用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙學生自行派位(幫朋友問)
樓主: JamieMa
go

喇沙學生自行派位(幫朋友問) [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-7-21 00:00
中學收到學生申請, 一般會向EDB查詢申請學生們既全港相對次第, 所以中學會知邊個學生"整體成績好D"再用嚟決 ...

QC, 曾肇添, 張祝珊好著重呢點(全港相對排名), 其餘唔肯定.

張祝珊真的好著重全港相對排名嗎?

但看到張祝珊自行收生評分標準: 成績排名佔40%, 但校內外課外活動佔20%+獎項佔10%

小兒自行收生想報張祝珊, 他成績還可以, 估計是B1頭, 但除了考到7級鋼琴外, 校內外獎項一片空白

有機會嗎?

回覆:喇沙學生自行派位(幫朋友問)

那些沒有排名次的小學,只是家長不知名次,學校是有排名次,有程分試,即有交分給教局,即有學生全港次第。大部分重視成績的中學,為了節省挑選學生的時間,很痳木地看重全港次第來收第一輪的學生,面試表現可以扭轉一些命運。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-7-21+00:00+中

原帖由 小鹿揀學校 於 16-07-22 發表
張祝珊真的好著重全港相對排名嗎?但看到張祝珊自行收生評分標準: 成績排名佔40%, 但校內外課外活動佔20%+獎 ...
有七級鋼琴為什麼不去參加比賽呢?看到有些七八級的同學去校際比四五級,拿獎機會大很多!

小鹿揀學校 發表於 16-7-22 01:17
張祝珊真的好著重全港相對排名嗎?但看到張祝珊自行收生評分標準: 成績排名佔40%, 但校內外課外活動佔20%+獎 ...
張祝珊今年以前, 全部申請人都只需遞交資料, 不設面試, 咁你認為佢會按咩條件去揀人呢?

雖然今年話加咗面試呢一部份, 但影響係咪真係咁大呢? 我有保留
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我是幫朋友問的。喇沙小學5,6年級在成績表

原帖由 JamieMa 於 16-07-20 發表
我是幫朋友問的。喇沙小學5,6年級在成績表沒有級名次,也好像沒有班名次了。所以如果自行報QC, SPCC, 他們 ...
我試下答樓主先。QC會以收到教署嘅(呈一+呈二)順序排名揀~200人面試,普通小學前三至機會大啲,強校或者可以去到前20。小學唔公佈名次,我估學生都知道自己大約位置!

SPCC都收到排名,但可能只係呈一。

點揀面試,其實應該冇乜所謂,只要係有興趣,點解唔一試?唔報QC或者可以留返個自行位俾另一間心儀中學,不過我就諗唔到佢既已手持喇沙,仲有幾多官津可選擇?

引用:Quote:原帖由+JamieMa+於+16-07-20+發表我

原帖由 Band5 於 16-07-22 發表
我試下答樓主先。QC會以收到教署嘅(呈一+呈二)順序排名揀~200人面試,普通小學前三至機會大啲,強校或者 ...
你說被申請的學校會收到申請學生的教署給的全港排名,上次有人說學校要到教育局查詢申請者的排名!

moon.ng 發表於 16-7-22 14:01
你說被申請的學校會收到申請學生的教署給的全港排名,上次有人說學校要到教育局查詢申請者的排名!

...
學校收齊申請,去教局攞相對呈分次弟... 如果500個申請,學校只會得到呢500個人的排列次序.

moon.ng 發表於 16-7-22 10:18
有七級鋼琴為什麼不去參加比賽呢?看到有些七八級的同學去校際比四五級,拿獎機會大很多!

...

叫阿仔學琴本質好單純,沒想過用黎考中學, 考7級都是琴老師覺得佢ok所以叫佢考

hkpapa852 發表於 16-7-22 10:43
張祝珊今年以前, 全部申請人都只需遞交資料, 不設面試, 咁你認為佢會按咩條件去揀人呢?

雖然今年話加咗面 ...
真係唔知張祝珊點諗 到底佢會收高次第排名但無乜獎項學生?  還是中等次第排名但有少少獎項學生?
請指教

papa71 發表於 16-7-22 14:33
學校收齊申請,去教局攞相對呈分次弟... 如果500個申請,學校只會得到呢500個人的排列次序.
...

(emoji)

Band5 發表於 16-7-22 13:49
我試下答樓主先。QC會以收到教署嘅(呈一+呈二)順序排名揀~200人面試,普通小學前三至機會大啲,強校或者 ...
QC會以收到教署嘅(呈一+呈二)順序排名揀~200人面試 <<<<<<<<<<<<< 真的嗎?

咁對男仔公平d, 不用級頭三

小兒成績只有top10%, 但只計男仔可能有級頭三, 可以試試?

說來攪笑, 小兒每年考班第2/3, 每年都是輸比一個女仔(但每年都不是同一個女仔)

女仔真的比男仔強

回覆 章太郎 的帖子

我相信,中學自行階段,有50個學額,不會只提供50個名俾教局...

自行有兩間選擇,如果兩間都收,學位就會重疊...所以學校一定會有後備名單,以防一些學生中途離場(直資) 或者自行一成功了,用來填補名單.

若到最校,學校提供的名單真的比自行階段學位少(例如冇人apply),剩餘的才會撥入乙部.

小鹿揀學校 發表於 16-7-22 15:01
QC會以收到教署嘅(呈一+呈二)順序排名揀~200人面試
對於一些名校,總有很多傳說...只見級三/只收級一, 我不清楚其可信性,但絕對會嚇走一些自以為能力不足的學生.

當間間學校只有頭級三的去申請時,那來還有一些較後的會有面試機會?

引用:Quote:Band5+發表於+16-7-22+13:49+我試下

我覺得女仔會更加認真仔細點,男仔粗心大意和不懂得緊張。

引用:Quote:moon.ng+發表於+16-7-22+10:18+有七

叫阿仔學琴本質好單純,沒想過用黎考中學, 考7級都是琴老師覺得佢ok所以叫佢考
我仔也是五年級過七級,考到135分!鋼琴老師要我們六年級考完八級,這裡很多人都說八級鋼琴對升中學沒用,所以我們決定不考八級先,專心準備好呈分試更加重要!

papa71 發表於 16-7-22 15:13
回覆 章太郎 的帖子

我相信,中學自行階段,有50個學額,不會只提供50個名俾教局...

引用:Quote:Band5+發表於+16-7-22+13:49+我試下

<<DELETED>>

SPCC同QC兩間自行時, 可以面試都主要根據學術成績? 邊間難入d?

JamieMa 發表於 16-7-23 11:12
SPCC同QC兩間自行時, 可以面試都主要根據學術成績? 邊間難入d?
SPCC係直資, 係要自己去報考, 唔係透過自行階段去考既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:我是幫朋友問的。喇沙小學5,6年級在成績表

原帖由 JamieMa 於 16-07-20 發表
我是幫朋友問的。喇沙小學5,6年級在成績表沒有級名次,也好像沒有班名次了。所以如果自行報QC, SPCC, 他們 ...
只計成績spcc確實比LSC好,但QC與LSC成績只係不相伯仲,DSE各科互有勝負。點解會有過檔QC既想法既?

‹ 上一主題|下一主題