用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問brand one 中學, 通常有幾多%入U 率
樓主: miujoey
go

請問brand one 中學, 通常有幾多%入U 率 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 16-7-23 12:59
Band 1 有頭Band 1,有尾Band 1,差別可以好大。

我間學校Band 1,外人係睇唔到實際入U%,要每年校內PTA會 ...

上年197人畢業, 應該係尖沙咀間女子一條龍津校.

你對UGC degree理解係唔啱. UGC degree係8大都有 (教院, 嶺南都有).

按照你講個間中學上年校務報告既內容, 中六畢業生升讀UGC degree係148人, 自資degree係8人, UGC sub-degree係3人, 自資sub-degree係9人, 海外升學17人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

我學校對UGC funded programme的理解就是不包括教院,嶺大。這是學校提供的數據。可惜,我不是一條龍。

1998Ruby1998 發表於 16-7-25 13:37

我學校對UGC funded programme的理解就是不包括教院,嶺大。這是學校提供的數據。 ...
乜嘢係UGC funded programme唔駛估計, 係有明確區分, 每年教資會都有提供, 可參考:
http://cdcf.ugc.edu.hk/

基本上, 8大可透過JUPAS申請, 都係UGC funded programme (8大係港大, 中大, 科大, 理大, 城大, 浸大, 嶺大同教院)

只係JUPAS近年加入了公大既自資學位課程同SSSDP兩類.

你可以唔承認你講果間係我講果間, 但上年唯一一間畢業人數197人, 58人入 HKU,39人入CU,10人入UST, 只有一間, 一間係油尖旺區有兩間一條龍小學既女子津校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

UGC這個我之前解釋得不夠清楚,抱歉,IEd和嶺南分別被列為UFHD和UFAD。
我並沒有說我學校不是一條龍,只是我那屆不是一條龍。

1998Ruby1998 發表於 16-7-25 15:35

UGC這個我之前解釋得不夠清楚,抱歉,IEd和嶺南分別被列為UFHD和UFAD。
那應該是說, 該校沒有人升讀嶺大和教院的UGC degree, 只有升讀嶺大和教院的UGC sub-degree

升讀大學比例, 呢一個其實係好抽象既term, 不少中學都鍾意用呢個灰色地帶嚟整靚盤數 (B1頭通常唔需要, 只有B1中至尾, 同B2頭會較喜歡咁做)

取後JUPAS學位比例, 升讀UGC degree比例, 升讀UGC progamme比例, 升讀Degree比例, 全部要小心分析

UGC fund progress 是政府資助8間大學。
油尖旺區女子中學是2011年開始讀中一才變一條龍,即2017年畢業生。

回覆:mega_yi1 的帖子

一般攞到入大學入場券(即3322)B1中學較多,而入八大的學生都會係B1頭同B1中的既中學為多,而B1尾的中學的學生雖然有入場券但又未能攞到22分已上,都可以考慮一些自資學士學位或到海外升學,總之一句,一定要有基本33222先可以讀學士學位,其中一科炒咗,都讀唔到學士學位。唔知咁講岩唔岩?

回覆:請問brand one 中學, 通常有幾多� 率

可以是對,朋友孩子全5或以上,但英文是1,佢果間中文名校,去英國讀1年芵囤語文,入咗三大之一。

1998Ruby1998 發表於 16-7-25 13:37

我學校對UGC funded programme的理解就是不包括教院,嶺大。這是學校提供的數據。 ...

UGC-funded Universities

http://www.ugc.edu.hk/eng/ugc/site/fund_inst.htm

City University of Hong Kong (CityU)

Hong Kong Baptist University (HKBU)

Lingnan University (LU)

The Chinese University of Hong Kong  (CUHK)

The Education University of Hong  Kong (EdUHK)  

The Hong Kong Polytechnic University  (PolyU)

The Hong Kong University of Science  and Technology (HKUST)  

The University of Hong Kong (HKU)

引用:咁有間brand+1C+,+入U率有60幾,+都俾別人說

原帖由 miujoey 於 16-07-20 發表
咁有間brand 1C , 入U率有60幾, 都俾別人說差 ??我個人認為不錯啊
因我囡只是小一準備入呢間小學 , 呢間小 ...
好多人都望高一至两綫 到時至睇餸食饭 依家未知小朋友有几勁

引用:Quote:原帖由+miujoey+於+16-07-20+發表咁

原帖由 TwinWong 於 16-07-27 發表
好多人都望高一至两綫 到時至睇餸食饭 依家未知小朋友有几勁
1C 中学 我都覺得ok 起码小朋友讀得無咁辛苦先

‹ 上一主題|下一主題