用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教12網派到心儀學校家長
go

真心請教12網派到心儀學校家長 [複製鏈接]

大家是如何放乙1 2 3?

15    0    0    0

回覆:真心請教12網派到心儀學校家長

路過,多口講句,派到乙一唔需要填得好,派到保險線先係填得好。

Net 12 派到心儀學校=中 first choice, what to put in 乙2, 乙3 is not important.

咁改下個問題,唔用“心儀學校”

派第二,三志願的,派到邊間?

回覆:gk678 的帖子

對! 派到乙一有咩叻?

派到乙二先蝦人。

仲有點擺位可以有最大叩門call interview先係技巧!

醒目開學勳章 王國長老

今年派乙二寶血。如果想穩入,下年唸下擺乙一。估計就算局勢有變,唔100%都90%機會

引用:路過,多口講句,派到乙一唔需要填得好,派

原帖由 gk678 於 16-07-14 發表
路過,多口講句,派到乙一唔需要填得好,派到保險線先係填得好。
同意

回覆:babamamawa 的帖子

我分享一下失敗的經驗吧,乙一SJ 乙二寶血 乙三李豪 ,最後入左乙四,我只可以説派位的遊戲,只要有運氣,不需要技巧!

其實只要有私小back up, 揀自己最鍾意個間咪得。

我都想知乙二及三應該點填?李豪乙二還穩入嗎?

ahpooh712 發表於 16-7-15 09:56
我都想知乙二及三應該點填?李豪乙二還穩入嗎?

12網一線學校極多,卻幾乎只能選一間,反而李豪/寶血呢d 一線尾 /2線頭既保險學校 就只有這2間。又云官剛去了12網,好似多了一條保險線,不過呢間學校數據不多,叫做好定唔好都未太清楚,只係直覺上好過國際學校講道理。

至於你問,李豪/寶血乙二是不是穩入,年年會有不同,但我會答"不是穩入"。"多數"情況都係乙二有人入,亦有人不入。...........

btw ,12網根本冇絕對的保險線,正如上指出,12網保險線校太少,當全網同學仔都拿來做保險,那些校便變成冇咁保險了。 所以去年呢個時間起,我的孩子都有考下私校,買多幾個保險,又可以當係實習下扣門面試,咁樣樣囉。

希望我的意見可以幫到你

回覆:dereklg 的帖子

好多謝你的意見。

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-7-15+10:47+編

原帖由 dereklg 於 16-07-15 發表
今年寶血/李賜豪都係乙二入唔晒。乙三已無機。策略點會無,家長肯唔肯吧了。我叫你擺第一你甘唔甘心呢?

Mnmmom 發表於 16-7-15 07:37
我分享一下失敗的經驗吧,乙一SJ 乙二寶血 乙三李豪 ,最後入左乙四,我只可以説派位的遊戲,只要有運氣, ...
 wellsaid:)

引用:+本帖最後由+dereklg+於+16-7-15+10:47+編

原帖由 dereklg 於 16-07-15 發表
Thanks so much.  Wellsaid!

回覆:Mnmmom 的帖子

樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢?

st jo

引用:樓主SJ+乙一都入唔到,真心想問如果係男仔

原帖由 tsewest 於 16-07-15 發表
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢?

st jo
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢? st jo

tsewest 發表於 16-7-15 13:34
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問如果係男仔,以下邊间会易入d呢? st jo
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問大家如果係男仔,以下邊间会易入d呢? 放那間係乙一會大機會 D

聖雅各 > 軒下  >  軒下  >  華仁  >  ST JO  ???

純粹個人意見

謝謝

回覆 tsewest 的帖子

我的經驗: 1. 軒上, 2寶血, 3李賜豪,  中著第四.    隨機NO. 決定結果.  睇運氣多.

tsewest 發表於 16-7-15 14:09
樓主SJ 乙一都入唔到,真心想問大家如果係男仔,以下邊间会易入d呢? 放那間係乙一會大機會 D

聖雅各 > 軒 ...
其實5間都差不多咁易咁難,口卑上既難d 易d ,很多時只是一般家長 "敢唔敢博"的結果。

如果係要分析,應該係華仁最難既,因為位少,仲要分開成華上華下咁填 (日後變成全日制應該唔會咁),變相浪費埋個第2志願保險位。

st. jo 名氣大,屬於多人爭。

軒上.,下,被視為QC, BELLINOS 直屬,又係多人爭,只係感覺易過入ST, J , 華仁少少

聖雅各,同軒上.,下競爭情況差不多,唔放乙1不如唔好放。

所以,我個人睇法,除非父母或亞哥和華仁頗有淵源,如果唔係冇咩必要放華仁第一。

其餘4間,間間都差唔多咁易咁難抽,選邊間很視為個人及家庭。

例如 : 家庭係基督教可能會選 聖雅各,有弟妹跟尾可能選軒官,活躍型男仔又可能會選ST JO,咁囉
‹ 上一主題|下一主題