用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問brand one 中學, 通常有幾多%入U 率
go

請問brand one 中學, 通常有幾多%入U 率 [複製鏈接]

請問brand one 中學, 通常有幾多%入U 率
   3    0    0    0

回覆:請問brand one 中學, 通常有幾多� 率

計三大定八大?教育大學計?

只計 ugc degree 由40%-85%不等,間間唔同

咁有間brand 1C , 入U率有60幾, 都俾別人說差 ??我個人認為不錯啊
因我囡只是小一準備入呢間小學 , 呢間小學有一條龍直上呢間brand 1C 中學,
請教下大家

王家爸爸  60幾可能係包括鯨魚大學。   發表於 16-7-22 16:18
Yanamami  小心水份  發表於 16-7-20 18:00

12年後的事,可能像台100%入大學又可能你的女兒在外國考慮讀医定law好!

回覆 brother4 的帖子

說得對, 反正太早了吧, 不過我不大懂所以問下意見

入U 率要看清楚是否指八大

入U率高可能包括恆商管理學院

公開大學, 樹仁, 明德學院

中學愛做數, 真實入八大極低

BAND 1 中學, 可以低至15% 入8大

你開那間中學最好

否則大家陪你估

如果真係有60%ugc degree 應該唔係一尾了

參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... 1251&extra=page%3D2

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=page%3D2

我朋友教中學, 佢話出生率跌, 人數愈來愈跌, 到你個女既時候, 起碼8成人入到U

Yanamami  似乎2004後出生率逐步提升?  發表於 16-7-20 20:11

回覆 bforbtec 的帖子

同意,計埋八大以外同海外,九成都有,但係學校為咗條數靚,唔會公開 breakdown.

回覆:miujoey 的帖子

好難講

今年副學士及HD學額有多少?全港dse考生及非聯招生人數?

將來很多升格為大學,可能恒管,vtc,thei,東華。。。

引用:咁有間brand+1C+,+入U率有60幾,+都俾別人說

原帖由 miujoey 於 16-07-20 發表
咁有間brand 1C , 入U率有60幾, 都俾別人說差 ??我個人認為不錯啊
因我囡只是小一準備入呢間小學 , 呢間小 ...
我地都係60幾 但其中10%係海外
所以入學校网睇返報告 會清楚d

今年dse考生約57000,自修生11000,共68000 ,學士學位有24400,其中約16000資助,副學位有32000,另其他程程如毅進/文憑有18000,足夠提供74000個學額供68000考生,

用赴英國留學港人,12至13有13000人,13至14有14700人,14至15有16000人 ,英鎊問題估今年有多一成人去約17600。

用純數字計,赴外地留學(大陸,台,其它地方)約20000,减去68000=48000人,今年提供74000個學額,真足夠有剩(只數字面上計算)。

Band 1 有頭Band 1,有尾Band 1,差別可以好大。

我間學校Band 1,外人係睇唔到實際入U%,要每年校內PTA會訊先有得睇。

上年我學校有197個Form 6,146人入UGC Degree(即係唔計教院,嶺南,樹仁,公大,Overseas等等),如果計埋就即係85%(唔包括毅進,Space等等自資院校)。有Offer(計埋自資院校)嘅%就係97%。

如果再細分,會訊有寫入邊間同埋讀咩系(呢個就唔細講)。

上年數據係:58人 HKU,39人入CU,10人入UST。最多人報讀Business,Arts同Social Science。

入唔入到U好睇自己,自己成績唔夠,間學校幾好都冇用。當然,要睇埋係邊屆(考生人數),上年試卷難度等。

miujoey 發表於 16-7-20 15:09
因我囡只是小一準備入呢間小學 , 呢間小 ...

學校有冇提供 60  幾 % 包括邊類學位?
入 U % ,根本可以好多水份,
有 D 學校好古惑,自資位又計,副管學士 high dip 又計。
再講,就算有 95% 入 U 又點,如果自己個仔係餘下的 5 % ,都係多餘。
其實如果冇太多資料,band 1c 本身也算係一個指標。
而家先小一,理咁多做乜,人地講,由佢講。
‹ 上一主題|下一主題