用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
樓主: babamamawa
go

真心請教12網派到心儀學校家長 [複製鏈接]

回覆 ilovekarenbaby 的帖子

說得很對.

回覆 boyi 的帖子

謝謝回覆...我一路都等緊真光呀...

引用:回覆+boyi+的帖子 謝謝回覆...我一路都等

原帖由 kin921 於 16-07-19 發表
回覆 boyi 的帖子

呢個時候唯有努力寫信到9月頭,因為叩到個d女也大機會放位

引用:個人應為111沒有一定的必要,(除了華仁)

原帖由 ilovekarenbaby 於 16-07-18 發表
個人應為111沒有一定的必要,(除了華仁),聖雅各放榜後只收200份扣門form,要即刻去。所以放榜前要做定資 ...
聖雅各的200份不是先到先得,而是選200 in, 所以不用急交叩表

引用:Quote:原帖由+ilovekarenbaby+於+16-07-18+

原帖由 boyi 於 16-07-19 發表
聖雅各的200份不是先到先得,而是選200 in, 所以不用急交叩表
是先到先得的

引用:回覆+boyi+的帖子 謝謝回覆...我一路都等

原帖由 kin921 於 16-07-19 發表
回覆 boyi 的帖子

點解你咁心儀呢間呢? 呢間街外位大概有一班多啲左右

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-19+

原帖由 vivienfong 於 16-07-19 發表
相信一封由食力人士寫的推薦信或識有關人士比任何亮麗portfolio 更有優勢,但當然最好就是抽獎一中就中乙一 ...
如果淨諗著有無食力人士幫手,覺得個game咁黑暗,咁真係無謂玩呢個叩門遊戲。

我唔知有幾多個靠人幫去叩,但我可以講知道都唔少例子靠自己食力去叩,去搏人call in.

點樣係封申請書或portfolio表現食力就各自表述。

我個人聽到既例子都好合理。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

原帖由 retriever 於 16-07-20 發表
如果淨諗著有無食力人士幫手,覺得個game咁黑暗,咁真係無謂玩呢個叩門遊戲。

我唔知有幾多個靠人幫去叩, ...
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我都講唔出點解。非名幼只有豬肉獎。係咁二有學野唔係出色。唯一優勢係早交叩門表,估計頭幾個。唔收都係意料中。
今年細妹個仔派乙二,叩111軒下。收。名幼有學野有獎。(但有JM pm我,佢個仔超勁又唔收)
兩個都200%肯定無人脈。有時學校點揀人真係R爆頭。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-20+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-20 發表
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我 ...
補多個論壇上hit爆公開例子。

手揸旺角男校去叩灣仔男校。

呢d好明顯係食力。

其他表現食力既方式,要自己諗。

12 網都有唔少靠自己例子。。。

諗太黑暗無意思。

引用:Quote:原帖由+retriever+於+16-07-20+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 16-07-20 發表
我自己身邊人例子,真人真事無添加。舊年親戚個女00x叩軒上(絕對不是123)。唔收,不過有面試。你問點解我 ...
仲有。。。

名幼叩門係有著數。

前人種樹,後人乘涼,入到去既師兄師姐業績好,無得講!

某名幼叩門確係近乎無敵。。。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-07-20+

補多個論壇上hit爆公開例子。

手揸旺角男校去叩灣仔男校。
我信世上真係有好多好叻嘅小朋友

Charlotte_mom 發表於 16-7-20 01:17
咁可能妳細妹個仔面試表現真係好好呢~ 官校著重面試表現多過profolio

dereklg  合眼緣佔分不少。
亦有不少老師內心並不把學野學到傻既"勁"學生,視為優質身心健康學生   發表於 16-7-20 14:31

引用:Quote:原帖由+vivienfong+於+16-07-19+發表

我不是一概而全,只是比較兩種條件下,哪類型較優勢,當然有實力固然重要

retriever 發表於 16-7-20 01:29
仲有。。。
某名幼叩門確係近乎無敵。。。  

retriever 發表於 16-7-20 00:18

其實全世界各行各業,由細路去到大人,都有"靠人事"呢d 行為。

但世界係公平既,你有你既人事,我有我既本事,.......都係要盡自己既能力去叩門,.......而結果又真係有不少同學仔很努力地叩入了心儀學校。

總之就要加油啦 !

回覆 dereklg 的帖子

的確係~ 成日聽日講叩門叩返入第一志願,今年身邊幾個朋友嘅仔女派得唔好,但叩門真係叩返第一志願,無人事,無乜cert.,唔係名幼,但叩返入出名官校,所以靠實力一樣有機會!

無錯, 真係大家都叩到自己心儀的學校

回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

我仔就係其中一個例子,真係N冇入到,當然十分明日有人事一定事半功倍,但冇的話亦未需要絶望,努力做好自己最重要。
Ps. 我個仔好普通,直私全軍覆沒,但叩門有幾間一線取錄

其實小朋友不停成長中, in 直資私人時 vs 6月叩門時已經爭幾個月, 當中面對的對手數目又不同

另外有人事該是有分別, 但100個位中, 頂多幾個是靠人事入 (某些名校或多些), 其餘大部份是運氣

做家長咪諗多d, 早些計劃, 唯有一樣至公平: time, 抽不到, 叩不到, 升中又是另一round  

家長的價值觀顯得很重要 :

1 如果家長傾向重視 " 靠人事",孩子將會獲得傳承,依賴"人事"。 對於沒有人事的場合,容易採消極/灰心態度。

2 如果家長重視努力加油(人事放次要),孩子在有沒有人事的情況也學懂盡力去做。

我相信大部份人都知後者比較好吧 。

‹ 上一主題|下一主題