用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-7-22+13:14+

原帖由 retriever 於 16-07-22 發表

我同意,特別係你提到宗教的例子

人同人之間都有好多唔同的理念,
更多嘅人係講一套做一套,
如果話小學冇影響或影響甚微,
假如間學校大部同學係新移民/雙非,
或回教宗教背景、甚至乎有較多南亞裔或小數族裔的學生,
我相信好多家長反應肯定唔一樣

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-22+發表

原帖由 明天更好! 於 16-07-22 發表
如果冇影響,就唔會間問直私幾千人考啦。
樓主情況是否主力叩門傳統名小津校?起碼經濟上唔會太辛苦。

其實唔好成日將自己經歷放係下一代到,大家都係獨立個體。時代唔同,以前行得通唔代表現在都得囉!樓主以前無心向學除了學校影响,有否想過是否父母不懂教而容易受朋輩影響?會否功課太難沒有人幫助而無心向學?讀書除了努力還要有少少天份,尤其傳統學校,如果平庸不如將錢放係興趣到,小朋友喜歡的事就會努力,一技之長都係好事。而且好多名校要一體一藝,樓主有否考慮這點?

今年我囡都要考小學,但每間都有帶囡囡去open day或簡介會,我會同小朋友商討起碼佢都喜歡先,都要考慮下小孩子性格能力學校教育是否合適囉!我會同囡囡傾過先報,就算大抽獎都傾好寫邊間,現在是小朋友讀書不是我。將心比己如果自己去一間不喜歡公司返工係好痛苦。

引用:Quote:原帖由+明天更好!+於+16-07-22+發表

5歲小朋友都識好多野
我小朋友在K1時已表達唔想讀齋校, 咁我唯有同佢講中學先
每收到一間學校OFFER, 都有同小朋友傾, 尤其是放左龍校, 佢知道自己目標係咩, 好快決定到.
我要求做事盡力就夠, 之後既野未必能完全控制到.
做家長俾學費, 最重要係覺得物有所值.

回覆:sissysze 的帖子

同意啊!

>^^<

引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-22+發表樓主

原帖由 明天更好! 於 16-07-22 發表
五歲小孩的意願,他們懂什麼是好學校嗎?
五歲已經識好多野,知發生咩野事,我K1已經去睇學校,覺得啱都問吓佢想唔想係到讀,不要睇少現在小朋友,尤其女仔成熟D,有時我囡會問間學校有咩好,要我分析比佢知。

另外一點係我考慮,我囡資質一般不是可以超前學習那類,有些名校教深一年或半年,不是每個小朋友都應付到。

回覆:村校女孩考小一

我囡上年成日問我想佢讀邊間小學,問完又問,小朋友多多少少都感受到大人緊張揾學校,其實我知佢有間喜歡津校但用另一方式試探我。我答覆佢係,邊間收就讀邊間無所謂,最重要係妳努力讀書咁個間就係一間最好學校。

引用:我囡上年成日問我想佢讀邊間小學,問完又問

點解協恩有得考?

引用:點解協恩有得考? +

回覆 明天更好! 的帖子

我唔會比小朋友揀,但會問佢對每間學校感覺如何,再根據我自己的決定去推銷學校,講多d學校既優點比佢聽,等佢放心開學!前年面試,我女最唔鍾意係音小,加上又有其他offer,我地最後有offer冇註冊。優才我地1st已入final,但我最後冇上堂和交功課,自動放棄。TSL 我地入到2nd round,不過in完係喊住出來,亦如我所料入唔到final。另外仲有三間offer,最後揀左間有加大圖書館和極多活動既龍校,又讀得幾開心喎,但身邊都唔多人選呢間學校,所以適唔適合係好重要。

引用:回覆+明天更好!+的帖子 我唔會比小朋友揀

其實收音小offer letter 真係冇咩值得開心~

MrBeast  都唔係嘅,我當年都冇 offer  發表於 16-7-23 17:35

引用:Quote:原帖由+kaatt+於+16-07-23+發表我囡

原帖由 明天更好! 於 16-07-23 發表
我的睇法是,大人要先收幫小朋友找到入場券,如有兩三間差不多的,才讓小朋友去選,如冇入場券,小朋友想去 ...
每個家庭信念想法能力都唔同,各取所需,我想法好簡單,我唔希望小朋友做功課温書到11先瞓,起碼小孩仲有時間睇書,太谷唔岩我,我頂唔順這種生活囉!當然有家長覺得無問題。另外太遠學校,我係唔介意搬,但爸爸返工遠,囡囡好喜歡同爸爸一齊,少咗親子時間,可能爸爸回來囡都要瞓,間學校係咪咁值得呢?有時好現實一年比幾萬間學校,都要睇下課程設施之類值唔值呢?去學校睇吓感受老師態度,學生表現,睇下學生功課作品係咪自己柸茶。所以最後我只考3間。

除非讀龍幼,否则考3間太少啦!

引用:除非讀龍幼,否则考3間太少啦! +

原帖由 daddy2007 於 16-07-23 發表
除非讀龍幼,否则考3間太少啦!
所以話各取所需,每個家庭能力需要唔同。

我揀小學比呀仔時無諗咁多,完全無話入邊間小學會影響佢一生咁嚴重!就算黎緊搵中學,都未諗到影響一生咁遠!一個人嘅一生,會受好多因素影響,無一個階段會完全影響,所以我都係睇下邊間適合呀仔為首要。

我考慮緊考唔考直資中學(依家津校),6年比學費同唔洗比係差好遠。讀直資經濟係無問題,只係想多個錢係自己袋,想點用都可以嘛!

回覆 lojo11 的帖子

直資學校既學費最終都會用番學生身上,其實物有所值。至於神級津校,就係物超所值了。

引用:其實收音小offer+letter+真係冇咩值得開心~

引用:Quote:原帖由+BABA124+於+16-07-23+發表其

‹ 上一主題|下一主題