用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 4科都係3。但英文係1。點算?
go

DSE 4科都係3。但英文係1。點算? [複製鏈接]

我姪女唔想重讀中六,又無信心讀3年IVE升大學。英文得1。係咪無出路?係咪重讀考番英文。求教?

0    0    0    0

回覆:WIN媽 的帖子

即佢4C+1X?
重讀中六吧!

回覆:DSE 4科都係3。但英文係1。點算?

同上重讀,或考慮ielts英文試,每月有幾次考,但要溫習

另可考公務員綜合CRE,成績分二級,一級或不及格,二級最高級=6/6.5 ielts成績,可能好彩做公務員的主任級。

出路副學士,HD或自資,再上top up degree 但好貴學費

回覆:hw1115 的帖子

報考5科,成績係33321。共12分。英文得1分

回覆 WIN媽 的帖子

Repeat.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:我姪女唔想重讀中六,又無信心讀3年IVE升大

原帖由 WIN媽 於 16-07-16 發表
我姪女唔想重讀中六,又無信心讀3年IVE升大學。英文得1。係咪無出路?係咪重讀考番英文。求教?

...
Retake DSE & 申請定台灣和中國水平不錯院校(下年入讀)

Repeat 如果個底唔好,都係一樣,有七成學生重讀成續都沒有進步,而且要重做SBA(校本評該),會好辛若,不如讀副學士或HD好個。

ANChan59 發表於 16-7-16 13:03
回覆 WIN媽 的帖子

Repeat.
但係咪4C+1根本就好難入U? 起碼要2X? 禁Repeat入U既机会又会增加嗎?只有-个elective我女学校老師觉得入U机会微。

棨瑩 發表於 16-7-16 14:31
Repeat 如果個底唔好,都係一樣,有七成學生重讀成續都沒有進步,而且要重做SBA(校本評該),會好辛若,不如讀副學士HD好個。
文憑試考生出路選擇

●「33222」以上:學位課程(資助或自資)

「22222(包括中英文)」:副學位課程(資助或自資)

●「11222-22222」:文憑課程、學徒訓練計劃、中六重讀

●中六畢業:職訓局基礎課程文憑及職專文憑、毅進文憑、其他進修機構證書課程、學徒訓練計劃、就業

醒目開學勳章

Repeat 啦

重讀要好有決心 , 如果 英文1111 , 無u , 重考最多升一級去2 , 如果有u , 讀住ive 基礎先, 補返 5 條2 再上hd , 9 月再諗重考

如只有5 科成績 , 吾洗諗大學, 因2017 年計6 科

引用:Repeat+啦

原帖由 ivory0915 於 16-07-16 發表
Repeat 啦
13分你教佢repeat ?

醒目開學勳章

JustAParent 發表於 16-7-16 16:53
13分你教佢repeat ?
你的意思是 ?  佢唔應該再讀書?是嗎?

引用:Quote:JustAParent+發表於+16-7-16+16:53+1

原帖由 ivory0915 於 16-07-16 發表
你的意思是 ?  佢唔應該再讀書?是嗎?
申請副學士啦。Repeat一年要進步幾多分機會有幾大?

好老實13分重讀作用不大,無謂浪費時間。
考慮基礎文憑、毅進、或其他進修機構證書課程仲實際。

JustAParent 發表於 16-7-16 20:26
申請副學士啦。Repeat一年要進步幾多分機會有幾大?
「22222(包括中英文)」:副學位課程(資助或自資)

回覆:WIN媽 的帖子

主科lv 1,HD同副學士都應該唔收,
重讀/毅進/台灣可行性高些

WIN媽 發表於 16-7-16 07:58

...

綜合可行進修途徑:

申請定台灣和中國水平不錯院校(下年入讀)

文憑課程、學徒訓練計劃、中六重讀

職訓局基礎課程文憑及職專文憑、毅進文憑、其他進修機構證書課程

‹ 上一主題|下一主題