用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
樓主: babamamawa
go

真心請教12網派到心儀學校家長 [複製鏈接]

回覆 olivia_kyk 的帖子

你係三部份都唔報,大抽獎之後再去叩門嗎?

引用:回覆+olivia_kyk+的帖子 你係三部份都唔報

原帖由 warmchi 於 16-07-28 發表

你係三部份都唔報,大抽獎之後再去叩門嗎?
係呀!

你小朋友好勁

新手做功課
我有兩個女,12網有三間女校,想問:
如果排其中二間女校係乙一乙二,噤乙三揀邊間?
但係咪基本上唔會噤排?(暫時唔理number前後,因為luck野估唔到)
因為其實灣仔區間間都算熱,二線選擇亦唔多,教局又建議盡量在乙填唒當區學校,就算唔填都會派到,噤填完乙123, 由乙4開始又點填?填返次熱同熱門學校都無意思,即係亂填?
唔好意思,好多問題!

醒目開學勳章 王國長老

引用:新手做功課我有兩個女,12網有三間女校,想

原帖由 littleashley 於 16-08-18 發表
新手做功課
我有兩個女,12網有三間女校,想問:
如果排其中二間女校係乙一乙二,噤乙三揀邊間?
三間只能活一間,揀一間擺乙一,其餘兩間直接放棄。乙二擺其他有dd機:寶血,李賜豪;今年乙二穩入:黃焯菴,寶覺,雲官,李陞張凝文,嘉道理

醒目開學勳章 王國長老

回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

三大女校、聖雅各、兩間軒官、華仁、ST jo、都只能揀一間擺乙一,擺乙二機會係零。12網就係咁難玩

Charlotte_mom 發表於 16-8-18 12:45
三大女校、聖雅各、兩間軒官、華仁、ST jo、都只能揀一間擺乙一,擺乙二機會係零。12網就係咁難玩

...
既然清楚知道形勢,反而12網變成全港最易玩,因為到最後只有一或2種合理又平衡,攻守夾備的填法。

其他的填法,都是博緊一d 幾乎不存在的機會,自己呃自己。

dereklg 發表於 16-8-18 12:59
既然清楚知道形勢,反而12網變成全港最易玩,因為到最後只有一或2種合理又平衡,攻守夾備的填法。

其他的 ...
Agreed! There is no point in filling in all the choices in 乙 for Net 12. If u know how the system works, u only need to fill in the first 3 or 4 choices.

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-8-18+12:45

原帖由 dereklg 於 16-08-18 發表

其他的 ...
唔係12網易,知道玩法知個都咁易,不過要夠決心。

dereklg  就好似成堆名牌,LV, PRADA,GUCCI, HERMES ,ETC.
你只能選一件,其他唔該你丟左佢落海   發表於 16-8-18 13:28
dereklg  冇錯,將 d 名牌學校寫去龍尾,當刻要很大決心和狠心的  發表於 16-8-18 13:22

enycheung 發表於 16-8-18 13:11
Agreed! There is no point in filling in all the choices in 乙 for Net 12. If u know how the system w ...
岩岩果年我係咁填的:

心儀果間女校排 1

2-7 唔洗講 ,都係保險線 + 第二保險線 + 一堆下線校

8至14 係(心儀以外的)其他熱門校

15,16,17 冇填,因為要夾硬填就要填男校

Charlotte_mom 發表於 16-8-18 13:16
唔係12網易,知道玩法知個都咁易,不過要夠決心。
冇錯..冇決心,到填表果一刻都隨時會變..

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:enycheung+發表於+16-8-18+13:11+Agr

岩岩果年我係咁填的:

心儀果間女校排 1
夾硬填男校

1. 一線
2. 二線
3. 三線

請教我只有15分 可選11或12校網該怎樣排好?
係咪所有一線學校都無望?

wingwing888 發表於 16-8-18 21:11
請教我只有15分 可選11或12校網該怎樣排好?
係咪所有一線學校都無望?
15分,百分之99無望,多數呢d校,有20分能入都幸運

回覆:wingwing888 的帖子

15分除左三綫及寶校,間間都唔洗諗。叠埋心水等抽獎。

wingwing888 發表於 16-8-18 22:23

唔洗唔開心,每年都有一半人係世襲生,一半人要抽獎架啦。

我有少少亞Q,調整下自己既睇法,就會開心番。

首先要明白,大部份既一線校 (由其是教會校),20分都仲要抽。我既基本假設係15分,10分 ,其實都係等於0分
15分自行報大部份校,唔收才正常。
當然,有 D 區也有2線頭非教會校,自行15分也能入的。會不會咁報很視乎每個家庭的需要。

自己得15分,也不必當正自己好慘,我自行冇份就冇份囉,要去大抽獎就大抽獎,只不過是分流,排左排右我並不介意。

有20-25分果 D 也不一定真的很理想,就有同學仔,因為有足夠分,很不願地,被迫地入了一間佢亞媽從來都不想佢入既一線小學。

而我就可以大抽獎,不知幾好玩。更好既係,大抽獎係最公平,沒有誰比誰更強,又唔洗講人事,知名人士去抽都唔會叻過我,呵呵 !

引用:三大女校、聖雅各、兩間軒官、華仁、ST+jo

原帖由 Charlotte_mom 於 16-08-18 發表

...
但都無30間學校填,咁填完保險線的學校後,跟住係咪再填番其他大熱或次熱的學校?係咪填曬果區的學校後,其他就留吉佢?咁如果係囡仔,齋男校的學校要照填還是唔填呢?thx

引用:Quote:enycheung+發表於+16-8-18+13:11+Agr

岩岩果年我係咁填的:

心儀果間女校排 1
請問如果填錯左,填埋男校係咪都會照派比你?

‹ 上一主題|下一主題