用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 關於言語治療專業
go

關於言語治療專業 [複製鏈接]

小女報讀了澳洲大學的言語治療專業,悉尼U的full offer仲等梗,宜家收到麥考瑞大學的5年本碩連讀的offer及交學費通知,但我對呢間大學唔係好瞭解,係agent推薦,請問各位家長,言語治療專業有冇需要讀埋碩士?呢間大學質素如何?

9    0    0    0
知我者謂我心憂,不知我者謂我何求!

回覆:me2 的帖子

今早收到悉尼U的uncondition offer,小女決定揀呢所老牌大學。

回覆 me2 的帖子

Macquarie 一向都係商科尤其是精算出名, 整體世界排名二百名以外, 連 medical school 都無。無論排名, 歷史及僱主印家正路係一定等 Sydney U, 讀言治療最重要執業資格, 將來是否讀Master 稍後再算。咁當然 Sydney U最終唔收, 又無其他好選擇, 都可考慮揀 Macquarie, 始終學歷及專業都係認受嘅。

引用:回覆+me2+的帖子 Macquarie+一向都係商科

原帖由 ricetaster 於 16-07-26 發表
回覆 me2 的帖子

Macquarie 一向都係商科尤其是精算出名, 整體世界排名二百名以外, 連 medical school 都 ...
我都係咁考慮,所以今朝收到悉尼U的uncondition offer非常開心。心頭大石落地!不過學費真係最貴係佢了,47000澳幣/年,等於Macquarie5年的本+碩連讀。睇來我和阿女都要努力加油奮鬥了。

回覆:關於言語治療專業

成績好回來叩門,咁平好多,但想入藉就努力

引用:成績好回來叩門,咁平好多,但想入藉就努力

原帖由 brother4 於 16-07-26 發表
成績好回來叩門,咁平好多,但想入藉就努力
小女唔鐘意香港大學宜家的氛圍,太過政治化,所以舊年我哋已經決定出國留學了,應該唔會再返來叩門。

引用:Quote:原帖由+brother4+於+16-07-26+發表成

原帖由 me2 於 16-07-26 發表
小女唔鐘意香港大學宜家的氛圍,太過政治化,所以舊年我哋已經決定出國留學了,應該唔會再返來叩門。

...
正確

一樣,遇知事情發生一早全部孩子去留學

回覆 me2 的帖子

Sydney U 喺正市中心, 食住都好貴, 好似置身香港一樣

外國大學言語治療畢業後回港工作須再考試註冊專業嗎?

引用:+本帖最後由+ricetaster+於+16-7-26+12:46+

回覆 me2 的帖子
係啊,ricetaster,所以我個人係希望佢入昆士蘭大學,學費+生活費會平唔少,又少d華人。但係阿女話鐘意悉尼U的‘哈利波特樓’。

ricetaster  平25%  發表於 16-7-26 17:29

引用:外國大學言語治療畢業後回港工作須再考試註

原帖由 two2c 於 16-07-26 發表
外國大學言語治療畢業後回港工作須再考試註冊專業嗎?
據資料話係唔需,不過如果係雙語(中,英)的話要讀多一d課程。

哈利波特好似英國多D,自己和孩子去火車站找入口,結果。。。

引用:Quote:原帖由+ricetaster+於+16-07-26+發表

原帖由 me2 於 16-07-26 發表
我都係咁考慮,所以今朝收到悉尼U的uncondition offer非常開心。心頭大石落地!不過學費真係最貴係佢了,47 ...
Sydney U 住宿費用貴嗎?Tuition fees 連住宿要不要六萬至七萬澳元?

回覆 me2 的帖子

但 Queensland 上空嘅臭氧層穿咗喎 !  UV index 好得人驚mouth:" />, 尤其是夏天。

而既然出國留學, 梗係想佢哋體驗吓國際大都會嘅生活及能密集地與外國人相處及交流。 另外, 語言治療科目強國人不多。

引用:+本帖最後由+ricetaster+於+16-7-26+17:11+

回覆 me2 的帖子
我仲想明年送細仔去Queensland boarding school !

回覆 llmom 的帖子

夏天紫外線指數可以去到14! 帶淺色D嘅太陽鏡隻眼都睜唔大, 防曬, 太陽鏡係必須,在夏天D 學生會下午四點後先去街買日用品。

引用:Quote:原帖由+me2+於+16-07-26+發表我都係

原帖由 llmom 於 16-07-26 發表
Sydney U 住宿費用貴嗎?Tuition fees 連住宿要不要六萬至七萬澳元?
第一年考慮住homestay,住學校宿舍驚鬼仔鬼妹成日開party,同人合租又仲未識人。聽講學校會備個homestay的網站我哋,到時自己上去搵。係悉尼,應該都唔會平。

可以先租宿舍單人房,Sem 2,識咗同學再分租屋。 Homestay 有一半係為搵錢,有一半係認真嘅,但你囡囡都咁大個,出入比人限住時間咁,用水多D, 用 broadband (澳洲唔係無限上網)多D都比人鵝,而且大學生上課及生活節奏要好有彈性,包食都唔方便,因為限時限刻,食物質素都唔敢包。

回覆 me2 的帖子

Deleted
‹ 上一主題|下一主題