用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 聽完簡介會另我改變主意
go

聽完簡介會另我改變主意 [複製鏈接]

將會有 IB同好似 IPP咁既野, 但仍等待教處批。 如果真係批左學費又唔知會唔會加好多, 但有呢兩樣野吸引左幫我小朋友報考

6    0    0    0

回覆:聽完簡介會另我改變主意

不是開IB 呀!如果開IB 學費會超貴並需要轉嫁比家長!所以校長說經考慮後決定開IPP, 學費可以維持不變。IPP 待批中。另外DSE 兼考英國AL 就已經做緊。

引用:不是開IB+呀!如果開IB+學費會超貴並需要轉

原帖由 daddykei 於 16-07-12 發表
不是開IB 呀!如果開IB 學費會超貴並需要轉嫁比家長!所以校長說經考慮後決定開IPP, 學費可以維持不變。IP ...
我想問, 如果唔去英國讀, 而又想讀雙位, 因為校長講過, 咁是否可以讀ipp? 因為白香港只得AL, Ipp 是什麼? 有點混亂

引用:不是開IB+呀!如果開IB+學費會超貴並需要轉

原帖由 daddykei 於 16-07-12 發表
不是開IB 呀!如果開IB 學費會超貴並需要轉嫁比家長!所以校長說經考慮後決定開IPP, 學費可以維持不變。IP ...
sorry,  我應該係指 dse + gc AL唔係IB

引用:Quote:原帖由+daddykei+於+16-07-12+發表不

原帖由 yoko2518 於 16-07-12 發表
我想問, 如果唔去英國讀, 而又想讀雙位, 因為校長講過, 咁是否可以讀ipp? 因為白香港只得AL, Ipp 是什 ...
IPP係17 間英國大學聯招唔駛考公開試, 中四即G10 讀兩年課程經評核後就有機進入其中一間

引用:Quote:原帖由+daddykei+於+16-07-12+發表不

原帖由 yoko2518 於 16-07-12 發表
我想問, 如果唔去英國讀, 而又想讀雙位, 因為校長講過, 咁是否可以讀ipp? 因為白香港只得AL, Ipp 是什 ...
如果唔去英國讀咁揀 dse+ gc AL仲咩? IPP唔同 dse + gc AL, 揀得 IPP就預左英國讀書

引用:Quote:原帖由+yoko2518+於+16-07-12+發表我

原帖由 cyberz 於 16-07-12 發表
如果唔去英國讀咁揀 dse+ gc AL仲咩? IPP唔同 dse + gc AL, 揀得 IPP就預左英國讀書

...
校長說同時有dse 和GC al 的話,本地u 就可以同時經jupas 和non - jupas 途徑 申請入學。

回覆 小ot 的帖子

我是G9家長. 今年G9 升G10 最好成績的20名學生才有機會試DSE + IAL. 或 有老師選出的學生.

IAL 學校有的科目 : Phy, Chem , Bio , Math 及 Econ 內選出 3 科. 學校放學才補堂上IAL之課程.

仔話是要學生本來偏理科多的人才合適.

學生需要自己考英文國際試. 同時在G12考兩個試. 有能力學生提早G11 考IAL (GCE A level).  

網友话同一年用兩個身份(non-jupas/ jupas) 申請香港之大學是不可以. 應該查証一下. 應該是不同年份

引用:回覆+小ot+的帖子 我是G9家長.+今年G9+升G

原帖由 cp2004 於 16-07-12 發表
回覆 小ot 的帖子

我是G9家長. 今年G9 升G10 最好成績的20名學生才有機會試DSE + IAL. 或 有老師選出的學 ...
詳細真是晤知了!但我都知唔係個個學生可以兩樣都考,都是要叻d 嗰d

引用:回覆+小ot+的帖子 我是G9家長.+今年G9+升G

原帖由 cp2004 於 16-07-12 發表
回覆 小ot 的帖子

我是G9家長. 今年G9 升G10 最好成績的20名學生才有機會試DSE + IAL. 或 有老師選出的學 ...
係wo, 我當年好似都只可參加jupas 或者non jupas , 是但一個方法入u! 但是計同一科不可以兩途徑申請,還是兩途經(j or non j ) 同時參加,就晤太記得。好似只是同一科計?因為non j 好似不同科不同學校分別報名!?

回覆:聽完簡介會另我改變主意

Just share-from 其他人blog , 因為我記得校長都係類似提過點解考dse 又考gce , 同lee 個blog 友講法差晤多!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
‹ 上一主題|下一主題