表
幸運之神降臨,真係收陳守仁call,要決福附定陳守仁,想盡快放學位比需要的人!
究竟邊間好,之前一直以為 ...
恭喜! 見你等咁耐,替你高興。

建議tsl,  感覺校長自由d (個人鍾意男校長)

英語環境,近屋企。。。

好似同事所講,入到呢d級數學校,唔驚中學無學校收啦。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-08-19+發表恭

原帖由 sandychan0707 於 16-08-19 發表
我有3nd 見校長!當時我有問阿女機會大唔大,成績排第幾,佢答我大約係中上成績,有機會架!終於宜家等到了 ...
校長講野真係。。。

版友分享話校長講佢marginal, 結果直接取錄。

chaualan 發表於 16-8-19 09:39
回覆 sandychan0707 的帖子

無得比, 一間近的神校, 一間遠的中上小學, 我覺得陳守仁岩你個女多D, 活動D
"我都揀左間無中學的神校"

3 大私小?

引用:Quote:alicesang+發表於+16-8-19+11:49+可

原帖由 ppmmbb 於 16-08-19 發表
中學分B1A、B1B、B1C,咁小學味分一線A、一線B、一線C囉!
中學無分banding,  更無分 abc...

仲要將個概念扯去小學?!

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-08-19+發表咁地

原帖由 karen55407 於 16-08-19 發表
我覺得係同級
如大家習慣掃"關鍵字" 比較小學昇中。 咁油天係無咁多"關鍵字"學校

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-08-19+發表

原帖由 karen55407 於 16-08-19 發表
中學無分banding?咁何解大家要爭上Band one中學?
只有小學畢業生有分banding,  學校無分。

‹ 上一主題|下一主題