用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-23+發表

原帖由 明天更好! 於 16-07-23 發表
老實說,就算真係完全唔想讀音小,去考當練習面試,都冇人想被reject吧?如有去考,但又說收正取也完全不值 ...
我識好多人都有音小offer,好多報音小係當水泡同做rehearsal ,當然我冇幫仔報哩間,因為我好清楚自己目標,亦知音小唔係我杯茶。我仔都係讀學券,當年放棄某熱門私小,讀而家哩間幼稚園,單純因為同佢理念一致。我今年只會報約5間,因為我明白如果佢唔鍾意嗰間學校,就算迫佢去到佢都唔會比心機考,咁又何必呢?另外我唔會睇小小朋友嘅能力,5歲仔絕對有自己喜好、思想、意見...我係問咗佢鍾意咩上課模式、點樣嘅學習氣氛先幫佢選校,唔適合我仔嘅我一間都唔會報,無謂浪費大家時間,因為個小朋友適唔適合間學校,學校好易知。其實每個媽媽都想仔女好,我响育兒方面一路學習緊,有時我會反思究竟家長覺得好嘅代唔代表真係對小朋友好?千萬唔好覺得佢哋細唔識揀,樣樣幫佢哋揀,神校好都要佢讀得掂,讀唔掂嘅攪到連讀書嘅興趣都冇埋,就會輸在起跑線,得不嘗失。多感受聆聽小朋友所需,緊要過揾一條我哋自以為啱佢嘅錯路。唔啱聽嘅恕我多事,可以不回。

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-23+發表

回覆:明天更好! 的帖子

其實我都真係考都冇考,明知自己唔會讀,我唔會攪到人啦~但音小點會派得百幾個offers,你望下學之園個website, 到最後唔知十個有冇一個take offers, 我估學校近年應該有經驗啲,一睇就知邊啲係用佢來熱下身,識揀人派offers 了,我只係怕你開心得太早

引用:其實我都真係考都冇考,明知自己唔會讀,我

引用:Quote:原帖由+BABA124+於+16-07-25+發表其

原帖由 明天更好! 於 16-07-25 發表
你意思是,音小專登唔比offer最top果批學生?
點會⁉

只係出offer數遠在於學位數。

因為run左咁多年,都知drop offer率有幾多。

有offer點都是件開心事,建議樓主find out 何時要比大訂,order下個list,除非是越戰越勇類,太多interview會令小朋友疲累。

引用:Quote:原帖由+quarterday+於+16-07-24+發表

原帖由 明天更好! 於 16-07-25 發表
報五間是否太冒險?
你可以咁講嘅。
我當年考私幼都係考咗5間,但都有offer,其中唔係佢嗰type嘅學校,仔當日表現好好主動積極,都reject佢,相反係佢個type嗰間,仔當日情緒一般,有一part唔投入但都收咗佢;相反有個朋友仔性格完全相反,結果完全相反,reject我仔嗰間收咗佢,收我仔嗰間reject佢。
經過哩件事,我更加覺得唔駛考得多,你小朋友適合間學校,學校就會揀佢,唔適合嘅十項全能都未必會收,識個朋友佢話佢朋友個仔學術頂瓜瓜,但居然一間私校直資offer都冇,最終等派位。
早兩年有個朋友,個仔讀九龍塘st貓,考咗15間只得音小offer,大抽獎後有幾間call佢再in然後比offer,佢仔個同學仔考廿幾間,只得某間好易入私小 offer,大抽獎後都冇人call再in,最終只得1個offer。
聽完咁多例子我都費事浪費自己時間,重點出擊算。反正香港實有書讀,揾間近屋企校風好嘅就算,最多大d比佢出國,我契姐個仔由細到大好醒目、靚仔得人歡心,讀熱門龍校,但唔適合佢性格㗎,初頭嗰兩年隔一兩日就收一次老師電話,最後阿媽唔返工又試過、請補習又試過,佢唔係跟唔上㗎,但吓吓要阿媽迫、督住來罵先高分,一唔迫只會緊緊合格,困獸鬥咗十年,終於中學都未完過咗外國,而家好適應嗰邊學校,阿媽用過來人經驗同我講,有心去外國是旦讀間校風好嘅津校就得,留返d錢出去遊學等佢見識多d,外國學校唔會理佢香港成績,只會睇佢眼光幾寬見識幾廣,有冇潛質...比佢揀多次唔會再督佢成績,破壞母子關係。

sauting0820    發表於 16-8-18 15:08

回覆 明天更好! 的帖子

對於某些人黎講,音小只係水泡,而那些人根本target大件夾低食既津校,音小offer變相係食之無味果隻。其實唔止音小,好多私小都同樣被家長當水泡,考既時候託撘都得,一有其他offer就bye。而我一心要揀直資私校,音小我覺得幾好架,有音小offer係放下心頭大石。

adriantai  好多私小都同樣被家長當水泡,考既時候託撘都得,一有其他offer就bye。   發表於 16-7-25 14:03

回覆 明天更好! 的帖子

總之收就一定開心事  始終有人收 waiting 同 reject

明天更好! 發表於 16-7-23 23:31
老實說,就算真係完全唔想讀音小,去考當練習面試,都冇人想被reject吧?如有去考,但又說收正取也完全不值 ...

當然啦, 就算真係當熱身, 係熱身賽嬴左點都打左支強心針

明天更好! 發表於 16-7-25 00:52
報五間是否太冒險?

非讀直私小不能??? 係既話.....真係冒險左D

引用:Quote:明天更好!+發表於+16-7-23+23:31+老

引用:回覆+manmonster+的帖子 今年我要為細仔考

原帖由 甘恩 於 16-07-22 發表
回覆 manmonster 的帖子

今年我要為細仔考直資私小了。由於細仔適合傳統小學,所以會報的應該大約8間左右 ...
甘恩你嘅主力目標應該還是弟弟跟哥哥同校吧💪

回覆 Fortop 的帖子

係呀!最想兄弟同校,但佢學校算是眾多直資學校中最遲公佈結果的一間。

甘恩 發表於 16-7-25 21:40

係呀!最想兄弟同校,但佢學校算是眾多直資學校中最遲公佈結果的一間。 ...
預祝成功!

甘恩  承你貴言!多謝!  發表於 16-7-25 22:12

引用:回覆+Fortop+的帖子 係呀!最想兄弟同校,

原帖由 甘恩 於 16-07-25 發表

係呀!最想兄弟同校,但佢學校算是眾多直資學校中最遲公佈結果的一間。 ...
👍加油💪💪,相信在你的悉心教導下,細佬一定好似哥哥一樣咁出色👏!囝仔有幸有你個大仔師兄之後再迎來小師弟👋

你太誇啦!細仔好怕醜,最驚佢一句都唔講,有阿哥在讀都無用。

引用:Quote:原帖由+BABA124+於+16-07-23+發表其

下……幾千人考,收正選百幾人,唔讀都很高興了。
如果因為音小有offer就以為遲d考直私都易有offer, 那就大錯特錯了。如果在今年12月或明年1月,你還是帶著現在"輕鬆"的心情開帖,恭喜你。

利申:已走過小一cycle,身邊考音小的大部份有offer,但只有少數一心一意讀,有不少是沒有更好選擇時才讀

引用:Quote:原帖由+BABA124+於+16-07-23+發表其

如果因為音小有offer就以為遲d考直私都易有offer, 那就大錯特錯了。如果在今年12月或明年1月,你還是帶著現在"輕鬆"的心情開帖,恭喜你。

利申:已走過小一cycle,身邊考音小的大部份有offer,但只有少數一心一意讀,有不少是沒有更好選擇時才讀

‹ 上一主題|下一主題