用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
樓主: babamamawa
go

真心請教12網派到心儀學校家長 [複製鏈接]

引用:Quote:tam_bb+發表於+16-7-18+10:59+咁有冇

原帖由 Imagist 於 16-07-27 發表
今年乙一都收唔晒!
其實㸃知乙一收唔收得晒?係咪有公布的?在那裡可查到?thx

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-08-18+

原帖由 kwokbobo 於 16-08-20 發表
但都無30間學校填,咁填完保險線的學校後,跟住係咪再填番其他大熱或次熱的學校?係咪填曬果區的學校後,其 ...
因為一定係夠位俾所有學生,當你乙4、5已經係「唔揀都入」之選。之後填唔填根本唔影響派位。純粹叩門時俾學校睇有揀過咁解。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Imagist+於+16-07-27+發表今

原帖由 kwokbobo 於 16-08-20 發表
其實㸃知乙一收唔收得晒?係咪有公布的?在那裡可查到?thx
要花時間,搵返d6月頭嘅帖,好多家長分享。無summary呀。

Charlotte_mom 發表於 16-8-21 11:20
因為一定係夠位俾所有學生,當你乙4、5已經係「唔揀都入」之選。之後填唔填根本唔影響派位。純粹叩門時俾學 ...

其實查今年舊年揀乙咩收唔收得哂有幾大意義或指標作用?!

較實事求是,係用官方校區統計,跟區內各校學位數做比較和評估,都係靠估,但起碼係有數據基礎既估算。

反而覺得,抽12區呢d 熱門網,最實際策略係考間好既私小。到揀抽既時候就唔駛左驚右驚。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-21+13:29+

原帖由 retriever 於 16-08-21 發表
無官方數字,除左靠8、仲可以點估?

retriever 發表於 16-8-21 13:28
其實查今年舊年揀乙咩收唔收得哂有幾大意義或指標作用?!

較實事求是,係用官方校區統計,跟區內各校學 ...

民間有民間的智慧,舊年揀乙咩收唔收得哂,可能唔係幾科學,又真係有好大意義同埋指標作用喎,因為確實是準確度相當高喎。跟著做也不會差太遠吧。

Charlotte_mom 發表於 16-8-21 16:14
無官方數字,除左靠8、仲可以點估?

有官方往年入綱數統計, 有官方各學校學位數, 有歷年出生率去...PROJECT

要MAKE D ASSUMPTION, 最後係各校抽入成功率有個RANGE.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-8-21+16:14

原帖由 retriever 於 16-08-22 發表
有官方往年入綱數統計, 有官方各學校學位數, 有歷年出生率去...PROJECT
High level去計機會率只能提供有限資料。同一個網入A校幾多份表,入B校幾多份表。已經絕對影響機會率(淨係每間收幾多份表呢個數字已經無從得知)。
俾個例子:過去咁多年,瑪利曼乙2中籤率都係0!一定唔會中!呢樣係肯定。但從網內幾多人,幾男幾女,出生數字,學位數目,係唔會project到呢d。所以非官方統計亦非常重要。

回覆:Charlotte_mom 的帖子

你可以咁講。因唔會考慮乙二,特別12綱。

如前,最好策略係考私小去抽,所以只考慮乙一機會。

retriever 發表於 16-8-22 12:13

若係區內極熱門小學....如何評估乙1機會率??....如板主所講....根本就唔知申請人數

又如寶血小學...好似...上年乙1入唔晒....今年乙1又变成入晒....如何去用數據去計機會率?? ~~~

醒目開學勳章 王國長老

引用:你可以咁講。因唔會考慮乙二,特別12綱。

原帖由 retriever 於 16-08-22 發表

有私小至得架。有人負擔唔起,覺得3、4千一個月真係太貴真係唔考慮。有人想考但考唔到。所以大抽獎就更多考慮了

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:retriever+發表於+16-8-22+12:13+你

原帖由 mcl203 於 16-08-22 發表
若係區內極熱門小學....如何評估乙1機會率??....如板主所講....根本就唔知申請人數

又如寶血小學...好似.. ...
寶小無試過乙一唔入。否則我點會咁刺激教我妹擺乙二

mcl203    發表於 16-8-22 13:10

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Your sister got  a very ideal result!!! Congr!!

唔係喎~ 舊年我有個媽媽fd囡囡同學,乙一揀寶小唔入

Jayann 發表於 16-8-23 00:13

唔係喎~ 舊年我有個媽媽fd囡囡同學,乙一揀寶小唔入 ...
舊年至少有兩個會員報料乙2入寶小, 估計你講個位朋友個女既同學, 又係犯咗填表既低級錯誤, 甲1甲2同乙1乙2一様, 結果入甲2當入乙2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-8-22 12:13

其實今時今日已經無乜邊個網入到乙2都仲可以開香檳, 所以個個網其實都只考慮乙1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-8-23 10:21
其實今時今日已經無乜邊個網入到乙2都仲可以開香檳, 所以個個網其實都只考慮乙1
...
今時今日有人中乙1都唔開心,話自己唔應該放間2線學校係乙1....好後悔喎

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-8-23+10:21+其

原帖由 HK-MAN 於 16-08-23 發表
今時今日有人中乙1都唔開心,話自己唔應該放間2線學校係乙1....好後悔喎
太搏,唔中又後悔,唔搏,中左又後悔。邊有咁事事如意架.....

Charlotte_mom 發表於 16-8-23 11:08
太搏,唔中又後悔,唔搏,中左又後悔。邊有咁事事如意架.....
但確實係好多人係咁架喎 .......

回覆 hkpapa852 的帖子

噢....咁可能係喎~~~ 因為我淨係知佢乙一唔入,無問佢甲一二填乜~
‹ 上一主題|下一主題